avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Minor de 14 ani pleaca neinsotit in UE
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Minor de 14 ani pleaca neinsotit in UE

Care este procedura pe care trebuie sa o indeplinesc astfel incat copilul meu, minor 14 ani impliniti (pasaport individual valabil), sa poata pleca pentru o perioada de maxim doua saptamani intr-o tara din UE?

Mentionez ca: minorul va calatori cu avionul dus-intors iar la destinatie va fi asteptat de catre o persoana apropiata familiei (persoana este majora, cetatenie romana cu domiciliul stabil tot in romania dar are drept temporar de sedere in tara de destinatie)
Cel mai recent răspuns: yvk , utilizator 04:12, 29 Ianuarie 2011
Cetatenii români cu varsta sub 18 ani nu pot calatori în strainatate neinsotiti. Copiii minori pot iesi din tara daca îndeplinesc una din urmatoarele conditii:
• sunt însotiti de ambii parinti;
• sunt însotiti de un parinte aflat în posesia, dupa caz, a unuia dintre documentele urmatoare:
- declaratia celuilalt parinte, declaratie autentificata de catre notar, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei.
- certificatul de deces al celuilalt parinte
- hotarare judecatoreasca definitiva de încredintare a copilului etc.
• sunt însotiti de un adult aflat în posesia certificatului personal de cazier judiciar si a declaratiei autentificate din partea ambilor parinti din care sa rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei.
sursa- site politia de frontiera
Ultima modificare: Luni, 24 Ianuarie 2011
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil
intrebati la compania aeriana daca ofera serviciu de insotire, cat va costa si ce documente va sunt necesare
Minorul poate calatori in strainatate daca este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora, numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat minorul (prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila), a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care cuprinde:
- acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective;
- statul (statele de destinatie);
- perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria;
- datele de identitate ale insotitorului respectiv;
- extrasul de cazier judiciar al insotitorului;
- documente din care sa rezulte calitatea de persoana desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane (poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane).
Va multumesc pentru raspunsuri. Dar ceva tot nu este clar: daca minorul pleaca singur, ii pot asigura contra cost un serviciu de insotire pe linia aeriana. In acest caz declaratia/imputernicirea notariala se elibereaza in numele linieie aeriene? Simcer nu inteleg.
In declaratie veti mentiona cu privire la datele insotitorului: insotitor de bord, compania X.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamurire blondutza-mada blondutza-mada Sunt o fata de 16 ani , locuiesc cu mama, mama e divortata, iar tata este plecat America. Prin divortul parintilor mei am ramas incredintata mamei. As dori sa ... (vezi toată discuția)
minor in strainatate fara parinti vdor vdor Buna seara, as vrea sa stiu de ce acte am nevoie pentru a merge in vacanta impreuna cu fratele meu mai mic (16 ani) fara parinti. Eu avand 25 de ani. Am ... (vezi toată discuția)
Minor care paraseste in vacanta tara Oana Gabriela Oana Gabriela As dori sa stiu daca un minor este incredintat mamei, poate parasi tara impreuna cu mama fara acordul notarial de la tata si baza legala. Multumesc. (vezi toată discuția)