avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire din indiviziune

Va rog sa-mi spuneti care este procedura notariala si ce tip de taxe se percep la iesirea din indiviziune (2 coproprietari pe un teren extravilan).
Este nevoie de certificat fiscal al coproprietarilor, extras de carte funciara a terenului?
Ati intrebat vreun notar referitor la problema dvs.? E perfect posibil si des intalnit sa sa faca in acelasi act si parcelare si v-c, nici un notar n-o sa se "emotioneze" in fata unei astfel de cereri pentru ca se practica si nu e deloc o raritate.
Promisiunea de vanzare-cumparare se face avand ca promitent pe proprietarul actual, care se obliga sa parceleze parcela actuala in 2 parcele ce vor fi numerotate ulterior ( nu e nevoie sa se indice nr. cad. si CF viitor ca nu suntem la mama Omida) si sa vanda parcelele rezultate catre x si y. In CF se noteaza promisiune in favoarea lui X si Y, pentru parcela actuala.


Referitor la intabularea parcelelor nou formate, ea se face concomitent cu vanzarea catre dvs.: actul va suna ceva de genul- subs., dezmembrez parcela a, in parcela a/1 si parcela a/2, care se va inscrie in Cf noua nr.....( aici notarul se informeaza care e urmatorul nr. de CF nou la biroul de carte funciara), si vand parcela a/1 lui X si parcela a/2 lui Y.
Multumesc foarte mult de ajutor!
Din pacate celalalt investitor cu care intru in tranzactie este extrem de aversiv la risc, problema s-a blocat la identificarea riscului, fara a fi dispus sa analizeze solutii in ce priveste asigurarea lui, in ciuda eforturilor mele :(.
In acelasi timp, termenul in care trebuia sa luam o decizie a fost foarte scurt, asa incat a trebuit sa cedez in favoarea variantei agreate de el :(.
In continuare balanta acestei colaborari este pe plus (o solutie win-win), insa cu o marja mai mica decat as fi gandit-o eu, as mai putea pune tot pe plus invatamintele acestei experienta. Nu este vorba de o investitie majora, insa pe viitor voi evita cu maxima straduinta astfel de combinatii ...
Diana, e foarte interesanta ideea ta, imi apar numai cateva probleme practice. Dar... poate sunt doar circumspecta, atat.
In cazul actului aratat de tine masuratorile cadastrale se fac inainte de incheierea actului si fac parte integranta din acesta, sau cum exact delimitezi exact cele doua loturi formate, ca sa nu fie probleme ca eu il voiam pe lotul 1 si acum am altceva?
Poti detalia putin? Ca nu am intalnit o astfel de situatie in practica...
Ciudat, eu am intalnit frecvent - cand se fac mici mari zone rezidentiale de exemplu. Normal ca masuratorile cadastrale se fac inainte- altfel cum s-ar face parcelarea;)?
Si loturile sunt identificate clar chiar prin documentatia cadastrala.

Nu stiu de ce si-ar bate capul sa procedeze cineva care cumpara in comun teren altfel. Cumpararea pe cote parti mi se pare foarte riscanta, ca nu stii exact unde e tarlaua ta si depinde cu cine te asociezi.
In cumparaea pe cote-parti poti arata clar si o obligatie a celor doi-trei, cinci cumparatori de a imparti, ulterior, terenul intr-un anume fel. Adica C1 intelege ca lotul lui se fi de x mp, invecinat cu ... si dezmembrarea si partajul se va face in termen de ...
Arati daunele pe care si le datoreaza reciproc in caz de nerespectare etc.
Adica nu exista risc sa nu iei bucatica pe care ai platit daca faci un contract bun, dar platesti, fata de solutia data de tine, taxe notariale de doua ori. Atata tot.
Promisiunea poate fi incorporata sau nu in contractul de v/c... dupa caz. Se poate include si o procura unuia dintre ei sau unui tert...
Dar eu tot nu inteleg cum merge, practic, varianta ta... de aceea ti-am cerut amanunte. Dar daca nu vrei sa le dai, ok, de acord.
Referitor la marile complexe rezidentiale, nu tot ce zboara pe acolo se mananca... sa vezi procuri facute de ei, 1/2 din prevederi sunt ilegale, crezi ca au vreo problema?
Ideea e ca daca notarul incheie o tranzactie pe nr cad. 0000, pe ala ii trebuie certificat fiscal si extras Cf, nu pe 0000/1. Si nu vad cum trece el peste obligatiile legale, le interpreteaza cumva, cum face? Ca din ce mi-ai spus tu, o idee foarte interesanta dar fara solutii practice coerente, nu i-as recomanda unui client sa cumpere un imobil care va fi inscris in CF nr. care azi nu exista dar care va exista maine... Ca daca nr. ala de CF se da altuia intre timp, io pot ramane cu buza-n aer...
:-/

Alte discuții în legătură

Dezmembrare fara iesire din indiviziune angella angella O problema m/a pus pe ganduri: daca sunt doi copropietari pe o suprafata de teren(cu constructii) si vor sa o dezmembreze in doua parcele dar fara sa faca ... (vezi toată discuția)
Vanzare bunuri viitoare ContSters21743 ContSters21743 Salve. Am un teren langa Vatra Dornei pe care intentionez sa il impart in parcele de cca 1000 mp. Costurile ocazionate de parcelare le-as suporta eu daca ... (vezi toată discuția)
Lamuriri, promisiune de vanzare cornel_badea cornel_badea Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti daca se poate, in legatura cu urmatoarea situatie: O proprietate ( casa cu 800 m.p. teren aferent ) detinuta de 7 ... (vezi toată discuția)