avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modificari apartament fara autorizatie - ce se poate ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modificari apartament fara autorizatie - ce se poate intampla?

Buna ziua
Am apartamentul in renovare si m-am hotarat sa-mi maresc bucataria prin desfiintarea unei camari si a unei debarale care sunt una in continuarea celeilalte si ... desigur au un perete comun cu bucataria. Compartimentarea acestora era din caramida zidita. Mentionez ca grosimea peretelui despartitor era cat grosimea (NU LATIMEA!) unei caramizi, adica 7 cm. De asemenea, la peretele comun dintre bucatarie si hol am facut o decupatura cam de 1 mp (intentionez sa pun un blat si sa fac un fel de bar). Toate acestea le-am facut fara sa am autorizatie de constructie, am cadastrul facut la apartament. Vecinul de deasupra s-a sesizat si m-a reclamat la asociatie. Intrebarea mea este, la ce sa ma astept de acum incolo? Adica cam la ce amenda si daca ma pun sa zidesc la loc ? Ca nu cred ca scap fara amenda :( ! Si cum ar trebui sa procedez de acum incolo.
Cel mai recent răspuns: Marian voi , utilizator 10:25, 30 Noiembrie 2017
Am si eu mare dilema !!! As dori sa cumpar un apartament curand.....deja am cam stabilit pretul cu propietarul..problema este ca apartamentul a suferit niste modificari ( a fost dat jos zidul de la intrare in bucatarie - nefiind cel de rezistenta - dar totusi e spart, iar la sufragerie s-a mai pus un zid din rigips pentru a imparti sufrageria de hol - apartamentul era initial semidecomandat, iar acum e decomandat cu sufrageria mai mica ) si problema este ca propietarul nu are autorizatie pentru aceste modificari pe care le-a facut. Ce pot sa fac ca sa fiu in regula cu actele ( defapt si propietarul de drept)...s-au cum se pot obtine aceste autorizatii de demolare retroactiv sau ce ma sfatuiti, sa renunt la achizitionarea acestui apartament?
Ultima modificare: Duminică, 13 Mai 2012
spurlos, utilizator
Buna ziua!

Doresc sa cumpar un apartament, proprietarul a facut niste modificari la acest apartament, si anume: a daramat 3 debarale (2 de pe hol si una din bucatarie) - debaraua din bucatarie (care a fost unita cu bucataria) avea si o teava de aerisire, teava ce a fost si ea dezafectata (a scos-o cu totul).
Proprietarul nu are aceste modificari trecute in cadastru - e foarte posibil sa nu aiba nici macar actele necesare prin intermediul carora sa fi fost autorizat sa faca aceste demolari/modificari la apartament.

Intrebarea mea vine acuma: vreau sa cumpar acest apartament, dar ca sa fiu sigur ca nu care cumva sa am vreo problema pe viitor as vrea sa stiu ce trebuie facut in acest sens ... astfel ca aceste modificari sa fie legale (autorizatie de constructie, expertiza tehnica ... sau ce alte acte trebuie sa existe a.i. sa fie totul in regula) - sa nu am apoi probleme cu vecini care ma vor da in judecata.

Multumesc frumos ! :)
Cred ca raspunsurile la ultimele intrebari se pot afla citind cu atentie informatiile din paginile 1 si 2 ale acestui topic. Userul dora3mira a explicat destul de clar ce trebuie facut.
Ultima modificare: Marți, 30 Octombrie 2012
petschovschi, utilizator
Multumesc frumos!

Deja e mai mult decat clar pentru mine: refacere cadastru - si noi eu ci proprietarul sa-l refaca.

O zi buna! :)
Referiti va si la Legea N° 50/1991( Republicata) Art 11 in principiu va incadrati caci nu ati umblat la structura de rezistenta a imobilului !
Art. 11, stipuleaza

(1) Se pot executa fără autorizaţie de construire următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistenţă şi/sau aspectul arhitectural al construcţiilor:
a) reparaţii la împrejmuiri, acoperişuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora şi materialele din care sunt executate;
b) reparaţii şi înlocuiri de tâmplărie interioară şi exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor şi tâmplăriei, inclusiv în situaţia în care se schimbă materialele din care sunt realizate respectivele lucrări, cu excepţia clădirilor declarate monumente istorice, în condiţiile legii;
c) reparaţii şi înlocuiri de sobe de încălzit;
d) zugrăveli şi vopsitorii interioare;
e) zugrăveli şi vopsitorii exterioare, dacă nu se modifică elementele de faţadă şi culorile clădirilor;
f) reparaţii la instalaţiile interioare, la branşamentele şi racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcţiilor, în limitele proprietăţii, montarea sistemelor locale de încălzire şi de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum şi montarea aparatelor individuale de climatizare şi/sau de contorizare a consumurilor de utilităţi;
g) reparaţii şi înlocuiri la pardoseli;
h) lucrări de reparaţii, înlocuiri ori reabilitări fără modificarea calităţii şi formei arhitecturale a elementelor de faţadă, dacă aceste lucrări nu se execută la construcţiile prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b), astfel:
1. finisaje interioare şi exterioare - tencuieli, placaje, altele asemenea;
2. trotuare, ziduri de sprijin ori scări de acces;
3. lucrări de reabilitare energetică a anvelopei şi/sau a acoperişului - dacă nu se schimbă sistemul constructiv al acestuia, respectiv terasă/şarpantă - la clădiri de locuit individuale cu cel mult 3 niveluri, care nu sunt monumente istorice clasate sau în curs de clasare, respectiv situate în afara zonelor de protecţie a monumentelor şi/sau a zonelor construite protejate stabilite potrivit legii;
i) lucrări de întreţinere la căile de comunicaţie şi la instalaţiile aferente;
j) lucrări de investigare, cercetare, expertizare, conservare şi restaurare a componentelor artistice ale construcţiilor prevăzute la art. 3 lit. b), cu avizul Ministerului Culturii şi cultelor şi al autorităţii administraţiei publice judeţene sau locale, după caz;
k) lucrări de foraje şi sondaje geotehnice pentru construcţii de importanţă normală sau redusă, situate în afara zonelor de protecţie instituite pentru zăcăminte acvifere;
l) lucrări de construcţii funerare subterane şi supraterane, cu avizul administraţiei cimitirului.
m) lucrări de compartimentare provizorie nestructurală.
(2) Se pot executa fără autorizaţie de construire şi lucrări pentru amplasarea de tonete, pupitre acoperite sau închise, destinate difuzării şi comercializării presei, cărţilor şi florilor, care sunt amplasate direct pe sol, fără fundaţii şi platforme, precum şi fără racorduri şi/sau branşamente la utilităţi urbane, cu excepţia energiei electrice.
(3) Dacă lucrările prevăzute la alin. (1), cu excepţia celor prevăzute la lit. e) şi j), se execută la construcţiile menţionate la art. 3 lit. b), este obligatorie emiterea autorizaţiei de construire.

In principiu va privesc punctele 1° - b, d, e, f, g, h pt care nu este necesara autorizatie!

Apoi si formularul de cerere pt o autorizatie comporta in anexa mentiunea ca nu e nevoie de autorizatie daca va incadrati la ART 11 - Legea 50/1991.citez :

ANEXĂ
la Cererea pentru emiterea autorizatiei de construire/desfiintare
Capitolul 1 - Tipuri de lucrari
In conformitate cu prevederile art. 3 din Legea nr. 50/1991):
[ ] a) lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, reabilitare, schimbare de destinatie sau de reparare
a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora, cu exceptia celor prevazute la art. 11 din Legea nr.
50/1991;


Apoi am si eu o intrebare cine poate intra in proprietatea Dvs. ?As vreau sa stiu si eu ... in principiu ...doar procuratura...

Alte discuții în legătură

Modificari in apartament crslaura crslaura Buna ziua! Recent doresc sa fac cateva modificari in garsoniera in care locuiesc. Modificari insemnand in principal marirea bucatariei (bucataria are un ... (vezi toată discuția)
Decupare gol de usa in perete de rezistenta - bloc pe cadre de beton CristiACB CristiACB Buna ziua. Sunt presedintele de Asociatie al unui bloc cu 10 etaje. De curand la etajul 6 al blocului s-a mutat cineva care a dat jos de pe pereti tot ce a ... (vezi toată discuția)
Am demolat pereti din apartament dara3923 dara3923 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si sa-mi spuneti ce mai pot face acum dupa ce am demolat cativa pereti in apartament fara autorizatie. Un vecin mi-a zis ca ma ... (vezi toată discuția)