avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... labirint
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

labirint

O problema cine o poate rezolva?
doi batrani parinti a doi copii. la un moment dat batranii hotarasc sa se ''predea '' fiului si norei, nesansa face ca fiul sa moara in urma cu cativa ani. acum se pune problema realizarii sucesiunii in urma batranului care si el a decedat cu putin timp in urma. Intrebarea este cat revine norei. (nora si fiul nu au mostenitori). Multumesc pentru orice raspuns.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:18, 21 Ianuarie 2011
Incercati mai pe romaneste ca n-am prea priceput. Ce intelegeti prin "hotarasc sa se predea"? Au incheiat vreun contract ...de intretinere? de alt soi?

Si care a fost exact ...ordinea inmormantarilor?
Fiul (sotul nurorii) a decedat inaintea tatalui sau? ("batranul").
Si celalalt copil? Ati spus ca batranii erau parintii a DOI copii. Al doilea e in viata? Nu mai era la data mortii batranului? Are descendenti?

Daca fiul a decedat inaintea tatalui, atunci nora nu mosteneste nimic.
In acest caz mostenitorii batranului sunt sotia supravietuitoare (batrana) + celalalt copil (daca era in viata la data mortii tatalui sau) sau nepotii de fiu/fiica (ce-o fi foat al doilea) predecedat.
Daca fiul a decedat dupa tatal sau atunci sotia fiului va mosteni prin retransmitere ceea ce a mostenit fiul de la tata.

Mi-e greu sa explic asa ...in orb. Raspundeti la intrebari si voi putea raspunde concret.
Ultima modificare: Joi, 20 Ianuarie 2011
romascanu, moderator
exista un contract de intretinere cu uzufruct viager inscris in Cf si un testamnet . batranii voiau ca fiul si nora sa-i mosteneasca.
primul mort este fiul in urma cu aprox 2 ani si mai apoi batranul
da, sora respectiv fiica mosului este in viata si la fel si batrana.
fiul si nora nu au copii.

Multumesc
irina_4u a scris:

...si un testament . batranii voiau ca fiul si nora sa-i mosteneasca.


Al cui testament?
Desi ar putea sa para, intrebarea mea nu e anapoda, pentru ca DOI batrani (doua persoane) nu pot testa printr-UN singur testament. (ar fi nul).
Daca citesc fraza dvs. asa ... "un testament (prin care) batranii voiau sa lase" ...nu e bine...ceva nu e in regula.
Daca iau de buna doar prima parte "un testament" ...ghicesc eu ca v-oti fi referit la testamentul batranului. Dar asta nu ma impiedica sa ma gandesc/si sa intreb daca nu o fi al fiului (pentru nevasta).

Si ce obiect are testamentul acesta? Altceva decat imobilul obiect al contractului de intretinere? Nu stiti... pentru ca nu prea rezulta daca e altceva, intrucat legatul este universal? (= prin care testatorul lasa dupa moarte-i universalitatea bunurilor sale la una sau mai multe persoane). Care sunt aceste persoane? Cine e /sunt legatarul /legatarii?

Daca era un testament al batranului in favoarea fiului sau, atunci testamentul este caduc. (motivul = predecesul legatarului)

Situatia din speta nu-i deloc usoara si daca o luam pe ghicitelea iese o varza.

Nu se poate da un raspuns pe un forum chiar pentru orice intrebare. Pentru a formula un raspuns ar trebui sa fiu sigura ca ...stiu despre ce vorbesc (ca am inteles exact situatia de fapt)...ori intre primul si cel de-al doilea mesaj al dvs. au aparut deja importante amanunte noi (contract, testament). Iar adevarul sta in amanunte. (lucru pe care il stiti mai bine decat mine, dat fiind ceea ce scrie in profilul dvs. de consultant).

In esenta:
Fiul nu il mosteneste pe batran pentru bunul motiv ca nu mai era in viata la data mortii tatalui sau si pentru ca nu avea copii (nepoti de fiu ai batranului) care sa urce in gradul, locul si in drepturile tatalui lor pentru a-l mosteni pe batran prin reprezentare (pentru a primi din mostenirea batranului partea care s-ar fi cuvenit tatalui lor, daca ar mai fi fost in viata.)
Nevasta (nora batranului) nu beneficiaza de reprezentare pentru a-l mosteni pe batran.
Mostenitorii batranului sunt: batrana (sotia supravietuitoare) cu o cota de 1/4 din averea batranului + fata batranului cu o cota de 3/4 din averea batranului.

Dar ...care avere? Caci in averea batranului NU INTRA casa (sau ce-o fi) obiect al contractului de intretinere. Pentru ca batranul a instrainat (contra intretinere) acest bun. Acest bun iesise din patrimoniul batranului inaintea mortii lui.

SI TOTUSI ... situatia este al naibii de interesanta pentru ca ...batranul, in calitate de parinte, l-a mostenit si el pe ...fiul sau ...alaturi de nevasta supravietuitoare a fiului.
In situatia aceasta la mostenirea defunctului (fiul din speta) vine sotia supravietuitoare cu o cota de 1/3 din averea fiului + parintii defunctului (= batrana SI batranul ...pentru ca si acesta era in viata la data mortii fiului sau) cu o cota de 1/2 din ce-a ramas dupa defalcarea cotei sotiei supravietuitoare, precum si sora decedatului (colateral privilegiat) = situatia concursului intre sotul supravietuitor si clasa mixta a ascendentilor privilegiati si colateralilor privilegiati.

Interesant e ca ...ceva (putin) din ceea ce a instrainat batranul ...s-a intors la el printr-un joc al destinului = moartea fiului (decedat fara mostenitori care sa beneficieze de reprezentare) inaintea tatalui sau.
Ori, daca Dumnezeu schimba ...ordinea inmormantarilor, se schimba si socotelile in materie succesorala. (caci nu degeaba zise romanul ca socoteala de-acasa nu se potriveste cu aia din targ)

Nu prea intelegeti exact despre ce vorbesc? Cred si eu! Dar daca nu am omul in fata ca sa-mi dau seama cand a inceput sa clipeasca des, nu-mi dau seama de unde a pierdut sirul si nici de unde sa reiau.

Serios vorbind, speta asta nu e de rezolvat pe un forum. Incercati intr-un birou de avocat cu TOATE hartiile in fata si TOATE amanuntele (explicatiile/raspunsurile la intrebari) gramada. Altfel facem aici un ping-pong de intrebari si raspunsuri pana in primavara.

Nu e o situatia reala? E o speta de tip seminar? Atunci ne mai putem distra.
Ultima modificare: Vineri, 21 Ianuarie 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mosteniri Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata ! Doresc sa va adresez,cu ingaduinta dumneavoastra,doua intrebari: 1. O familie cu doi copii .Sotul decedeaza.El este ... (vezi toată discuția)
O bunică lasă moștenire unui nepot de fiu un apartament. nepotul mai are de dezbătut succesiunea după tata, poate avea probleme din cauza datoriilor părinților? Adi20000 Adi20000 Buna ziua, O bunica, proprietara, lasa mostenire unui nepot de fiu un apartament. Fiul a decedat, dar avea datorii la banci. Sotia fiului traieste si are ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! va rog am nevoie de o lămurire, sot , sotie fara ... geta2005 geta2005 Buna ziua! Va rog am nevoie de o lămurire, sot , sotie fara copii, sotul singur la părinți moare primul apoi moare mama lui , tatăl mort cu multi ani in ... (vezi toată discuția)