avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire din indiviziune

Va rog sa-mi spuneti care este procedura notariala si ce tip de taxe se percep la iesirea din indiviziune (2 coproprietari pe un teren extravilan).
Este nevoie de certificat fiscal al coproprietarilor, extras de carte funciara a terenului?
elis a scris:

Taxa de timbru pentru actele de partaj voluntar :
- Este de 257.000 lei, indiferent de valoarea masei partajabile ;
- Ttimbru judiciar este de minim 1.500 lei;
- Onorariul notarului se stabileste la valoarea masei partajabile.

Buna ziua

Sunt proaspat inscris pe acest forum, si am si eu, evident (ca doar acesta e motivul pentru care m-am inscris) o problema:

Fac demersuri de mai bine de doi ani pentru intabularea terenului mostenit de mama de la parintii ei (decedati ambii). Suntem trei frati iar terenul am convenit ca il impartim in trei parti egale. Eu sunt singurul casatorit, iar partea mea de teren dorim sa fie pe numele amandorura (al meu si al sotiei). Din cate am discutat cu mai multe persoane, majoritatea mi-au indicat un contract de vanzare-cumparare intre mama mea si noi doi... altii mi-au spus ca e mai simplu si mai putin costisitor decat prima varianta, ca mama sa-mi faca act de mostenire (ca un fel de donatie.. din cate inteleg), urmand ca noi, la primaria localitatii, sa-l inscriem pe numele nostru (a ambilor)... ce imi recomandati?
Nimic, caci nu stim: cati frati sunteti, in ce masura v-ati ataca, dupa decesul mamei, actele unul altuia...
De ce doriti sa fie bun comun?

Daca donatia catre dv. se face catre ambii soti, atunci la frati cum se va face? Caci e problema cu atacarea actelor dupa decesul mamei...
Fratii sunt casatoriti?
Sunt multe discutiile, aduceti amanunte, depinde si de valorile bunurilor etc.
Va rog sa-mi spuneti ce trebuie facut pentru a iesi din indiviziune si apoi a fi intocmit un titlu de proprietate?
Puteţi realiza ieşirea din starea de indiviziune prin ajungerea la un acord cu ceilalti coproprietari, ipoteză în care puteţi merge la un notar public. În cazul în care nu ajungeţi la un acord, trebuie să formulaţi o cerere de chemare in judecata prin care să solicitaţi ieşirea din indiviziune.
Buna ziua,

Am cumparat acum 2 ani un teren de 1000m2 impreuna cu un prieten.
Puteti sa imi spuneti cat poate costa actiunea de dezmembrare si partaj prin act notarial?
Trebuie platita o taxa speciala avand in vedere ca au trecut mai putin de 3 ani de la cumpararea terenului?
De asemeni, putem apela la un notar din orice oras, sau numai din cel in care se gaseste terenul?
Orice alte informatii privind cea mai putin costisitoare metoda de a realiza partajul ne-ar fi utila.

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Dezmembrare fara iesire din indiviziune angella angella O problema m/a pus pe ganduri: daca sunt doi copropietari pe o suprafata de teren(cu constructii) si vor sa o dezmembreze in doua parcele dar fara sa faca ... (vezi toată discuția)
Vanzare bunuri viitoare ContSters21743 ContSters21743 Salve. Am un teren langa Vatra Dornei pe care intentionez sa il impart in parcele de cca 1000 mp. Costurile ocazionate de parcelare le-as suporta eu daca ... (vezi toată discuția)
Lamuriri, promisiune de vanzare cornel_badea cornel_badea Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti daca se poate, in legatura cu urmatoarea situatie: O proprietate ( casa cu 800 m.p. teren aferent ) detinuta de 7 ... (vezi toată discuția)