avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj succesoral..am nevoie de un sfat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj succesoral..am nevoie de un sfat

salut!
am nevoie de un sfat de la cineva care se afla in cunostinta de cauza.
in 1992 tatal meu a decedat si am ramas cu mama mea, eu avand atunci 7 ani si sora mea 10 ani. Mama ne-a crescut foarte bine pana in ziua de astazi cand eu am 24 de ani si sora mea 26.
Sora mea s-a maritata acum 4 ani si eu am ramas cu mama mea.
In momentul actual, sora mea vrea sa faca taxa de succesiunie si sa isi obtina dreptul ei din apartament. Mentionez ca apartamentul este pe numele mamei si al tatalui meu decedat. Vreau sa stiu care este procentul din apartament care ii revine fiecaruia.

stiu ca mama mea primeste 50% ca si proprietar iar partea tatului mei decedat se imparte la 3, cate 16,5% la fiecare,corect?
deci mama mea are 66,5%
eu 16,5%
sora mea 16,5%?

vreau sa stiu la ce valoare se evalueaza apartamentul...cred ca nue e prertul pietei..


multumesc anticipat pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: CRISDIDA , utilizator 19:43, 31 Octombrie 2008
Buna ziua...imi cer scuze ca ma bag asa neinvitata dar am si eu o nelamurire...din cate stiu..potrivit art 841 Cod civil ,daca de de cujus are 2 copii mostenitori si sot supravietuitor , copii impreuna dobandesc 2/3 din succesiune,restul revenind sotului...si dupa calculele mele altele ar fi cotele care revin mostenitorilor.V-as ruga sa ma corectati daca gresesc.
O zi buna!
Cand defunctul are ca mostenitori 2 copii si sot supravietuitor , cotele sunt :
- 1/4 pentru sotul supravietuitor. Cand vine la moştenire în concurs cu descendenţii defunctului (care reprezintă clasa I de moştenitori legali), indiferent de numărul acestora, el are dreptul la 1/4 din moştenire.
- 3/4 pentru copii - fiecare copil are 3/8

Art. 1 din Legea nr.319/1944 prevede ca, sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot dupa cum urmeaza:
a) cand vine la succesiune cu copiii legitimi si recunoscuti sau numai cu unii din ei, ori cu descendentii lor, mosteneste o patrime;
.....

Art. 841 C.civ., citat de tine, se refera la liberalitatile, fie facute prin acte intre vii, fie facute prin testament, care nu pot trece peste jumatatea bunurilor dispunatorului daca la moarte-i lasa un copil legitim; peste o a treia parte, daca lasa doi copii; peste a patra parte, daca lasa trei sau mai multi.
Ultima modificare: Joi, 17 Aprilie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc... m-am incurcat in itele rezervei succesorale #-o
Se mai intampla ... bine ca v-ati lamurit despre ce este vorba :)
micutzucc a scris:

multumesc foarte mult pentru raspuns e foarte util...mai am cateva intrebari:
1. valoarea de piata a apatamentului?....eu stiam ca exista o grila de calcul la notar, diferita de pretul pietei....noi cum vom evalua pretul..pur si simplu din anunturile din ziar? eu stiam ca exista un pret la notar conform zonei, confortului, etajului...etc...


Buna ziua.
Legat de valoarea de piata a unui apartament.....si implicarea lui in partajul din divort

1. Daca se ridica de la primarie valoarea apartamentului pe care se plateste impozit .
Valoarea apartamentului de la primarie se ia/se poate lua in considerare de catre evaluator? Se poate folosii acea valoare in instanta? -evident cu o marja relationata la valoarea in euro de la data aplicarii. Stim ca primariile fac aceasta rectificare de valoare anual, dar ca idee se poate folosii aceasta valoare ca si plaecare de evaluare?

2. Este aceasta valoare (de la primarie) , valoarea minima declarata in grila de calcul de la notar? sau poate fi de la caz la caz alta in fuctie de judet, decizia primariei?

3.Daca la inceperea actiunii de partaj se face o evaluare si procesul dureaza mai mult de 1 an, timp in care valoarea apartamentului pe piata se poate schimba ( creste sau scade, vezi situatia actuala pe piata imobiliara), la decizia finala care valoare a apartamentului se aplica ?

4. Dupa divort ,luind ipoteza de partaj jumate -jumate , apartamentul se acorda partii care ramine cu minorul, si prin vinzare (nefiind posibila despagubirea la valoarea ceruta) corespondenta unui imobil ce se poate cumpara poate intra in contradictie cu autoritatea tutelara, poate autoritatea tutelara dupa partaj sa vina si sa te acuze? Este posibil ca judecatorul sa tina cont de aceasta situatie?


Multumesc,

Alte discuții în legătură

Probleme certificat mostenitor doru6 doru6 Unei rude de-ale mele i-a murit intai mama, mai tarziu tatal, dupa care i-a murit si o sora la scurt timp. Mama si tatal aveau un apartament de 2 camere in ... (vezi toată discuția)
Succesiune- mod impartire bunuri MIV MIV Cum se impart bunurile dobandite in timpul casatoriei daca nu avem copii, iar sotul decedat are o sora fara copii si ambii parinti , adika socrii mei, in ... (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)