avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... societatile care nu au CCM(cu mai putin de 21 ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

societatile care nu au CCM(cu mai putin de 21 salariati) nu sunt obligate la plata saariului compensator?

Buna ziua.

Va rog sa imi raspunde-ti la aceasta intrebare. Am mai postat-o dar nu am primit raspuns daca este sau nu obligata societatea.

In urma concedierii conform art .65 CM am solicitat in scris angajatorului un salariu compensator. Ca raspuns firma mi-a facut o adresa prin care mentiona ca datorita faptului ca nu avem un CCM incheiat la nivel de unitate, iar acea dispozitie nu este cuprinsa nici in regulamentul intern si nici in CIM incheiat cu angajatii.. art 67 din CM nu o obliga sa imi acorde compensatia.

Am crezut ca rezolv ceva cu o plangere la ITM dar de acolo mi s-a zis acelasi lucru. Ca lipsa CCM la nivel de unitate duce la neobligativitatea aplicarii CCMUNN 2007-2010, mai mult acesta a expirat. Prin urmare e inutil sa fac reclamatie pt ca ITM nu ii va face control si nu va dispune la acea masura de obligare la plata.

Firma la care lucrez are 12 angajati si inca 4 cu un contract special( probabil de colaborare) deci mai putin de 21. Nu avea cum sa incheie un contract colectiv de munca. Deci nu se supune niciunei legi din tara asta?
In acest caz e adevarat ca firmele cu mai putin de 21 de angajati nu trebuie sa respecte art. 78 din CCMUN sau chiar integral CCMUN in vigoare daca nu e specificat expres in statul societatii si in fiecare CIM al salariatilor?

Nu mai am nicio sanasa sa primesc salariul compensator? sau cei de la IMT m-au mintit (mentionez ca imi avertizasem angajatorul ca voi depune o reclamatie) si mi-a refuzat intentionat inregistrea reclamtiei? Putea dispune acea masura? Este sau nu obligata societatea sa se supuna CCMUN 2007-2010. Chiar daca a expirat eu am fost fost in preaviz pana la sf lunii decembrie, iar notificarea si raspunsul de la angajator au fost tot in luna decembrie, cand era in vigoare CCMUN 2007-2010.

Va rog frumos sa imi raspundeti! Consider ca este o situatie demna de luat in considerare deoarece am apelat la o institutie publica care ar trebui sa faca dreptate angajatului!

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:27, 15 Noiembrie 2013
In 2013 la nivel national nu mai avem CCM. Deci asta insemna ca angajatorul nu este obligat sa plateasca salariu compensatoriu.
Dar la Art 67 din Legea 53/2003 scrie .....pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege... Care lege ?
Se dau sau nu ?
Acordarea salariilor compensatorii este posibila numai daca este prevazuta in c.i.m., in ccm aplicabil , in reg.intern al angajatorului sau in lege - pentru sectorul bugetar -.

In lipsa unor astfel de dispozitii, angajatorul nu are nicio astfel de obligatie.
Exita un contract de munca semnat in 2010.
In cim la pct N. Dispoziţii finale avem:
Prevederile prezentului contract individual de munca se completeaza cu dispozitiile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii si ale contractului colectiv de munca aplicabil incheiat la nivelul .

exista cumva vreo reglementare a UE privid protectia salariatilor, pe care ar putea sa o invoce in instanta, daca nu accord acest salariu compensatoriu ?
Nu exista nicio astfel de prevedere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu lbogdan lbogdan buna ziua.am o problema care ma framanta.am o firma de 5 angajati si pe unul vreau sa-l concediez cu drept la somaj,deci restructurez.mi s-a prezentat cand ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu in caz de concediere? georgeta58 georgeta58 Daca firma nu are CCM pe unitate si a dispus incetarea CIM din motive ce nu tin de persoana angajatului - concediere, in acest caz conform CCM la nivel ... (vezi toată discuția)
Drepturi marianelena marianelena Ma numesc Marian si sunt in perioada de preaviz la una din unitatile grupului Boromir.Nu am putut sa cunosc ,sa citesc nicaieri Contractul colectiv de munca la ... (vezi toată discuția)