avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... credit imobiliar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

credit imobiliar

Sunt in postura de vanzator al unui apartament si am semnat un antecontract de vanzare-cumparare cu o persoana ce a facut un credit imobiliar. Banca a dat OK-ul si acte se vor semna curand. Am inteles ca s semneaza contractul de vanzare-cumparare dupa ce banii vor fi virati in contul meu, dar totusi nu pot beneficia de ei (sa-i scot din cont) decat dupa ce se face ipoteca pe apartament si intabularea pe numele noului proprietar. Intrebarea mea ar fi cam cat dureaza toate aceste formalitati si cand voi putea folosi banii obtinuti in urma vanzarii??? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:16, 14 Aprilie 2008
Ramooona a scris:

Sunt in postura de vanzator al unui apartament si am semnat un antecontract de vanzare-cumparare cu o persoana ce a facut un credit imobiliar. Banca a dat OK-ul si acte se vor semna curand. Am inteles ca s semneaza contractul de vanzare-cumparare dupa ce banii vor fi virati in contul meu, dar totusi nu pot beneficia de ei (sa-i scot din cont) decat dupa ce se face ipoteca pe apartament si intabularea pe numele noului proprietar. Intrebarea mea ar fi cam cat dureaza toate aceste formalitati si cand voi putea folosi banii obtinuti in urma vanzarii??? Multumesc.


Cam 30 de zile .

6. Ati ajuns la intabulare!

Institutia unde trebuie sa va adresati pentru intabularea casei este Judecatoria de care apartineti in localitate/sector.

Exista un program de lucru cu publicul, pentru depunerea actelor si program de lucru pentru ridicarea lor, defalcate la randul lor in program pentru persoanele fizice si separat, program pentru persoanele juridice.

Termenul de rezolvare este de minim o saptamana.

Pentru intabularea constructiei, aveti nevoie de un dosar cu .urmatoarele acte:

� autorizatia de construire a casei, original si o copie legalizata;

� procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor, original si o copie legalizata;

� cadastrul casei in original;

� certificatui de atestare fiscala a casei;

� timbru fiscal de x 000 lei;

� chitanta CEC x 000 lei;

� cererea tip.

Intabularea si inscriera in Cartea Funciara dureaza maxim o luna.
Ultima modificare: Luni, 7 Aprilie 2008
ContSters42967, utilizator
Ramona este vanzatoarea unui apartament! Nu o intereseaza intabularea unei case.
Perioada este in functie de zona in care te afli, de exemplu, cand mi-am cumparat apart., in 2002, prin credit ipotecar, la mine a durat, prin CEC, 2 saptamani (mi s-a spus ca dureaza 10 zile), s-a facut evaluarea imobilului pentru instituirea ipotecii. Eu am rezolvat intr-o singura zi, toate adeverintele de la Primarie, cablu, apa, curent, contract notarial de vanzare-cumparare si contract de ipoteca si inscriere in Cartea Funciara, a ipotecii si a contractului. Avantajele cunoscatorilor. :)
In schimb, un an mai tarziu, in Cluj Napoca, pentru apart. fratelui meu, cu credit de la BRD, a durat 3 saptamani de la incheierea ante-contractului de vanzare-cumparare, pana cand vanzatorul s-a vazut cu banii in cont.
Daca vanzatorul scoate banii imediat din cont, plateste un comision la ridicare, care este 2 sau 3%, in functie de banca, insa daca mai lasa banii o sapt in cont, nu mai plateste comision pt ca suma este purtatoare de dobanzi, care se compenseaza cu comisionul la ridicare.
Eu am trecut de partea cu evaluarea apartamentului. Urmeaza ca spre sfarsitul saptamanii sa semnez contractul de vanzare-cumparare. Din cate stiu eu banii se vireaza de catre banca in contul meu (pe care inca nu l-am deschis- trebuie sa merg la banca sa ma interesez de chestia asta), dupa care atunci cand am confirmarea ca banii au fost virati se semneaza contractul de vanzare-cumparare (in aceesi zi). Eu am toate actele (adica intabularea este deja facuta numai ca acum se trece pe numele noului proprietar). Ma interesa cam cat dureaza intabularea pe numele noului proprietar + ipoteca pe apartament in favoarea bancii ca sa stiu cand pot scoate banii (pentru ca sunt la randul meu cumparator al unui alt apartament si sunt presata sa semnez si acolo contractul de vanzare- cumparare). Multumesc
Durata intabularii este de maxim 2 zile lucratoare - va va confirma notarul public cu care colaboreaza banca. Mai exista variatii in functie de zona, de birou : uneori fara taxa de urgenta se face zi/zi intabularea, alteori in orasele mai mari dureaza 2 zile.
In functie de normele bancii puteti primi banii in cont la semnarea contractului de vanzare ( tot mai des intalnita aceasta varianta, pentru operativitate) sau dupa intabulare.
Probabil la banca dvs. este un cont escrow, adica unul in care banii, desi depusi pe numele dvs., nu pot fi ridicati decat dupa incheierea valabila a contractului si inregistrarea garantiilor.
Despre ridicarea banilor: faceti cerere de ridicare numerar cu 1-3 zile inainte ( in functie de normele bancii) si veti plati un comision de circa 0,5% ( din nou variaza in functie de banci). Dobanzile pe o saptamana sau doua nu vor acoperi acest comision: e economie ar fi sa faceti un virament bancar in contul vanzatorului dvs., pentru aparatamentul pe care il cumparati, virament care de obicei costa mai putin decat ridicarea numerarului, dar dureaza si 2 zile efectuarea platii in cont fara o taxa de urgenta.
De acord cu Diana.
Pentru evitarea unor comisioane mari, puteti intreba la banca: ce comision au pentru virament in alt cont bancar, sunt banci unde e nesemnificativ; ce comision exista pentru extragerea sumei in numerar de pe un card bancar (un card costa putin, puteti economisi 0,3% din suma din cont, anume peste jumatate din comisionul bancar).
Depinde si de sume.
In rest, intabularea ipotecii dureaza putin, cum spunea colega... ati incercat sa faceti ipoteca si vanzare prin acelasi act? Acum, depinde de caz, uneori se poate diminua mult perioada de la finalizarea dosarului de credit pana la plata banilor...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinerea sumei pret apartament din credit bancar prima casa de catre vanzator liliana.suciu liliana.suciu Daca eu sunt vanzatorul unui apartament care urmeaza sa fie achitat din creditul bancar „prima casa-cu avans 5%” primit de cumparator de la banca ,dupa ... (vezi toată discuția)
Vanzator prin prima casa Buksa Buksa Buna ziua! Eu sunt vanzatorul unui apartament,iar clientul a luat un imprumut \"Prima casa\" la BRD,iar dupa cum se vede dosarul e spre finaliazare.Am si eu ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament ipotecat marina19571954 marina19571954 Buna ziua, In curand urmeaza sa cumpar un apartament ipotecat. Proprietarul mi-a propus sa incheiem initial o promisiune de vanzare-cumparare prin care dau ... (vezi toată discuția)