avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... alba[neagra, continuare...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

alba[neagra, continuare...

o scrisoare gasita in corespondenta parintilor,din '70-'71,in care varul tatalui facea oferta pentru a fi despagubit cu o suma de bani,astfel ca intreaga proprietate de 2000 de m.p. sa ne revina, trebuie sa se fi materializat, din moment ce la EXPROPRIEREA din 1977, privind terenul cu nr. topo ab/1, am fost nominalizati,mostenitorii tatalui nostru ,iar terenul mostenit in 1063 de tata (gradina intravilan), nr. topo. ab/2, a fost preluat fara titlu, in 1982...Am inteles,cam tarziu,ca ambele terenuri (fiecare de aprox. 1000 m.p.)au fost expropriate de la noi,mostenitorii tatalui nostru; unul cu titlu in 1977 si celalalt,fara in 1982... Ca la taraba, cineva a amestecat terenurile si pe unul l-a...ratacit, profitand e drept de lipsa actelor la solicitant,dar si obstructionand gasirea lor in arhive si din pacate reusind intarzierea contestatiei Dispozitiei Primarului (din cauza imbolnavirii grave a fratelui meu-A V C ),iar eu ca singura ruda in viata,trebuia sa-l supraveghez 24/24 ore...Am sesizat Comisia Centrala pentru Retrocedari, cerand anularea Dispozitiei Primarului ;am primit un raspuns..."a fost trimisa la Primaria in cauza, spre...solutionare" (memoriul la C C R, l-am facut,dupa ce l-am vazut la TV pe D-l Procuror Gen. I. Botos, spunand despre Primaria orasului,unde se afla proprietatea, ca aceasta se afla pe locul 1 in privinta neregulilor imobiliare...Procesul nostru cu primaria,presupun ca-l vom pierde intr-o faza (din cauza tardivitatii contestatiei...) INTREBARE :Telegrama telefonata in ziua de 22. 09.2005,catre Comisia Locala pentr FOND FUNCIAR in care revendicam restituirea in natura a GRADINII INTRAVILAN, poate salva situatia tragi-comica in care am ajuns; macar sa ne dam o sansa ca nepotii sa-si aminteasca de inaintasi,care le-au lasat,cat de cat,ceva...? Multumesc si scuze pentru eventuale neclaritati...
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 16:33, 29 Aprilie 2008
As vrea sa va prezint defalcat,cele doua cazuri,incepand cu cel mai lesne de rezolvat. Actele doveditoare se afla in dosarul notificarii din 29.11.2005. Terenul "gradina intravilan",mostenit de tatal meu in 1963,a ramas intact in posesia sa (si dupa 1971,a nostenitorilor sai),avand nr. carte funciara nou si nr.topo nou,dupa desmembrarea proprietatii (dubla ca marime),cu ocazia partajului intre tata si un var,mostenitori. Din mostenirea tatalui meu,mai facea parte si o constructie,cladita pe terenul,mostenit de var ,costructia avand nr.topo si nr in cartea funciara,diferite de gradina intravilan. Terenul agricol intravilan (gresesc ?),nu a fost expropriat impreuna cu terenul pe care se aflau constructiile (in 1977) ci in 1982 si fara titlu. Incurcaturile apar in legatura cu exproprierea din 1977,pe baza unui decret prezidential de aceia intreb:Redirijarea cererii (notificata) din 29.11.05, la comisia pentru fondul funciar,unde-i era locul,din 1991 ;eliminandu-se astfel contestarea pentru tardivitate si demontand confuzia creata in Dispozitia din 2005,intre cele doua terenuri,gemene (cu deosebirea,ca unul singur avea constructii...cel expropriat in '77) Dezavantajul ar fi,ca din cauza tardivitatii contestatiei Dispozitiei din 2005, sa se piarda despagubirea unei constructii de 30mp...desi exista motive temeinice pentru justificarea intarzierii contestatiei.Am inteles corect ?...cauzele privind legea 18,au regim limitat la doua instante...apelul in curs,putand da verdictul pe legea 18,expertiza topo fiind la dosar (desi o mica deosebire intre schita recenta si cea din planul de sistematizare,muta sub un bloc apr.3-400 mp,ce puteau fi retrocedati in atura,cu o valoare de 3 ori mai mare...) Scapam asa de GRADINA INTRAVILAN?...de grija ei...
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Aprilie 2008
Tiberiu Lazar, utilizator
Doamna AV. Todinca,trebue sa fac o precizare,referitor la absenta din cartea funciara a inregistrarii TRANZACTIEI ANTERIOARE EXPROPRIERII si care ar valida NOMINALIZAREA NOASTRA (mostenitorii tatalui nostru) la EXPROPRIEREA TERENULUI CU CONSTRUCTII din 1977, nr.topo X/1 si nr. cf al constructiei ramasa proprietatea tatalui (repet:datele de identificare funciara sunt diferite de cele ale "gradinii intravilan"),dar adresa,str. si numar,este comuna,terenurile fiind unul in continuarea celuilalt,despartite de gard.Legea 10,modif.prin 247/05...Art.24.-(1) si (2) In absenta unor probe contrare...individualizarea din actul de preluare abuziva,presupune detinerea ca proprietar...PROBA COTRARIE AR FI CF din 1963...chitante pt plata impozitului pe imobile,nu mai apar dupa 1970 ...In 1971,inainte si dupa decesul tatalui,varul sau,proprietarul terenului cu costructii,a propus tranzactia; despagubire pentru cedarea terenului sau ..."ca astfel totul sa ramana al vostru"...Exista o explicatie pentru lipsa notarii in cf ? ev.declaratii consemnate de intreprinderea expropriatoare,un act de vanzare sau donatie,legalizat de avocatul cu procura...folosite la actul de expropriere,(a carui copie 1/1 o detinem din 2005).Eventual singura constructie ramasa fiind pe numele tatalui,s-a comsiderat ca terenul insoteste constructia si din moment ce intrau toate in proprietatea statului,cu sau fara despagubiri,nu mai interesa pe nimeni...daca gasiti un raspuns,cauza are continuare pentru tot terenul sau numai pentru actualizarea despagubirii constructiei minuscule de 30 mp...V-am propus o discutie in afara forumului...
Daca acceptati ca ...(puncte),semnifica si trecerea timpului,atunci precizez:de la revendicarea din '91,pana am inceput sa banuim interesele locale majore,in privinta terenului (atunci stiam de 1...),au trecut 11 ani...adica putin dupa notificarea conf. legii 10/2001...urmatoarea pauza=4 ani,respectiv,o luna dupa comunicarea Dispozitiei...Dupa pierderea termenului de contestare a Dispozitiei,obstructionarea accesului la acte s-a relaxat (oarecum sadic...) si am aflat amanuntele starii de fapt:erau doua terenuri,care au fost expropriate de la noi,ca mostenitori ai tatalui nostru ! Unul din terenuri era liber ("mutarea " lui sub o anumita si intangibila constructie, nu-mi permit sa o calific,poate-mi sugerati un termen juridic...) ! Acest fapt a avut urmarile: posibilii mostenitori a-i lui B au fost refuzati pentruca nu au dovedit dreptul de mostenire a lui A (tatal nostru),iar noua, ne-au amestecat datele de identificare (nr cf si nr topo) a doua terenuri,amintind o singura expropriere (din 1977) pe baza decretului prezidential,trecand-o sub tacere pe cea (din 1982) fara titlu...Alba-neagra,in aceste conditii,vi se pare o remarca prea dura ? eu am mentionat ca rezum cateva pagini de...telenovela inerent,rezumarea presupune "salt" peste unele aspecte....Dupa experienta acestor postari,am inteles obligativitatea unor enunturi clare si scurte pentru a nu consuma pretiosul timp...Detectivii vestiti de care am amintit, aveau timpul nelimitat pentru a rezolva spectaculos cele mai complicate cazuri...Va datorez sugestia cu repunerea in termen a contestatiei si adoptarea unei comunicari succinte si clare...Multumesc mult.
Ultima modificare: Duminică, 20 Aprilie 2008
Tiberiu Lazar, utilizator
Stimata Doamna,daca o cerere notificata in 29.11.2005 (pe legea 10 / 01,resp. 247 / 05 ) se refera la DOUA TERENURI,din care unul este mentionat in CF GRADINA INTRAVILAN,cu nr. topo si de CF,diferit de celalalt teren, acest teren AGRICOL INTRAVILAN, poate fi directionat spre comisia de FOND FUNCIAR, (legea 18 si 247 ),printre altele, pentru a beneficia de judecata accelerata (doua instante ). Dupa expropriere, este ocupat aprox. 50% ( din 1000 mp.) de o constructie si utilitati autorizate...? Multumesc.
In legea nr. 18/1991, potrivit art. 9, alin. 3, "Cererea se depune la primăria localităţii sau, după caz, la primăriile localităţilor în raza cărora se află terenul pentru care urmează să se reconstituie dreptul de proprietate, personal sau prin poştă, cu confirmare de primire, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, sub sancţiunea decăderii.
(4) Cererea va cuprinde:
a) numele şi prenumele persoanei solicitante şi domiciliul acesteia;
b) calitatea de titular sau de moştenitor al dreptului de proprietate pentru care i s-a reconstituit sau urmează să i se reconstituie acest drept, potrivit prezentei legi;
c) suprafaţa de teren care i s-a reconstituit şi diferenţa pe care o solicită."

Art. 3 din legea nr. 247/2005" prevede la art. 2, ind.1 Pentru stabilirea dreptului de proprietate solicitantul poate depune începuturi de dovada scrisa, declaratii de martori autentificate, expertize extrajudiciare, precum si orice acte care, coroborate, întemeiaza prezumtia existentei dreptului de proprietate al acestuia asupra imobilului, la data preluarii abuzive.
(2, ind.2) În absenta unor probe contrare, existenta si, dupa caz, întinderea dreptului de proprietate, se prezuma a fi cea recunoscuta în actul normativ sau de autoritate prin care s-a dispus masura preluarii abuzive sau s-a pus în executare masura preluarii abuzive.
(2, ind.3) În aplicarea prevederilor alin. (2, ind. 3) si în absenta unor probe contrare, persoana individualizata în actul normativ sau de autoritate prin care s-a dispus sau, dupa caz, s-a pus în executare masura preluarii abuzive este presupusa ca proprietar."

Art. 8.din Legea nr. 10/2001 prevede: (1) Nu intra sub incidenta prezentei legi terenurile situate în extravilanul localitatilor la data preluarii abuzive sau la data notificarii, precum si cele al caror regim juridic este reglementat prin Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si prin Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997, cu modificarile si completarile ulterioare.

Intrebari: 1) Anterior cererii din 29.11.2005, ati mai facut vreo cerere de reconstituire a dreptului de proprietate? Cand? Pentru ce teren (natura, suprafata)? Unde ati adresat-o?
2) Notificarea depusa in data de 29.11.2005 cui ati adresat-o? Unde ati trimis-o?
3) In procesul pe care-l aveti pe rol la Curtea de Apel, cu cine va judecati? Cu Comisia locala de aplicare a legii fondului funciar, sau cu Primaria?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

...prin lege s-a prorogat dreptul de depunere a notificarilor... Tiberiu Lazar Tiberiu Lazar ...pana la data de 30.11 2005,iar noi am depus la data de 29.11.2005. Este vorba despre cerere de restituire conf. Legii 10.2001,modificata prin legea 247. ... (vezi toată discuția)
...alba-neagra cu retrocedarile terenurilor abuziv (si fara titlu),intrate in proprietatea statului... Tiberiu Lazar Tiberiu Lazar Terenul de cc 1000 m.p.,mostenit de tatal meu in 1963 are specificat in c.f.: gradina intravilan ;a fost abandonat de noi,fiind considerat proprietate de ... (vezi toată discuția)
Competenta: anularea titlului de proprietate Pilu Pilu Buna ziua, as avea si eu i intrebare, daca poate sa ma ajute cineva: Pentru a solicita anularea unui titlu de proprietate eliberat de Comisia judeteana pentru ... (vezi toată discuția)