avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... pot sa infiintez un birou de consultanta juridica?
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

pot sa infiintez un birou de consultanta juridica?

Buna ziua.
Am si eu o intrebare. Daca am terminat facultatea de drept (2007) pot sa infiintez un birou de consultanta juridica? Imi trebuie alt statut decat cel de jurist?
Asa e, Diana, ai dreptate, nu m-am gandit niciodata ca notarii nu sunt firme... Atunci oamenii aia cu studii juridice, care redacteaza acte, ce sunt? Ca nu se numesc secretare, sigur... si nici nu sunt toti notari stagiari...
:-/
Daca iti avizeaza ITM contractul... nu cred ca e vreo sanctiune, ca asa e de bun statutul incat nu sunt prevazute sanctiuni... :P Dar te pot baga pe la disciplinar... oricum, nu sunt convinsa ca nu poti angaja consilieri juridici ca SARL... doar ca nu vaz exact ce sa faci cu ei... :(

E posibil sa nu existe interdictii, insa in anul 4 de facultate erau niste discutii cam de un semestru pe teme similare... Notarii au voie, atunci, sa angajeze personal auxiliar absolventi drept?
Notarii au voie sa angajeze absolventii de drept, nu au nicio interdictie , in acest sens, ca avocatii. Sunt foarte multe birouri notariale in Bucuresti si in tara care au angajti consilieri juridici. :)

Eu una am auzit ca s-a dat o decizie si la Uniunea Notarilor cum ca nu au voie sa angajeze consilieri juridici...da' nu e pe verificate:">

Oricum, dupa parerea mea disp. Legii 514 sunt clare si un consilier juridic nu poate fi angajat de o persoana fizica, fie ea notar sau executor. Indiferent ce stipuleaza normele care reglementeaza activitatea acestor potentiali angajatori.

Dar in continuare cred ca e posibila angajarea lor de catre un SARL. Nu stiu ce problema ar avea ITM-ul cu asta, ca doar nu sunt ei indreptatiti sa controleze o SARL in baza Statutului profesiei de avocat, ci numai Baroul. Si daca tot nu este sanctiune...:))
Ai dreptate in legatura cu faptul ca fac altceva, caci altfel nu mi-as permite sa las o firma ‘’sa astepte’’. Am primit candva propunerea de a o vinde, insa am refuzat. Eu inca mai fac parte din categoria absolventilor de drept care cred ca poti sa practice profesia fara a fi opriti de toata increngatura asta de legi.
In tara asta e important sa gasesti oportunitati care sa-ti ofere posibilitatea sa iti folosesti cunostintele si experienta acumulata in domeniul juridic.
Diana Persa a scris:

Eu una am auzit ca s-a dat o decizie si la Uniunea Notarilor cum ca nu au voie sa angajeze consilieri juridici...da' nu e pe verificate:">

Oricum, dupa parerea mea disp. Legii 514 sunt clare si un consilier juridic nu poate fi angajat de o persoana fizica, fie ea notar sau executor. Indiferent ce stipuleaza normele care reglementeaza activitatea acestor potentiali angajatori.

Dar in continuare cred ca e posibila angajarea lor de catre un SARL. Nu stiu ce problema ar avea ITM-ul cu asta, ca doar nu sunt ei indreptatiti sa controleze o SARL in baza Statutului profesiei de avocat, ci numai Baroul. Si daca tot nu este sanctiune...:))

1. Nu cred ca exista o astfel de decizie data de Uniunea Notarilor Publici din Romania.
2. Potrivit legislatiei in vigoare, calitatea de angajator o au atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice de drept public sau de drept privat.
3. ITM-ul sau Inspectia Muncii nu are treaba cu Statutul profesiei de avocat, dar au atributii in ceea ce priveste controlul aplicării prevederilor legale referitoare la relaţiile de munca, la securitatea şi sănătatea în munca, la protecţia salariaţilor care lucrează în condiţii deosebite şi a prevederilor legale referitoare la asigurările sociale. Controlul se face in baza prevederilor legale referitoare la relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Mai 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Este obligatoriu sa ma inscriu in ccj? dana01 dana01 buna seara! am o problema si nu stiu cum o pot rezolva. sunt angajata la o societate comerciala din anul 2002 ca jurisconsult cu 8h,am fost angajata la o ... (vezi toată discuția)
Pot in cadrul cabinetului de avocat sa angajez un absolvent de faculate de drept ? CABINET AVOCAT \ CABINET AVOCAT \ Va rog sa mi spuneti daca in cadrul Cabinetului de Avocat pot sa angajez un absolvent al facultatii de stiinte juridice ...si pe ce post ? Dea semenea ... (vezi toată discuția)
Ce angajari poate face un avocat pe cabinet individual? Ionel Popa Ionel Popa cabinetul individual de avocat poate angaja un proaspat absolvent de drept ? cum si in ce calitate ? absolventul de drept nu a dat examen de intrare in ... (vezi toată discuția)