avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... daca am peste 45 de ani si am fost preluat din somaj ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

daca am peste 45 de ani si am fost preluat din somaj in vederea angajarii pot demisiona?

buna seara. am urmatoarea problema: mama mea a fost data in somaj acum 2 ani. a primit somaj 1 an si jumatate. cand mai avea de primit somaj inca vreo 2 luni a fost angajata de un restaurant. acum are 3 luni de cand lucreaza acolo si vrea sa demisioneze cu orice pret deoarece lucreaza in niste conditii mizere. culmea a fost ca in momentul angajarii patroana i-a spus sa nu-i treaca prin gand sa demisioneze prea curand, iar daca va face acest lucru va trebui sa plateasca nu stiu ce bani, pentru ca ea, patroana, a platit nu stiu cat ca sa o scoata pe mama din somaj. eu cred ca este doar o magarie inventata de patroana, pentru ca ii convine situatia de a avea un angajat platit de stat pentru 1 an de zile. mentionez ca ii da fix 600 de lei in mana. intrebarea mea este daca intradevar trebuie sa plateasca ceva daca demisioneaza. va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: jondoe1 , utilizator 05:00, 17 Ianuarie 2011
Pai un contract de munca se face in trei exemplare 1 la patron al 2 lea la mama ta iar al 3 lea la ITM dar mama ta si patroana il vor avea numai dupa ce il va semna ITM-ul.daca mama ta na semnat nici un contract pana acu e libera sa plece si daca la semnat sal citeasca si sa vada ce scrie in el.Chiar daca scrie ca trebuie sa dea bani sau ceva de genu ea sa faca o reclamatie la ITM Ca nu poate sa suporta conditile de munca.
pai a semnat contractul de munca, dar nu a primit si ea o copie. iar ITM-ul a semnat banuiesc demult acest contract care a fost facut acum 3 luni. i-a aruncat in fata chestia asta cu platitul in caz de demisie si atat.
Ultima modificare: Duminică, 16 Ianuarie 2011
digitalmedia, utilizator
Sa se intereseze mama ta la ITM daca a fost semnat contractu ca daca la semnat si nu i la dat inseamna ca o tine cu forta
Ultima modificare: Duminică, 16 Ianuarie 2011
Valentines, utilizator
a primit somaj 1 an si jumatate. cand mai avea de primit somaj inca vreo 2 luni a fost angajata

1. curios, cu prelungirea pri oug somajul nu putea avea o durata mai mare de 15 luni (12+3).
2. legea 76/2002 actualizata:
Art. 85. - (1) Angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani.
(4) Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor prevăzute la alin. (1) şi (2), anterior termenului de 2 ani, sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare persoană, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din motivele prevăzute la art. 83 alin.

Art. 83.
a) încetarea raportului de muncă în temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. e) şi f) şi art. 65 din Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare;

Demisia este actul unilateral al salariatului si nu obliga angajatorul la restituirea eventualelor sume primite drept facilitati de la agentia de somaj.
Consider ca poate demisiona fara probleme.


hmmmm. interesant. la asta nu m-am gandit. deci trebuie sa pun mana pe contractul ala. va multumesc tuturor. o sa va mai cer ajutorul cand o sa am contractul in mana.

Alte discuții în legătură

Drepturile unui angajat Andreea4flo Andreea4flo Buna ziua,am o problema, anul trecut am terminat facultatea si mi-am depus actele la somaj, nu am apucat sa iau nimic deoarece m-am angajat ,patronii m-au luat ... (vezi toată discuția)
Incetarea raporturilor de munca dascalumihaita64 dascalumihaita64 buna ziua ! varog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:1). nepoata mea a fost incadrata in martie 2015 ca asistent medical generalist la un cabinet ... (vezi toată discuția)
Cerere demisie...nelamuriri Ideea este : trebuie sa plec din aceasta firma. Am scris demisia. A vazut-o patroana...apoi s-a exprimat in felul urmator: inseamana ca de aici o sa pleci cu ... (vezi toată discuția)