avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 237 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... pedeapsa delapidare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

pedeapsa delapidare

buna ziua,

indraznesc sa va adresez si eu cateva intrebari:
- am luat de la banca la care lucrez suma de 27500 eur, facandu-mi un overdraft neautorizat pe cont. din acesta suma am pus inapoi in decurs de o luna suma de 3500 EUR. Nu am de unde sa pun ceilalti bani, decat in timp.
- in urma comisiei disciplinarea am fost concediata. am fost chemata la servici sa imi fac lichidarea si sa iau decizia de concediere.
- firma nu a exclus posibilitatea unei intelegeri, si eu ar trebui sa dau un mail prin care sa spun cum vad eu acea intelegere.
Ingrijorarea mea e: - cum ar trebui sa fie intelegerea, exista vreun termen maxim la care as putea aplela? imi dau seama ca ar trebui cat mai repede, insa monentan nu mi-am gasit alt loc de munca si nu am un venit pe care sa ma pot baza.
- sa pp ca as spune ca dau 500 eur pe luna. Ce ar trebui trecut in intelegere in cazul in care nu reusesc intr-o luna sa pun banii?
- iar legat de plangerea penala, care din cate stiu, nu a fost facuta. Firma are vreun termen limita pana la care ar putea sa o depuna?
Si cel mai important daca poate sa imi spuna cineva care e cel mai rau scenariu pentru mine.
Va multumesc!

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Conform art. 74^1 CP introdus prin Legea 202/2010 (Mica Reforma), delapidarea cu prejudiciu recuperat de sub 50.000 euro se sanctioneaza cu amenda administrativa. Deci acoperiti prejudiciul si procurorul probabil nu va continua actiunea penala. Veti primi o amenda pe care trebuie s-o platiti.
In cazul infractiunii de delapidare, savarsita de catre un functionar , in sensul legii penale, conform modificarilor aduse de legea 202/2010, daca a fost produsa o paguba mai mica de 100.000 Euro, iar aceasta a fost recuperata, pedeapsa aplicata poate fi amenda, care va fi mentionata in cazierul judiciar.
In cazul in care prejudiciul cauzat prin insusirea, folosirea , traficarea de bunuri este mai mare de 100.000 Euro, in caz ca acoperire a prejudiciului adus prin savarsirei acestei fapta, pedeapsa poate fi injumatita.

In cazul in care este recunoscuta fapta, pana la incerea cercetarii judecatoresti, pedeapsa este redusa cu 1/ 3 , apreciindu-se mijloacele de proba din dosarul de urmarire penala, si , eventual , inscrisurile depusa pana la acest moment procesual.

Nu este posibila impacarea partilor.

In ceea ce priveste pretentiile de natura civila , poate fi incheiata o tranzactie, sau acestea pot fi recunoscute de catre inculpat.

In cazul savarsirii infractiunilor de gestiune frauduloasa, inselaciune, delapidare, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu contra intereselor publice, abuz in serviciu in forma calificata si neglijenta in serviciu, prevazute in prezentul cod, ori a unor infractiuni economice prevazute in legi speciale, prin care s-a pricinuit o paguba, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la solutionarea cauzei in prima instanta, invinuitul sau inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate.
Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar.
Dispozitiile prevazute la alin. 1 si 2 nu se aplica daca faptuitorul a mai savarsit o infractiune de acelasi gen, prevazuta de prezentul cod, intr-un interval de 5 ani de la comiterea faptei, pentru care a beneficiat de prevederile alin. 1 si 2."
Ultima modificare: Marți, 25 Ianuarie 2011
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Conform modificarilor aduse de legea 202/2010, In cazul infractiunii de delapidare, savarsita de catre un functionar , in sensul legii penale, daca a fost produsa o paguba mai mica de 100.000 Euro, iar aceasta a fost recuperata, pedeapsa aplicata poate fi amenda, care va fi mentionata in cazierul judiciar.

Daca prejudiciul e sub 100.000 euro si este recuperat, se poate aplica pedeapsa cu amenda penala, in urma judecatii. Daca prejudiciul e sub 50.000 de euro, se aplica o sanctiune administrativa (adica amenda administrativa, ca doar nu mustrarea). Din formularea textului legii, este obligatorie in acest caz aplicarea amenzii administrative (desi ea se trece in cazierul judiciar).

Recuperati prejudiciul si veti primi in caz de plangere penala o amenda administrativa.
Buna ziua din nou,

revin la ceea ce am prezentat acum un an. In luna august am incheiat un acord cu firma prin care ma oblig sa restitui suma in transe. Am crezut ca totul s-a terminat, cand am aflat ca o persoana a fost chemata ca martor in proces.Momentan sunt plecata din tara si eu nu am primit nici o instiintare.
este posibil sa se mai urmaresca penal daca am intelegerea semnata? si care e pedeapsa care ma asteapta?

Multumesc mult!

Alte discuții în legătură

Se poate primi amenda penala pentru infractiunea de inselaciune? fentzeliulian fentzeliulian Buna ziua! Se poate primi amenda penala pentru infractiunea de inselaciune? (vezi toată discuția)
Furt sau delapidare? danielbks danielbks Am luat recent din incasarile zilnice suma de 3000 ron pe care nu pot sa ii pun inapoi momentan, si angajatorul stie despre acest lucru. as dori un sfat va rog ... (vezi toată discuția)