avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... pot sa infiintez un birou de consultanta juridica?
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

pot sa infiintez un birou de consultanta juridica?

Buna ziua.
Am si eu o intrebare. Daca am terminat facultatea de drept (2007) pot sa infiintez un birou de consultanta juridica? Imi trebuie alt statut decat cel de jurist?
E adevarat ca legislatia este cel putin in ambele sensuri, daca nu chiar clara in favoarea tezei ca profesia de consilier juridic poate fi exercitata si in forma SRL prevazut de Statut. In practica instantelor insa, cel putin la Tribunalul Timis si Arad, eu am vazut ca se radiaza...in bloc.

Si de aceea se preconizeaza un numar mare de procese impotriva Romaniei la CEDO, unele sunt pe rol deja, si detalii sunt pe www.ccj.ro
Motivarea e foarte interesanta.
Chiar am sa ma uit la procesele alea pe rol, interesant.

Referitor la daca e legal sau nu, legea 51 e o mare gogomanie, sunt perfect de acord.
Si totusi, nu vad de unde anume reiese opinia contrara, anume ca se pot asocia in SC si consilierii, cu obiect de activitate fostul 7411 (acum nu stiu care e, mi-a fost lene sa caut).
Adica spuneati ceva de statutul consilierului, acolo eu am vazut ca sunt numai doua forme de exercitare a profesiei: angajat sau numit. In toate cazurile, reiese clar ca un consilier poate reprezenta numai persoanele juridice cu care are raporturi de munca... raporturile cu angajatorul sau institutia publica unde e numit fiind doar una administrativa si nu de subordonare a opiniei.

Eu stiu ca 7411 era codul caen al activitatii de consultanta juridica ce constituia obiectul de activitate al acestor SC-uri.
Ca si alte coduri CAEN, prin legi speciale sunt impuse restrictii privitoare la acest cod CAEN, pentru a-l avea ca obiect al SC. Ca, de exemplu, la invatamant. Si nu numai.
Astfel, avand in vedere ca acest cod se refera la asistenta juridica, printr-o lege speciala (adica minunata cu nr. 51) s-a stabilit ca, referitor la reprezentarea si asistarea persoanelor, trebuie respectate dispozitiile despre avocati (exceptand, limitat, prevederile referitoare la consilieri).
Legea 51 zice ca numai avocatul poate desfasura astfel de activitati, in formele legale; deci SC care au astfel de obiect de activitate trebuie infiintate cu respectarea legii avocaturii, care arata numai o singura forma de exercitare a profesiei sub forma unui SRL de catre... avocati. Deci aceste SRLuri raman cu statut special si sunt permise de lege numai daca au asociati avocati.
Prin urmare, raman formele profesiei de avocat plus consilierul juridic angajat si numit ca fiind singurele forme ale exercitarii profesiilor prin care se presteaza servicii juridice.

De unde anume iese contrariul, n-am gasit. Si asa as fi de fericita sa vad ca minunatele modificari din 2004 au ramas tot cu erori... ;)
~ Conținut șters la cerere ~
Nicio problema in acest caz, in afara de riscul de a fi acuzat ca exercita o profesie fara drept... sau altele asemenea... :( Asa incat, nu ca nu ar fi variante, doar ca sunt ilegale... si fiecare risca pe pielea lui.
A mea e prea scumpa pentru astfel de riscuri... :whistle:
officelav a scris:

nu se mai pot infiinta spcj-uri dar in cele mai multe judete cele vechi functioneaza in continuare. asa ca cine doreste sa aiba una, poate alege varianta de a "cumpara una din cele deja infiintate. multe dintre ele nu au activitate, asa ca asociatii pot fi tentati sa o instraineze.

Si ce te faci cu actele de la Registrul Comertului?
Crezi ca ei o sa iti autirizeze modificarile cu acelasi obiect de activitate? Eu cred ca nu.

Alte discuții în legătură

Este obligatoriu sa ma inscriu in ccj? dana01 dana01 buna seara! am o problema si nu stiu cum o pot rezolva. sunt angajata la o societate comerciala din anul 2002 ca jurisconsult cu 8h,am fost angajata la o ... (vezi toată discuția)
Pot in cadrul cabinetului de avocat sa angajez un absolvent de faculate de drept ? CABINET AVOCAT \ CABINET AVOCAT \ Va rog sa mi spuneti daca in cadrul Cabinetului de Avocat pot sa angajez un absolvent al facultatii de stiinte juridice ...si pe ce post ? Dea semenea ... (vezi toată discuția)
Ce angajari poate face un avocat pe cabinet individual? Ionel Popa Ionel Popa cabinetul individual de avocat poate angaja un proaspat absolvent de drept ? cum si in ce calitate ? absolventul de drept nu a dat examen de intrare in ... (vezi toată discuția)