avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Decupare gol de usa in perete de rezistenta - bloc pe ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Decupare gol de usa in perete de rezistenta - bloc pe cadre de beton

Buna ziua. Sunt presedintele de Asociatie al unui bloc cu 10 etaje. De curand la etajul 6 al blocului s-a mutat cineva care a dat jos de pe pereti tot ce a gasit ajungand la beton, respectiv BCA. Cu ocazia verificarii apometrelelor din acel apartament am vazut ca in peretele de beton ce separa bucataria de camera de zi a fost facut un "caroiaj" pentru a fi decupat un gol de usa. Am solicitat proprietarul si i-am aratat prevederile legii nr. 50/1991 si a legii 230/2007. In aceste conditii am solicitat aprobarea de modificare de proiect si am primit raspunsul " o aduc cand vreau eu, ca eu vreau sa imi fac open space asa cum se poarta".
Acum 2 saptamani respectivul vecin a daramat betonul respectiv si din cauza zgomotului am chemat Politia Locala care a constatat ca modificarile din apartament(inclusiv taierea retelei principale de agent termic) au fost facute fara autorizatie de construire si i s-a acordat termen pana pe data 10 septembrie pentru intrarea in legalitate daca urbanistic conditiile permit in caz contrar aducerea constructiei la forma initiala.
Am facut in continuare sesizari la Primarie si la Inspectoratul Judetean in Constructii.
Intrebarea mea este: in aceste conditii proprietarul trebuie sa faca expertiza pentru a vedea daca modificarile respecta reglementarile referitoare la siguranta in constructii? Daca da poate aduce o expertiza de la o persoana terta care sa specifice ca modificarile sunt in regula?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:12, 9 Iulie 2018
Modificarile in structurile de rezistenta se pot efectua doar in baza unui proiect intocmit de catre un proiectant autorizat care in baza calculului de rezistenta efectuat a ajuns la solutia posibila de practicarea a unui gol prin demolare.
Proiectul trebuie avizat conform legii constructiilor, prin grija proiectantului.
Este nevoie de autorizatie de demolare de la primarie si aviz de incepere lucrari de la inspectoratul de stat in ctii.
Se poate efectua o expertiza tehnica in specialitatea ctii. de catre un expert tehnic judiciar in specialitatea ctii. In cazul ajungerii in instanta, o astfel de expertiza poate fi avuta in vedere de catre instanta de judecata.
Daca expertiza este efectuata de un expert extrajudiciar, respectiva expertiza nu va fi avuta in vedere de catre instanta de judecata.
De mentionat: nu este obligatoriu ca respectivul perete in care s-a practicat golul respectiv sa fie perete de rezistenta, chiar daca este construit din beton armat. Definitorii sunt grinzile de rezistenta ale constructiei. Aceste detalii pot fi stabilite numai prin proiectul amintit anterior sau in urma expertizei.
Va multumesc pentru raspunsul dvs. care este pertinent si la obiect. De altfel chiar aseara am avut o discutie cu unchiul proprietarului - discutie cu titlu de intimidare prin caream fost "amenintat" ca expertiza se va face cu un arhitect pana la data limita stabilita prin nota de control emisa de serviciul control urbanism.
Din spusele dvs. am vreo posibilitate sa contest expertiza daca nu este facuta de un expert in structuri?
Blocul fiind construit pe cadre de beton (din cata rezistenta materialelor am facut eu in scoala - sunt absolvent al facultatii de constructii de masini) iar aceasta modificare fiind facuta chiar intr-un cadru de beton care se continua pana la casa liftului, mie imi suna a modificare care aduce prejudicii sigurantei intregii constructii. Tocmai din acest motiv doresc ca expertiza sa fie facuta de un structurist care sa poata face niste calcule de rezistenta si pe a carui expertiza sa ma pot baza - chiar in cazul in care spune ca golul respectiv nu este un pericol pentru integritatea structurala a intregii cladiri.

Va multumesc.
Expertiza trebuie prezentata primariei (care da avizul de ctii.) si Inspectoratului de stat in ctii. care da avizul pentru lucrari. Dvs., ca sociatie, puteti primi un expl. din raportul de expertiza pentru luare la cunostinta.
Nu cred ca vreun expert, judiciar sau extrajudiciar, din specializarea ctii. sa riste si sa dea un aviz pozitiv daca situatia din teren nu este realista.
In mod normal, chiar daca expertiza va fi pozitiva, in sensul practicarii golului respectiv, primaria/ politia locala si ISC trebuie sa amendeze contraventional persoana/ firma care a practicat golul fara a exista autorizatie de ctie. si aviz ISC.
Buna ziua!! Am și eu o întrebare,referitor la discuția si răspunsurile anterioare.Eu a-și dori sa fac același lucru in apartamentul meu sa fac i deschidere in perete dinspre Bucătărie către ,,camera mare” si a-și dori sa fac doar o porțiune din perete pentru a putea aplica 2 uși culisante asta însemnând o distanță de 1,5 m peretele are lungimea totala de 4 m.Deci întrebare mea unde sau la cine trebe sa ma adresez prima oară pentru o astfel de Operațiune ???..Menționez vreau s introduc o grinda de fier un ipn ca sprijin.apartamentul este la etajul 2 într-un bloc cu 4 etaje.pereti de beton.va multumesc
Ultima modificare: Duminică, 8 Iulie 2018
Iulian1pop, utilizator
Trebuia sa deschideti o discutie noua.
Trebuie sa detineti un proiect intocmit de o firma autorizata. Dupa caz, proiectul va contine si un calcul de rezistenta.
Daca lucrarile presupun actiune in perete de rezistenta si proiectul permite acest lucru, trebuie sa depuneti dosar la primarie si sa solicitati autorizatie de ctie. Veti avea nevoie de acceptul asociatiei de locatari, obtinut in baza acceptului vecinilor.
Pentru executie lucrari aveti nevoie de avizul Inspectoratului de stat in ctii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demolare perete camara aigabi aigabi Buna ziua, Am cumparat de curand un apartament intr-un bloc vechi. L-am cumparat prin imprumut bancar. Acum am inceput sa-l renovez si as fi vrut sa daram ... (vezi toată discuția)
Cazan pe combustibil solid la bloc Martinet Martinet Buna ziua. Am nevoie de autorizatie de la primarie sau pompieri pentru functionarea cazanului de lemne? La un bloc de 3 etaje sub balcoanele (deschise) de ... (vezi toată discuția)
Poate expertul tehnic în construcții să saboteze clientul? AntiSecretare AntiSecretare Renovez un apartament si inainte de a turna sapa as dori sa cer parerea unui expert tehnic in constructii pentru a ma asigura ca este totul in regula privind ... (vezi toată discuția)