avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Casa de pensii a MAI
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Casa de pensii a MAI

poate cineva sa imi spuna prin ce act normativ s-a infiintat casa de pensii din cadrul Ministerului de Interne şi daca are sau nu personalitate juridica?
Ultima modificare: Miercuri, 19 Ianuarie 2011
socatu, utilizator
Cel mai recent răspuns: socatu , utilizator 23:52, 26 Ianuarie 2011
socatu a scris:
poate cineva sa imi spuna prin ce act normativ s-a infiintat casa de pensii din cadrul Ministerului de Interne şi daca are sau nu personalitate juridica?

Casele de pensii sectoriale au fost infiintate prin Legea nr. 263/2010 si, potrivit art. 132, alin. (1) din acest act normativ, sunt structuri cu personalitate juridica.

ART. 132
(1) Casele de pensii sectoriale se înfiinţează în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, după caz, ca structuri cu personalitate juridică şi sediul în municipiul Bucureşti.
(2) Casele de pensii sectoriale prevăzute la alin. (1) sunt succesoare de drept ale structurilor organizatorice responsabile cu pensiile din instituţiile menţionate la alin. (1).
(3) Activitatea caselor de pensii sectoriale prevăzute la alin. (1) este coordonată metodologic de CNPP.


Ultima modificare: Duminică, 23 Ianuarie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Articolul 135 din legea unica a pensiilor spune ca atributiile, organizarea si functionarea acestor case sectoriale se stabilesc prin HOTARARE DE GUVERN.
Daca aceasta hotarare nu este data, cum nu este data nici ORDONANTA pentru infiintarea comisiilor de contestatii, sau cel putin asa stiu eu, ca nu sunt emise, cum exista si functioneaza aceste case sectoriale si comisii de contestatii?
Nu sunt in afara legii asa cum functioneaza ele acum?
Casele de pensii sectoriale prevăzute la art. 132, alin. (1) sunt succesoare de drept ale structurilor organizatorice responsabile cu pensiile din instituţiile MAI, MApn, ...etc., astfel ca ele in prezent functioneaza in mod legal

la art. 135 se prevede emiterea unei HG care sa reglementeze activitaeta caselor sectoriale in termen de 30 de zile de la data publicarii legii 263, daca nu ma insel 263 s a publicat in 20 decembrie. Asa ca maine va apare un act normativ care sa proroge termenul
:)




@sonia54

In afara carei legi functioneaza cand ele au fost infiintate prin Legea nr. 263/2010? In acest act normativ gasiti suficiente referiri la atributiile caselor sectoriale de pensii.

Faptul ca art. 135 si art. 139, de exemplu, din Legea nr. 263/2010 sunt prevederi contradictorii este o alta discutie (ori stabilesc atributii prin hotarare de guvern, ori le stabilesc prin lege, nu este admisibil sa existe asemenea prevederi). Actul normativ este pur si simplu prost, dar asta nu inseamna ca se poate pune problema functionarii in afara legii a caselor sectoriale de pensii.
iti multumesc pentru raspuns
dar poate ca nu am fost suficient de clar:
am intrebat "prin ce act normativ s-au inifiintat ACTUALELE CASE DE PENSII
ma intereseaza legea veche, sub imperiul careia s-au creat şi nu la legea din 2010

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reintregire pensie Teofilius Teofilius Sunt pensionar MAI din 21.01.2010, cu pensie de srviciu la limită de vârstă (665 lei, vechime 17 ani si 2 luni). În afară de perioada lucrată în MAI, ... (vezi toată discuția)
La ce articol de lege sa ma refer ? ContSters326883 ContSters326883 Mi s-a respins dosarul de inscriere la pensie la limita de virsta . Va rog sa-mi spuneti la ce lege sa ma refer cind voi cere judecatorului cererea la ... (vezi toată discuția)
Case sectoriale de pensii sonia54 sonia54 Conform legii 263/2010 art 135, organizarea,atributiile si functionarea caselor sectoriale de pensii se stabilesc prin HG, data in termen de 30 de zile de la ... (vezi toată discuția)