avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diminuare a frecventei abuzurilor asupra angajatilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diminuare a frecventei abuzurilor asupra angajatilor

Prezentarile de cazuri concrete si cererile de solutii pe forum ale angajatilor supusi la abuzuri de persoane responsabile ale firmei in care lucreaza au o frecventa ridicata si uneori accente destul de grave.

Nu am facut un calcul riguros statistic privind ponderea lor ci doar am estimat situatia.

Solutia apelarii la justitie sau cea a transferului la alta firma are mari incoveniente si termene de aplicare mult prea indelungate si nesatisfacatoare pentru angajat.

O solutie mai eficienta ar diminua frecventa lor, care are cauze si in lipsuri momentane de subtilitate legislativa.

Propun gasirea in comun a unei prevederi legale care sa sanctioneze direct persoana angajata a firmei responsabila de abuz si nu firma la care este angajata persoana asupra careia s-a produs abuzul.

Stimati participanti la forum, cam cum credeti ca ar putea fi enuntata aceasta prevedere ca sa devina rapid operanta si sa nu creeze posibilitatea transformarii practicii abuzului celui tare asupra celui slab intrun abuz a celui slab asupra celui tare.
Cel mai recent răspuns: orca , utilizator 14:25, 16 Aprilie 2008
eu as avea exemple clare in care angajatori sanctionati de ITM, si pierdere de procese in instanta, tot nu au lasat acest narav de a pune angajatii in dificultate la momentul in care doresc sa paraseasca firma sau pur si simplu doresc sa isi respecte atributiile stricte prevazute de fisa postului. Nu este posibil sa raspunzi la ceea ce nu esti obligat sa faci nu? Nici raspunderea angajatorului ca persoana fizica, sau prepusilor acestora nu poate fi angajata datorita faptului ca raportul de munca se desfasoara intre angajat si persoana juridica. Si de multe ori angajatorii zis si "patroni":D obliga angajatii de la resurse umane sa intocmeasca niste documente in totala neconcordanta cu legislatia muncii, existand si aici acel abuz.
Nu stiu ce propunere legislativa sa mai fie facuta daca si aceasta care este destul de dura si amenzile sunt destul de mari nu are un caracter coercitiv asupra acestor "patroni".
Intre angajat si persoana juridica sunt de acord ca exista un raport contractual.
Dar nu exista un astfel de raport intre angajat si alt angajat (de la resurse umane, bunaoara).
Acest raport contractual intre angajat si un alt angajat al firmei exista in mod implicit pentru ca angajatul care detine o functie executiva de decizie si da decizii verbale sau scrise reprezinta firma in subiectul punctual respectiv.

Daca o face depasindu-si competentele sau in neconcordanta cu legislatia in vigoare de ce nu ar putea raspunde personal de eroare in numele firmei.

In acest context patronul sau asociatii nu vor mai putea impune masuri abuzive pentru ca cei responsabili vor avea grija suficienta sa-si apere propria piele de inconveniente.

nu stiu de ce dar practica ne demonstreaza contrariul. in ciuda atator sanctiuni si litigii unii tot nu se dezic de aceste practici abuzive. intradevar angajatii nu isi depasesc atributiile pentru ca vor ci pentru ca le este impus, ca se gandesc la ziua de maine, ca au familii de intretinut, s.a.m.d. Aceasta nesiguranta impreuna cu abuzurile si coruptia din sistem, toate acestea inlantuite duc la un sistem bolnavicios. Pot sa apara o mie de acte normative daca sistemul e la fel de bolnav si corupt acestea nu isi vor gasi aplicabilitate in veci. Pana nu dispare conceptul angajatorului "Pe banii mei fac ce vreau" va fi foarte greu, si pentru salariati, si pentru noi cei care ii consiliem (de multe ori fara rezultat). Ma gandesc cat de aspra poate fi legea ca sa opreasca toate astea? poate doar daca contraventiile existente se transforma in infractiuni :(

Angajatii cu puteri decizionale trebuie sa se gandesca la ziua de maine nu numai a lor si a familiei lor ci si a celor pe care ii conduc si la sanatatea sistemului social inconjurator.

Nu sunt in stare de acest deziderat sa ii lase pe altii care pot sau daca nu o fac sa traga direct consecintele.

Patronii care nu sunt in stare sa tina un echilibru intre duritatea pietei in care actioneaza si necesitatile umane firesti de respect ale angajatilor sa stie ca intra din zone infractionale periculoase pentru ei sau sa iese "frumusel" din piata.

Alte discuții în legătură

Imputernicit firma luizacostache luizacostache In cazul in care o persoana imputernicita de firma sa o reprezinte in orice fel desfasoara activitati care dauneaza firmei,in cazul unor probleme cu justitia ... (vezi toată discuția)
Situatie la frizerie ContSters377028 ContSters377028 Daca eu sunt patronul unei firme care lucreaza cu clienti destul de mult, si cand vine un client la un angajat de-al meu, angajatul meu ii rupe o mana ... (vezi toată discuția)
Noul cod al muncii - discutii ce credeti ca este \"bun\" pentru salariati in noul cod al muncii? ce ar fi cel mai rau? (vezi toată discuția)