avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Declaratia 220-privind venitul estimat
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Declaratia 220-privind venitul estimat

Buna ziua, am un PFA prin care imi desfasor activitatea de Taximetrist. Functionez din 2003, iar pana acum am platit impozitul forfetar.Acum 2 saptamani mi s-a cerut sa completez Declaratia 220 cu termen de depunere pana la sfarsitul lunii. Am niste nelamuriri:
1. Aceasta declaratie se completeaza cu datele aferente anului 2010 sau anului in curs?
2. La rubrica determinarea venitului net: in sistem real sau norma de venit?din cate am citit acest lucru este optional, dar am vazut unele diferente; in cazul normei de venit cheltuielile nu mai sunt deductibile?
3. In cazul PFA-urilor este obligatorie evidenta contabila?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: daria_743 , utilizator 18:25, 7 Februarie 2011
1. Declaratia 220 se refera la venitul estimat a se obtine in 2011.
2. Daca alegeti norma de venit, nu mai tineti contabilitate in partida simpla, nu mai aveti cheltuieli deductibile, platiti impozit la o norma stabilita de ANAF, indiferent de ce venituri obtineti in realitate.
3. Da, doar pentru sistem real.
1. Declaratia 220 privind venitul estimat, dupa cum spune si numele, se depunde pentru a instiinta fiscul despre veniturile ce le vei obtine in viitor, adica pt 2011. E logic, pentru anul 2010 stii deja veniturile obtinute deci nu mai ai ce sa estimezi.
2. Trebuie sa completati situatia concreta in care sunteti.
Dvs ati fost pfa cu impozitare la norma de venit. Din acest motiv ati platit impozit forfetar si nici nu ati avut de a face cu declaratia 220(pt pfa norma de venit nu se depune aceasta declaratie).
De la 1 ian taximetristii nu mai pot activa ca pfa cu norma de venit. ci doar in regim de impozitarea real. Asta este si motivul pentru care trebuie sa depuneti de anul acesta declaratia 220, iar la completarea ei sunteti obligat sa bifati impozitare in sistem real.
3.De acum inainte va trebui sa tineti contabilitate in partida simpla.
Declaratia 220, sau „Declarație privind venitul estimat”, cod 14.13.01.13/3p – se completează (modelul se gaseste la baza articolului) și se depune de către persoanele fizice care realizează venituri în bani și/sau în natură provenind din:

- 1.1. Activități independente – Declarația se completează de către contribuabilii care realizează venituri în bani și/sau în natură provenind din activități independente — comerciale și profesii libere, desfășurate în mod individual și/sau în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, constituită între persoane fizice, inclusiv din activități adiacente.

Declarația se depune de către:
— contribuabilii care încep o activitate în cursul anului fiscal, în termen de 15 zile de la data producerii evenimentului;
— contribuabilii care în anul anterior au realizat pierderi și cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum și cei care, din motive obiective, estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puțin 20% față de anul fiscal anterior, odată cu declarația privind venitul realizat;
— contribuabilii care determină venitul net pe bază de norme de venit și care au optat pentru determinarea venitului net în sistem real, odată cu cererea de opțiune, până la data de 31 ianuarie a anului fiscal.
Multumesc mult.
buna seara, am si eu o II, si trebuie sa depun declaratia de venit pe anul 2011. ca activitate am un magazin alimentar. intrebarea mea este : sunt obligata sa declar venit in declaratia 220, daca eu estimez ca o sa am pierdere mai mare? sau sub o anumita suma nu pot declara venit? in ceea ce priveste actiovitatea mea? pt ca magazinul va fi deschis practic in iulie 2011.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia privind venitul estimativ carmadara carmadara Am si eu o nelamurire in aceasta problema : o persoana fizica autorizata constituita in februarie 2008 nu a depus la infiintare declaratia 220 . Acum la ... (vezi toată discuția)
Pfa taxi genia genia am pfa activitate taxi impozitare sistem real,in 2011 nu am completat nici un registru si nu am platit nimic,nici declaratia 220 nu am depus,ce este de facut ... (vezi toată discuția)
Nedepunere declaratia 220 ContSters156394 ContSters156394 Ce se intampla daca nu se depune declaratia 220 pana la termenul stabilit (15 mai 2011, din cate stiu)? Cum pot afla intotdeauna care sunt declaratiile si ... (vezi toată discuția)