avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... pot sa infiintez un birou de consultanta juridica?
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

pot sa infiintez un birou de consultanta juridica?

Buna ziua.
Am si eu o intrebare. Daca am terminat facultatea de drept (2007) pot sa infiintez un birou de consultanta juridica? Imi trebuie alt statut decat cel de jurist?
:)
Legea respectiva se aplica numai cabinetelor de avocatura .... la angajatorii privati si la cei de stat , aceasta regula nu se aplica ... intrebati la ITM sau la Inspectia Muncii, organe de specialitate in materie si o sa vedeti ca se poate.
Ultima modificare: Vineri, 9 Mai 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
elis a scris:

:)
Legea respectiva se aplica numai cabinetelor de avocatura .... la angajatorii privati si la cei de stat , aceasta regula nu se aplica ... intrebati la ITM sau la Inspectia Muncii, organe de specialitate in materie si o sa vedeti ca se poate.

Corect, elis, interdictia se aplica numai formelor de exercitare a profesiei de avocat.
Juls a scris:

Si care ar fi intentia legiuitorului JH? ca nu inteleg? nu toti isi gasesc un post in domeniu...si daca nu gasesc ce sa fac ? sa ma duc sa vand cartofi in piata? sau ma duc ca secretara? dar macar stiu ca nu am facut o facultate ca sa stau la taraba...daca vroiam sa stau la taraba imi ajungea liceul..
mi se pare ca traim intr-o romanie fara sens...si legile parca erau facute in folosul comunitatii...generatiile de azi cred ca or sa se duca pe apa sambetei...

Am zis ca pricep intentia si nu ca sunt de acord cu ea...

Altminteri, mie personal, mi se pare artificiala distinctia intre avocati si juristi... pentru ca munca este in esenta aceeasi ... insa asta e doar o parere personala!!!

Ma gandesc.. la distinctia dintre cei care au licenta si ce fara... ce poate face un absolvent de drept care nu si-a luat licenta?
Ma refer doar la activitati juridice...
Sau nu-i ramane decat sa-si caute altceva?
In primul rand eu am o vaga impresie de pe vremea cand am terminat fac, prin ultimii ani, ca se interzice pe undeva si studentilor la drept sa fie angajati, dar si notariatelor sa angajeze dreptisti. Parca asa ceva... sau poate asa simteam eu ca trebuie, nu mai stiu, stiu ca avusesem niste discutii cu alti colegi din anul terminal care voiau sa se angajeze in domeniu...
Stiu ca mi s-au oferit joburi administrative gen secretara sau redactor de acte juridice sau te mai pomenesti ce alte denumiri mai scoteau... ca sa nu amintesc deja clasicele office administrator etc. :(
Nu am acceptat un astfel de job pentru ca aveam senzatia clara ca vor a profita de mine: nu iti dam atentia si nici retributia unui licentiat in drept, ca nu te facem nici avocat nici consilier juridic, da' de fapt noi de asta avem nevoie. Ce-i asta, bataie de batjocura? :O
Imi placea la interviu sa-i intreb: si cum facem, ca eu am terminat dreptul? Nu-i putin... ilegal?
Un cabinet de avocatura din 13 septembrie mi-a spus ca nu-i asa de greu de ocolit, imi dau semnatura si ne facem ca sunt stagiar... Pai, sa clarificam: atunci nu sunt chiar stagiar?
Similar, un cabinet de avocatura italian, aveau nevoie de un om bun la toate, da' cu dreptu'. Intreb si eu: da' cu stangu' nu se poate? Ce era daca absolveam economic? Pai ca sa vezi, c-o pati, c-o fi... Socul pe fata lor ca nu accepti jumatati de masura...

Asta e logica acestor prevederi legale, daca ele exista asa cum imi amintesc eu ca erau sau cum le vedeam eu... sa evite abuzuri, sa evite incadrarea in secretara si folosirea ca si consilier ori avocat a angajatului. E tocmai pentru protectia dreptistului. daca toti dreptistii ar fi corecti sa le spuna acestor angajatori ca, vezi matale, eu sunt dreptist... altfel ar sta treaba! Ca nu ajunge numai sa fie scrise legile, trebuie puse in practica. Si in primul rand de cei pe care-i protejeaza!
Ce faci cu dreptul fara licenta? exact ce faci si cu engleza fara licenta si cu matematica fara licenta! Exact acelasi lucru. In toate cazurile, nu poti fi platit ca absolvent de studii superioare.

Referitor la prevederea din statutul nostru minunat, aceasta are strict scopul de a proteja veniturile baroului; daca iti trebuie jurist adica, spun ei, atunci fa-l avocat si sa ne plateasca taxe! In alte conditii, adica fara sa ne plateasca taxe, nu ai voie, domn' avocat. Capisci? Ai voie absolvent de drept doar ca sa ne dea si noua ceva taxe, nu asa... aiurea! Acum, daca recitesc articolul din statut, imi cam pare ca Andreea are dreptate si personal auxiliar cam inseamna tot ce e pe langa avocati... :-/ Desi, ma gandesc, oare am voie sa angajez un expert cu studii juridice?
Avlil, notarii fiind persoane fizice nu pot angaja consilieri juridici. Dar oricine poate angaja studenti la Drept:D, ca nu exista interdictie.
Si daca angajam un consilier juridic la o SARL , care e sanctiunea nerespectarii acestei dispozitii:-/

Alte discuții în legătură

Este obligatoriu sa ma inscriu in ccj? dana01 dana01 buna seara! am o problema si nu stiu cum o pot rezolva. sunt angajata la o societate comerciala din anul 2002 ca jurisconsult cu 8h,am fost angajata la o ... (vezi toată discuția)
Pot in cadrul cabinetului de avocat sa angajez un absolvent de faculate de drept ? CABINET AVOCAT \ CABINET AVOCAT \ Va rog sa mi spuneti daca in cadrul Cabinetului de Avocat pot sa angajez un absolvent al facultatii de stiinte juridice ...si pe ce post ? Dea semenea ... (vezi toată discuția)
Ce angajari poate face un avocat pe cabinet individual? Ionel Popa Ionel Popa cabinetul individual de avocat poate angaja un proaspat absolvent de drept ? cum si in ce calitate ? absolventul de drept nu a dat examen de intrare in ... (vezi toată discuția)