avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati aplicate inainte de scurgerea termenelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati aplicate inainte de scurgerea termenelor

Bun gasit.

De citeva luni de zile ma confrunt cu urmatoarea problema:

In data de 15 a fiecarei luni, se afiseaza lista de intretinere, fara a avea inscrisa, asa cum prevede art. 25 alin. 1 din HG 1588, data afisarii.

Daca ma duc sa platesc dupa 30 de zile, ma regasesc pe urmatoarea lista cu penalitati.

Conform art. mentionat anterior, coroborat cu art. 49 alin. 1 din Legea 230, reiese că penalitatile se pot aplica dupa trecerea a 50 de zile de la data afisarii listei.

Am contestat lista de intretinere, insa mi s-a raspuns ca penalitatile sint calculate in limitele stabilite de cele doua articole.

Intrebare: penalitatile stabilite in limitele prevazute de lege, inseamna ca se pot aplica dupa mai putine zile?

HG 1588
Art. 25
(1) Cotele de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar din condominiu, vor fi achitate de acestia, dupa caz, in termen de maximum 20 de zile de la data afisarii listei de plata, data care trebuie sa fie inscrisa in lista de plata respectiva. In vederea respectarii termenelor legale de plata a facturilor catre furnizorii de utilitati, administratorii au obligatia de a afisa lista de plata in termen de maximum 5 zile de la data primirii ultimei facturi expediate prin posta, certificata prin inscrisul de pe stampila postei, sau de la data confirmarii de primire, in cazul transmiterii facturii prin curier/delegat. Asociatia de proprietari poate calcula si percepe penalizari de intarziere pentru suma neachitata, in conditiile stabilite si aprobate de comitetul executiv al asociatiei de proprietari, in limitele stabilite de art. 49 alin. (1) din Legea nr. 230/2007. Suma acestora nu poate depasi suma cotei restante la care s-a aplicat.

L 230
ART. 49
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.

Ei? Ce spuneti? Procedeaza sau nu corect cei de la asociatie? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 22:28, 30 Aprilie 2008
in primul rand pe lista de cheltuieli trebuie pus in mod expres data afisarii cheltuielilor
in al doilea rand trebuie sa verifici daca in cadrul comitetului executiv nu s/a stabilit cumva o anumita data de la care curg penalitatile deoarece in L230 art.49 se spune clar ca termenul de plata este de maxim 20 de zile calendaristice de la data afisarii. poate ca s/a stabilit un termen mai scurt in cadrul comitetului executiv.
ca urmare verifica aceste date si apoi poti sa faci ceva in aceasta privinta
carmenrodica a scris:

in L230 art.49 se spune clar ca termenul de plata este de maxim 20 de zile calendaristice de la data afisarii. poate ca s/a stabilit un termen mai scurt in cadrul comitetului executiv.


Asa este, dar un alineat mai sus, scrie ca penalitatile se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata.

Instinctul imi spune ca trebuie sa platesc in 20 de zile de la afisarea listei. Daca nu o fac, legea imi mai da un termen de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, deci ar trebui sa mi se impute penalizari dupa trecerea a 50 de zile.

In schmib, HG 1588 spune ca asociatia poate percepe penalizari in conditiile stabilite si aprobate de comitetul executiv, in limitele stabilite de art. 49.

As vrea sa stiu daca din punct de vedere juridic, sintagma "in limitele stabilite de de art. 49" poate fi interpretata ca o perioada intre 1 si 50 zile, stabilita si aprobata de comitetul executiv, sau poate fi interpretata ca atare, cu termenele stabilite de lege (20 pentru plata, si 30 care depaseste termenul de plata). Multumesc.
nu poti lua un calcul de plata acele 50 de zile
penalitatile oricum se aplica dupa 30 de zile de la data la care a fost stabilita de catre comitetul executiv ultima zi de plata a cheltuielilor
nu poti discuta de un termen de 50 de zile perioada in care sa achiti cheltuielile deoarece oricum penalitatile curg de la ultima zi de plata. din acest motiv esti tot timpul cu penalitati pe liste
ex. daca comitetul a hotarat ca perioada de plata a chelt. este de doar 15 zile, penalitatile vor curge din a 16 zi. sper ca am reusit sa te fac sa intelegi. asa este si la termenul de 20 de zile, a 21 este deja cu penalitate.
carmenrodica a scris:

penalitatile oricum se aplica dupa 30 de zile de la data la care a fost stabilita de catre comitetul executiv ultima zi de plata a cheltuielilor


Sa presupunem ca lista este afisata pe data de 15 a lunii. Daca comitetul executiv a stabilit ca termenul pentru plata (acel maximum 20 de zile) sa fie de 10 zile, inseamna ca eu am obligatia de a plati intretinerea pina pe data de 25 a lunii. Daca nu platesc pina pe data de 25, penalitatile se aplica dupa inca 30 de zile? Adica, in total, dupa 40 de zile?

As vrea sa clarific acest aspect, pentru ca in curind vreau sa supun comitetului executiv stabilirea termenelor de penalizari la asociatia noastra (care, corecti sa fim, nu trebuie sa fie foarte mare, altfel riscam penalitati mari din partea furnizorilor de servicii) si doresc ca termenele sa fie bine intelese si stabilite corect inca de la inceput. Va multumesc.
EXEMPLUL D-VOASTRA ESTE EXAGERAT, NU SE VA APROBA DE COMITETUL EXECUTIV TERMENUL DE 10 ZILE PENTRU CA ESTE CONTRAR LEGI SI ATUNCI D-VOASTRA D-LE PLATITOR AL INTRETINERII CU INTARZIERI FRECVENTE VETI AVEA CASTIG DE CAUZA INTR-UN PROCES INTENTAT ASOCIATIEI ( PRESEDINTE CA REPREZENTANT SI ADM.CA ANGAJAT). DECI LISTA DE PLATA OBLIGATORIU TREBUIE AFISATA IN TERMEN DE 5 ZILE DE LA DATA PRIMIRI ULTIMEI FACTURI PRIN POSTA SAU PE BAZA DE SEMNATURA , SI DACA PRESUPUNEM CA ULTIMA FACTURA PRIMITA IN LUNA RESPECTIVA AR FI CEA DE CANALIZARE APA CALDA CARE SE EMITE PE DATA DE 17-18 ALE LUNI( poate sa fie si alta data) ATUNCI ADM. VA PRIMI FACTURA IN JUR DE 25-26 ALE LUNI + 5 ZILE PT.CALCUL SI VERIFICAREA LISTELOR SE AJUNGE LA DATA DE 30 SAU 1 LUNA URMATOARE + 20 DE ZILE (spre rusinea mea nu stiu de care zile lucratoare sau calendaristice) SA PRESUPUNEM LUCRATOARE ,DECI DE LA DATA EMITERI PANA LA DATA SCADENTA A L.P. SUNT APROXIMATIV 30 DE ZILE.
EU DRAGA GASKOE AM DAT UN EXEMPLU, NU STIU DACA AI INTELES. CONFORM LEGI SE APLICA PENALIZARI LA 30 DE ZILE DE LA DATA SCADENTA A L.P.

Alte discuții în legătură

Penalitati la intretinere luminita ursu luminita ursu am ramas restantiera la intretinere este legal ca sa fie penalitatile mai mari decat restanta asta in conditia care eu mi-am luat angajamentul de-a a plati ... (vezi toată discuția)
Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile ... Tudorionascu Tudorionascu Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile de la afișarea listei de intretinere? (vezi toată discuția)
Penalizari 123321123 123321123 asa cum prevede legislatia,penalizarile se aplica dupa 30 de zile de la data scadenta...insa de la ce data se calculeaza? (vezi toată discuția)