avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termen emitere decizie concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termen emitere decizie concediere



Buna seara!
As dori un raspuns daca se poate pentru un termen in care a fost emisa o decizie de concediere.In data de 19.07.2010 persoana care a primit decizia de concediere pentru abateri disciplinare grave a intocmit o nota informativa catre conducerea societatii in care a relatat faptele asa cum s-au intamplat(deci societatea a luat la cunostinta de savarsirea abaterii).
In data de 20.08.2010 a fost emisa decizia de concediere.Considerati ca termenul legal de 30 zile calendaristice a fost respectat conform art 101 din CPC?

Va rog mult sa ma ajutati.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:48, 17 Ianuarie 2011
Conform art. 268 Codul muncii, termenul de emitere a deciziei de sanctionare:
Art. 268. - (1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Problema este daca s-a respectat obligativitatea efectuarii unei cercetari disciplinare prealabile.
Potrivit art.101 C.proc.civ., termenele se inteleg pe zile libere, neintrand in socoteala nici ziua cand a inceput, nici ziua cand s-a sfarsit termenul.

Daca in data de 19.07.2010 s-a luat la cunoştinţă de către angajator despre săvârşirea abaterii disciplinare , atunci ultima zi de emitere a deciziei de sanctionare este data de 19.08.2010 ...

Termenul de 30 de zile are natura juridică a unui termen de prescripţie.
Curgerea termenului de 30 de zile calendaristice, calculate in conformitate cu art. 101 alin. 1 Codul de procedura civila , conduce la prescrierea dreptului angajatorului de a aplica sanctiuni disciplinare.
Daca intervine totusi sanctionarea, aceasta va fi nelegala.
In literatura de specialitate si practica judiciara s-a stabilit in mod constant ca exceptia tardivitatii emiterii deciziei de sanctionare cu depasirea termenului prev. de art. 268 al. 1 Codul muncii este peremptorie si absoluta.
Pronuntata - Curtea de Apel Iasi - Munca si asigurari sociale, Decizia nr. 17/12.01.2007
Daca se emite o decizie dupa cele 30 de zile este nelegala.
Pentru ca s-a prescris dreptul angajatorului de a mai aplica sanctiunea.
Mare atentie: ce intelegem de data de la care angajatorul a luat cunostinta de savarsirea abaterii.
Se considera data luarii la cunostinta, data de la care rezultatele cercetarii disciplinare au fost aduse la cunostinta conducerii, prin referatul inregistrat la registratura unitatii.
Termenul de 6 luni curge de la un moment clar: data savarsirii abaterii disciplinare. In interiorul acestui termen angajatorul trebuie sa ia cunostinta de savarsirea abaterii.
Ultima modificare: Duminică, 16 Ianuarie 2011
jondoe1, utilizator
Multumesc mult pentru raspunsuri!
D-l Jondoe 1 are un raspuns care ma nelinisteste,de aceea va reproduc unele fraze din intampinarea de la tribunal din care sper sa reiasa data luarii la cunostinta de catre societate:

La data de 15.07.2010 a fost inregistrata la sediul societatii cererea cu nr ....../15.07.2010,prin care ..........solicita verificarea ............................Prin adresa nr ......../16.07.2010 s-a solicitat compartimentului ...............demararea verificarilor in scopul stabilirii situatiei reale.
La data de 19.07.2010 contestatoarea formuleaza in scris o nota informativa in care relateaza ca..............................................(n.r. contestatoarea aduce la cunostinta situatia reala) .Acelasi lucru reiese si din nota de prezentare nr..../20.07.2010 a d-lui...................................care s-a deplasat la..................in vederea efectuarii de cercetari conform atributiunilor sale.
Tot la 20.07.2010 a fost transmisa la sediul societatii de catre .............sefa locului de munca unde lucra contestatoare adresa nr......../20.07.2010 prin care se prezinta concluziile cercetarilor efectuate:
.......................................................................................................................................




Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns care sa ma lamureasca daca decizia a fost emisa in termen de 30 zile calendaristice.Se considera data de 19.07.2010 ca si data la care societatea a luat la cunostinta despre abaterea contestatoarei,tinand cont ca aceasta a relatat cum s-au produs evenimentele?
Va multumesc mult de tot.
Mentionez ca am solicitat tribunalului EXCEPTIA TARDIVITATII PRIVIND EMITEREA DECIZIEI DE CONCEDIERE.
Vreau sa stiu daca am invocat-o corect.
considera data cand a luat la cunostiinta angajatorul data la care sa incheiat procesul verbal al cercetarii disciplinare deci de la acea data calculeaza termenul de 30 de zile,deci numara 30 de zile de la data de 21/07
a avut loc cercetarea disciplinara?decizia contine toate elementele stabilite prin lege in cuprinsul ei?a fost convocat angajatul la cercetare in scris?
Ultima modificare: Luni, 17 Ianuarie 2011
jondoe1, utilizator

Alte discuții în legătură

Comunicarea deciziei de sanctionare. Pisi Mia Pisi Mia 1. Art. 268 (3) Codul muncii: \"Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de ... (vezi toată discuția)
Aplicare sanctiune disciplinara cristina69 cristina69 Va prezint urmatoarea speta: Angajatul, in speta conducator auto, al unei societati X conduce un autovehicul al societatii respective iar la oprirea in trafic ... (vezi toată discuția)
Termen de incepere a cercetarii disciplinare andreeairina andreeairina buna ziua, intrebarea mea este urmatoarea: angajatul este banuit ca a comis o abatere iar decizia de sanctionare , convocarea si inceperea cercetarii ... (vezi toată discuția)