avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunuri cumparate inaintea casatoriei. Pot sa obtin ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunuri cumparate inaintea casatoriei. Pot sa obtin ceva in caz de divort?

Buna ziua.am fost impreuna cu sotul meu aproape 8 ani dar am stat in concubinaj la inceput,primii 4 ani timp in care am construit o casa,am cumparat o masina,am cumparat terenuri,si multe alte lucruri legate de comert,dar toate sunt pe numele lui,el sa trecut pe toate aceste bunuri si propietati.Acum si-a gasit o amanta si a bagat de divort ,si casatoriti legal suntem doar din sept.2007,eu acum stiu ca nu castig nimic dupa el,dar eu raman pe drumuri,pt ca voi fi nevoita sa plec din casa mea.eu nu am un avocat care sa ma indrume ce ar trebui sa fac,va rog dati-mi un sfat.El mi-a zis ca pot sta in casa,pana imi va strange banii sam imi dea sa imi iau si eu o garsoniera,dar el zice asa ca sa nu ma impotrivesc la divort pt ca mi-a zis sa fiu deacord cu divortul din prima.Eu stiu ca dupa terminarea divortului,nu imi va da nimic,poate chiar ma da si afara,cum sa fac ??Daca l=as duce la un notar,sa semneze ceva,sa sa dea o declaratie ca ma lasa sa locuiesc acolo? pana imi va cumpara ceva.Va rog ajutati-ma din suflet,ca sunt disperata.Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 18:00, 24 Ianuarie 2011
Daca este de acord sa incheiati o tranzactie de comun acord cu privire la impartirea bunurilor ,la notar...da,este ok.Tot acolo puteti divorta,de comun acord,daca nu aveti copii minori.
Ultima modificare: Luni, 24 Ianuarie 2011
andymaurul, utilizator
Bunurile dobandite in timpul casatoriei , conform art . 30 din Codul familiei, sunt bunuri comune , proprietate devalmasa( cele exceptate sunt mentionate in art 31 din acelasi cod).Cota parte din dreptul de proprietate a celor doi soti nu este individualizata, indiviziunea urmand a fi sistata prin imparteala .

Instanta de judecata, apreciind masa partajabila, va stabili cota parte din dreptul de proprietate in functie de veniturile sotilor, de situatia locativa a acestora, de incredintarea copiilor minori.

Totodata, si munca prestata in gospodarie este apreciata.

In ceea ce priveste bunurile dobandite de dumneavoastra, in calitate de concubini, aceastea pot fi proprii, cata vreme justificati un titlu de proprietate , ca unic proprietar , sau comune , cota parte din dreptul de proprietate , fiind , insa , mentionata in actul ce atesta acesta drept.

Daca s-au adus imbunatatiri bunurilor proprii ale sotului, prin intreprinderea de acte de administrare sau de conservare, exista un drept de creanta , pe care il puteti valorifica in termen de 3 ani de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti privind desfacerea casatoriei prin divort (termenul de prescriptie intre soti nu curge , este suspedat).

In ceea ce priveste desfacerea casatoriei prin divort, o varianta rapida este cea prin acordul partilor, chiar daca exista copii minori.
Gandindu-se la proprii copii, poate va va asigura si un spatiu, pentru a locui .
In caz ca nu aveti niciun drept asupra bunurilor imobile dobandite in calitate de concubini, va poate dona dumneavoastra unul dintre acestea.

(contractul de donatie se incheie in forma autentica, ad validitatem).

Succes.;)




Ultima modificare: Luni, 24 Ianuarie 2011
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
incercati sa mergeti la notar si sa faceti o tranzactie inainte sa se pronunte divortul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Discutii de viitor .. partaj la bunuri achizitionate inaintea casatoriei Aurel24 Aurel24 Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoarele intrebari: Momentan detin teren + casa + masina, toate pe numele meu. In viitorul apropiat ma voi ... (vezi toată discuția)
Divor? -bun propriu Adygeo25 Adygeo25 Dupa12ani de căsnicie am dreptul la apartament dacă a fost bun înaintea căsătoriei? Avem si 2 copii împreună. Vă mulțumesc! (vezi toată discuția)