avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale fundatii si asociatii !
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

fundatii si asociatii !

va rog sa-mi spuneti care este suma minima necesara(capital social/patrimoniu)pentru infiintarea unei fundatii sau asociatii?Si inca ceva.Este adevarat ca si avocatii pot intocmi statute si acte constitutive(incheiat cu data certa)pentru asociatii,fundatii si srl-uri?Care este temeiul legal?
Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 13:39, 16 Aprilie 2008
Patrimoniul iniţial al asociaţiei trebuie sa fie în valoare de cel puţin un salariu minim brut pe economie, la data constituirii asociaţiei; este poate fi alcătuit din aport în natură şi/sau în bani al asociaţilor. În cazul aportului în natură, forma autentică a actului constitutiv şi a statutului este obligatorie.

Activul patrimonial iniţial al fundaţiei trebuie să includă bunuri în natură sau în numerar, a căror valoare totală să fie de cel puţin 100 de ori salariul minim brut pe economie, la data constituirii fundaţiei.
In cazul fundaţiilor al căror scop exclusiv, sub sancţiunea dizolvării pe cale judecătorească, este efectuarea operaţiunilor de colectare de fonduri care să fie puse la dispoziţia altor asociaţii sau fundaţii, în vederea realizării de programe de către acestea din urmă, activul patrimonial iniţial poate avea o valoare totală de cel puţin 20 de ori salariul minim brut pe economie.

În vederea dobândirii personalităţii juridice, membrii asociaţi încheie actul constitutiv şi statutul asociaţiei, în formă autentică sau atestată de avocat - art.6 alin.1 din OG nr.26/2000.

Vezi art.3 alin.1 din Legea nr.51/1995
Subiect:fundatii si asociatii!
Buna ziua!


Activul patrimonial trebuie sa fie in valoare de cel putin un salariu minim brut pe economie, la data constituirii asociatiei si va fi alcatuit din aportul in natura si /sau bani al asociatilor.
In cazul aportului in natura, forma autentica a actului constitutiv si statutului este obligatorie.-Legea nr.246/2005 pentru aprobarea OG nr.26/2000 cu privire la asociatii si fundatii.
Statutul si actul constitutiv se incheie, sub sanctiunea nulitatii absolute, in forma autentica in vederea personalitatii juridice, de catre fondatori sau fondator, dupa caz(art.16-OG nr.26/2000 modificata si art 6 din acelasi act normativ).

Inca ceva.Care este legea in vigoare, la acest moment, care se refera la infiintarea fundatiilor si asociatiilor?
Va multumesc.
Ordonanta nr.26/2000 privind asociatiile si fundatiile, actualizata pana la data de 28.07.2005, avându-se în vedere următoarele acte:
- O.G. nr. 37/2003
- Legea nr. 246/2005.

OG nr.26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobata prin Legea nr.2462005.

Alte discuții în legătură

Inregistrare asociatie - patrimoniu initial portik portik Care este patrimoniul initial al unei asociatii ? a) un salar brut pe economie ? (conf. OG nr.26/2000 art.6) sau b). doua salarii brut pe economie ( ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie - patrimoniul minim acceptat? tudosaloredana tudosaloredana As dori sa infiintez o asociatie non profit. si nu stiu care este patrimoniul minim pe care trebuie sa il depun la banca. Va multumesc! (vezi toată discuția)
Urgent!!! - constituirea patrimoniului unei asociatii Alina Alina Alina Alina Buna ziua Am doua mari nelamuriri in care poate ma puteti lunmina: Am tot cautat pe net si patrimoniul minim de constituire a unei asociatii este de 600 de ... (vezi toată discuția)