avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... cedo
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

cedo

Vreau sa trimit un dosar penal la cedo dar nu stiu care e calea cea mai scurta posibil.Am auzit ca dureaza ani de zile,m-am gandit ca daca il traduc si imi angajez un avocat direct de la strasbourg va dura mai putin.Spunetimi va rog daca este posibil sau ce sfat imi dati. Tin sa precizez ca am trecut de Apel si Suprem.A fost respinsa cererea noastra.
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 11:18, 21 Mai 2012
gabri01 a scris:

...m-am gandit ca daca il traduc si imi angajez un avocat direct de la strasbourg va dura mai putin...


Stimat forumist,

În primul rând, România are multe probleme, de aceea rezolvarea aplicațiilor durează ceva timp. Nu în ultimul rând, chiar admisibilă în principiu fiind, o cerere are anumite criterii de prioritate, pe care CEDO le respectă cu strictețe. Astfel, o speță penală de rele tratamente în penitenciare va fi tratată cu mai multă celeritate decât una de propritate, strict ca exemplu.

Deci nu avocatul contează, neapărat, ci natura aplicației însăși. Evident, dacă o aplicație este bine expusă și structurată, iar actele atașate sunt suficiente pentru o admisibilitate în principiu, corespondența preliminară cu CEDO se diminuează ca volum, iar timpul rezolvării sale se micșorează, în consecință - aici avocatul are un rol important.

Totuși, problema dvs se referă la angajarea unui avocat cu sediul în Strasbourg. La o primă impresie, consider că vă bazați pe o premisă eronată: chiar admise în principiu și cu procedura derulându-se în faza contradictorie cu Statul Român, regula susținerii unei cauze la CEDO este următoarea:

1. în principiu aplicațiile se susțin în scris, prin corespondență cu CEDO, contradictorialitatea fiind asigurată prin transmiterea reciprocă a concluziilor și cererilor de către Curtea Europeană,

2. doar în situații speciale, pricinile se susțin oral.

Astfel, doar cauzele de Mare Cameră se dezbat oral - România a avut, în total, de la ratificarea Concenției, până acum, doar 5 Cauze de Marea Cameră, plus 3 care au fost scoase de pe rol, prin înțelegerea părților - precum și pricinile foarte importante, care nu sunt de Mare Cameră, dar au impact asupra jurisprudenței CEDO.

Ca exemplu, anul trecut - un an întreg - România a avut o singură înfățișare orală, cea din Cauza Creangă. În 2010, România a avut doar două, și exemplele pot continua.

Astfel, nu există nici un motiv financiar pentru angajarea unui avocat cu sediul în Franța, mai mult decât atât, un avocat francez putând fi dezavantajat de necunoașterea legislației române. Singurul aspect pe care trebuie să-l aveți în vedere este pregătirea acestuia față de cauzele CEDO.

Cu stimă.
Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2012
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se poate contacta curtea suprema de justitie de la haga? cercelgeo cercelgeo In cazul in care as primi o sentinta definitiva si irevocabila in Romania si consider mi ca s-a facut o nedreptate ma pot adresa Curtii supreme de justitie de ... (vezi toată discuția)
Termen de depunere plangere la cedo darisdinu darisdinu buna ziua! .Am fost condamnat definitiv pe ne drept la 3 ani inchisoare de o instanta din ialomita, slobozia pentru un furt care nu lam facut eu ,pur si simplu ... (vezi toată discuția)
Hotararile definitive admise de cedo. _Alin_ _Alin_ Doresc sa inteleg mai bine despre care hotarari / decizii definitive date de instantele din Romania pot fi admise de catre CEDO, pentru ca citind prin ... (vezi toată discuția)