avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sotul meu mosteneste de la mama lui un teren. Ce ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sotul meu mosteneste de la mama lui un teren. Ce drepturi am/voi avea eu?

Buna ziua,

Situatia mea este urmatoarea. Soacra mea avea mostenire un teren de 1300 mp. Ea a murit in 2006. Socrul meu inca traieste si intre timp s-a recasatorit. In urma decesului s-a dezbatut mostenirea in urma caruis socrul meu cedeaza dreptul lui asupra terenului, acesta ramanand copiilor: sotul meu si fratele lui. Practic, sotul meu va avea prin contract de mostenire jumate de teren, iar fratele lui cealalta jumatate. Pe partea mostenita de sotul meu am hotarat impreuna cu acesta sa contruim o casa unde sa locuim in viitor. Intre timp eu si sotul meu avem o fetita si speram si la un al doilea copil. As vrea sa stiu ce se va intampla pe viitor cu aceast teren si casa , in conditiile in care practic, doar sotul meu va fi singurul proprietar la terenului (prin mostenire) si a casei.
- daca, doamne fereste, sotul meu decedeaza, cine va avea drept legal asupra casei si a terenului? Copii nostri vor putea vinde casa fara acordul meu? Cumnatul meu, sau vreun copil de-al lui pot ataca in vreun fel actul de mostenire si sa ceara vreun drept asupra terenului sau a casei pe care o vom construi?
- daca vom divorta, eu voi avea vreun drept asupra casei, sau nu-mi va ramane decat sa-mi iau bocceluta cu haine si sa-mi vad de viata?

Imi cer scuze daca intrebarile mele sunt puerile sau ilogice. Sunt complet rupta de orice notiune legala in acest sens si as vrea sa stiu inante sa ne apucam de construit daca va fi bine pentru toti(sotul meu, eu si copii nostri) sau daca exista vreo solutie legala prin care putem asigura un viitorul linistit tuturor indiferent daca se va intampla ceva cu vreunul din noi.
Casa ce va fi edificata va avea calitatea de bun proprietate comuna in devalmasie.
Cota parte din dreptul de proprietate nu este individualizata, insa , conform art. 30 din Codul familiei, bunul va fi cuprins in comunitatea matrimonial, orice conventie fiind contrara .
In caz de divort, cota parte din dreptul de proprietate va fi stabilita conform situatiei de fapt, avand in vedere resursele bansesti investite, imbunatatire aduse imobilului, situatia locativa a dumneavoastra.

Intr-adevar, asupra terenului exista un drept de superficie al dumneavoastra, care va confera atributul de posesie (jus possidendi ), de folosinta ( jus fruendi ) , chiar si cel de dispozitie materiala (jus abutendi.
)
Dupa decesul sotului, copiii si sotul supravietor au vocatie succesorala ( cotele din dreptul de proprietate sunt 1/4 si 3/ 4 din patrimoniul defunctului, succesiunea fiind acceptata tacit sau expres, printr-o declaratie notariala , in termen de 6 luni de la moarte ).

Odata accepata succesiunea , coerezii preiau atat activul acesteia, cat si pasivul(datorii si sarcini).



Ultima modificare: Miercuri, 19 Ianuarie 2011
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un apartament donat de mama fiului se poate ulterior trece si pe numele sotiei? foxyvanila foxyvanila daca soacra a donat apartamentul fiului ei fara a trece in acte si nora se mai poate face ceva ca nora sa apara ulterior pe contract sau carte funciara astfel ... (vezi toată discuția)
Superficie - posibilitate sau nu SANTIER SANTIER Buna seara! Pe scurt: Eu si sotia am edificat o c-tie pe terenul tatalui ei (socrului meu) cu AC (autorizatie de construire). Sotia mai are 3 ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune mihaela_let mihaela_let Buna ziua Nu am mai scris de aproximativ 1 an pe acest forum, dar am incercat sa urmaresc pe cat se poate subiectele care ma interesau. Insa nu am reusit sa ... (vezi toată discuția)