avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sunt doctorand la zi cu bursa, am 27 de ani, doresc sa ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sunt doctorand la zi cu bursa, am 27 de ani, doresc sa stiu daca beneficiez de asigurare medicala gratuita ?

Buna ziua, sunt doctorand POSDRU la UPB cu bursa, am 27 de ani si doresc sa stiu daca beneficiez de asigurare medicala gratuita - sau mai bine spus platita de universitate -; din pacate nu am de unde sa aflu , cei care raspund de programul meu nu stiu pe ce lume traiesc. Va multumesc aticipat.
P.S am gasit pe internet acest document - www.gov.ro/upload/articles/103868/1717.doc - foarte interesant ....!
Cel mai recent răspuns: irinuca21 , utilizator 16:54, 7 Iulie 2011
1. Nu stiu nici eu ca sa va raspund acum. A fost un potop de modificari de legi in ultimele luni si nu am reusit sa ma pun la punct cu ele.
2. Puteti sa intrati pe Internet si sa cautati Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si acolo veti gasi ceea ce va intereseaza.
3. Sau puteti intreba direct la Casa de Asigurari de Sanatate.
Va multumesc pentru raspuns. Noua lege a invatamantului spune clar - ART. 164
(1) Pe parcursul desfasurarii studiilor universitare de doctorat, persoana inscrisa in programul de studii are calitatea de student-doctorand. Studentii-doctoranzi sunt incadrati de catre IOSUD sau oricare dintre membrii IOSUD ca asistenti de cercetare sau asistenti universitari, pe perioada determinata.
(2) Pe toata durata activitatii, studentul-doctorand beneficiaza de recunoasterea vechimii in munca si specialitate si de asistenta medicala gratuita, fara plata contributiilor la asigurarile sociale de stat, la asigurarile pentru somaj, la asigurarile sociale de sanatate si pentru accidente de munca si boli profesionale.
(3) Studentul-doctorand poate desfasura activitati didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, in limita a 4-6 ore conventionale didactice pe saptamana. Activitatile didactice care depasesc acest nivel vor fi remunerate in conformitate cu legislatia in vigoare, intrand sub incidenta Codului muncii, cu respectarea drepturilor si obligatiilor ce revin salariatului si cu plata contributiilor datorate, potrivit legii, la asigurarile sociale de stat, la asigurarile pentru somaj, la asigurarile sociale de sanatate si pentru accidente de munca si boli profesionale.
ART. 165
(1) Perioada desfasurarii studiilor universitare de doctorat este asimilata, conform legislatiei in domeniul pensiilor, pentru stabilirea stagiului de cotizare, cu exceptia cazului in care studentul-doctorand realizeaza venituri pentru care plateste, in aceasta perioada, contributii la asigurarile sociale.
(2) Dupa sustinerea tezei de doctorat, IOSUD elibereaza o adeverinta care atesta perioada in care studentul-doctorand a urmat studiile universitare de doctorat.
.
Problema grava este ca la Casa de Asigurari de Sanatate persoanele responsabile & caseria o tin pe versul : Avem legea nr. X in fata si anume ca PERSOANELE CARE AU DEPASIT VARSTA DE 26 DE ANI TREBUIE SA PLATEASCA ASIGURAREA -.
Am fost cu legea tiparita si am primit acelasi raspuns.
Ce pot sa fac ? Cu cine pot sa vorbesc pentru o audienta? Nu inteleg de ce angajatii CASMB nu citesc nici o lege...?

Va multumesc!
1. Cred ca ar fi bine sa sesizati CNAS, Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei.
2. Ar fi foarte interesant raspunsurile lor si daca ele coincid.
Buna ziua,

Azi am citit si eu articolul 164 si m-am gandit sa merg sa intreb la CNAS, si eu fiind in aceiasi situatie (sunt la doctorat si am peste 26 de ani). La CNAS am fost trimis la departamentul juridic iar raspunsul unei doamne a fost foarte simplu: nu stiu sa existe asa ceva, noi utilizam legea "xyz" din 2006 (nu mai retin exact ce lege a spus ca era pe o fuga totala). In concluzie nu stie nimeni nimic......
O zi buna.
Buna

Sunt si eu interesata de acest subiect..doresc sa ma inscriu in toamna la un doctorat cu bursa. Am 29 de ani si vreau sa stiu daca intr-adevar sunt platite aceste asigurari sociale .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul bursa doctorat si salariu CEM CEM Buna ziua. Am si eu o mare nedumerire. Sunt la doctorat unde beneficiez si de bursa dar in acelas timp si lucrez. Asta de 1 an si 4 luni. Dupa atata timp aflu ... (vezi toată discuția)
Busă doctorat loc de muncă kandreea kandreea Bună ziua! Mi-aţi putea spune, vă rog dacă având un loc de muncă (profesor în învăţământul primar) pot beneficia de bursa doctorală? Mulţumesc! (vezi toată discuția)
Vechime in munca pristopanu07 pristopanu07 Buna seara, Va rog sa imi oferiti niste informatii privitoare la statutul unui student la studii de doctorat cu frecventa redusa, cu bursa, peste 26 de ani ... (vezi toată discuția)