avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... URGENT!-COMISIE DISCIPLINARA OSTILA!Am dreptul la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

URGENT!-COMISIE DISCIPLINARA OSTILA!Am dreptul la OBSERVATOR NEUTRU?

Astazi, dupa 30 de zile de asteptare, sunt iar chemata in fata Comisiei Disciplinare pentru "confruntarea partilor".Am fost reclamata de un coleg (barbat:-/)ca l-as fi amenintat cu moartea:O prin telefon. Acum 30 de zile am fost chemata, hartuita de Comisia din care face parte si un prieten de familie de al individului .Martorii chemati de el nu au confirmat aberatia. Pentru a nu mai trece si astazi iar prin hartuirea Comisiei+jurist, si pentru a ma asigura ca nu fac modificari in PV incheiat si pentru a nu-mi pune in carca cine stie ce (sunt 5 impotriva la 1) cine poate sta ca Observator neutru langa mine avand in vedere ca nu sunt membru de sindicat?
Cel mai recent răspuns: Ion Domilescu , Consilier juridic 01:06, 9 Aprilie 2008
Inteleg ca sunteti intr-o situatie delicata, dar nu este momentul sa va panicati. Avocatul nu poate fi dat afara din Comisie pe motivul invocat. In cazul in care vi se refuza abuziv dreptul de a fi asistat, procedura este viciata pe motivul ca nu vi s-a respectat dreptul la aparare si decizia de concediere poate fi atacata in instanta. Va recomand sincer sa apelati la un avocat de dreptul muncii!
Legea relevanta (Codul muncii) mentioneaza doar doua cazuri cand un salariat poate fi asistat de un tert:

"Articolul 17
(4 1) La negocierea, incheierea sau modificarea contractului individual de munca, oricare dintre parti poate fi asistata de terti, conform propriei optiuni, cu respectarea prevederilor alin. (5)."

si

"Articolul 267
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este."

Problema cu primul articol e urmatoarea: el nu poate privi cercetarea disciplinara - se refera strict la "negocierea, incheierea sau modificarea" contractului, si nu e clar deloc cum cercetarea disciplinara ar putea fi incadrata la ceea ce delimiteaza legea expres.

Al doilea articol e mult mai la obiect, dar, asa cum remarca si Nicoleta, vizeaza numai posibilitatea unui membru de sindicat de a fi asistat de un reprezentant al acestuia. Cum dvs. nu faceti parte din vreun sindicat (si nici nu aveti obligatia de a va afilia vreunuia), sunteti pusa intr-o situatie discriminatorie. Asta e clar o problema a legii (si exista mijloace juridice pentru a o remedia).

Solutia cred ca poate fi numai apelul la serviciile unui avocat. Temeiul legal este vocatia generala stabilita prin Legea 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat:

"Articolul 3
Activitatea avocatului se realizeaza prin:
a) consultatii si cereri cu caracter juridic, asistenta si reprezentare juridica in fata organelor de jurisdictie, de urmarire penala si in fata notarilor publici;
b) apararea, reprezentarea cu mijloace juridice specifice a drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor fizice si juridice in raporturile cu autoritatile publice, institutiile si cu orice persoana romana sau straina;
c) redactarea de acte juridice, cu posibilitatea atestarii identitatii partilor, a continutului si a datei actelor;
d) orice alte mijloace si cai proprii exercitarii dreptului de aparare, in conditiile legii."
Ultima modificare: Vineri, 4 Aprilie 2008
klewos, utilizator
Inca ceva... mai practic, de data asta: sa presupunem ca sunteti asistata (de un avocat sau chiar de un reprezentant sindical)... ce va asteptati sa obtineti exact? Cartile par facute; aparent, comisia indeplineste formalitati, nu urmareste neaparat aflarea adevarului si infaptuirea dreptatii "chiar de-ar pieri lumea".
Ultima modificare: Vineri, 4 Aprilie 2008
klewos, utilizator
Aici ai dreptate. Nu prea am sanse in fata lor... Atunc singura perspectiva este sa ii chem in instanta pentru probarea faptei. Dar ce ma ingrijoreaza este ca in conditiile acestea, oricand mai poate face acuzatii nefondate si neprobate. Individul este procesoman si in plus si un mare mitoman. Si cat timp prietenul este in Comisia Disciplinara, oricand poate apela la astfel de acuze, si nu numai cu mine. AM UITAT SA SPUN! M-a reclamat si la politie, dar nici acolo nu a putut proba acuzatiile. A vrut sa faca plangere penala, dar nu a reusit.
Si in plus fata de argumentele aduse de a-k, DREPTUL salariatului de a fi asistat la cererea sa de un reprezentant al sindicatului nu inlatura DREPTUL la aparare garantat prin Constitutie. Cele doua drepturi nu se exclud.
Pentru acelasi argument (garantarea dreptului la aparare) nu se poate sustine ca enumerarea din art 17 (negocierea, inchierea sau modificarea) ar fi limitativa.
Ultima modificare: Vineri, 4 Aprilie 2008
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Un drept transformat in obligatie roberto27 roberto27 Conform procedurilor interne si conform legii, un angajat [b]are dreptul[/b] sa fie asistat de reprezentantul angajatilor cand este cercetat disciplinar. Din ... (vezi toată discuția)
Comisie disciplina Marius_wym Marius_wym Buna ziua, as avea o întrebare, am fost chemat in comisie luni la ora 14, dar decizia am primit-o vinerea la 21, cum as putea sa ma mai pregătesc cu ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara elagrosu elagrosu va rog sa-mi spuneti daca pot solicita sa fiu asista de avocat pe parcursul cercetarii disciplinare ? (vezi toată discuția)