avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati aplicate inainte de scurgerea termenelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati aplicate inainte de scurgerea termenelor

Bun gasit.

De citeva luni de zile ma confrunt cu urmatoarea problema:

In data de 15 a fiecarei luni, se afiseaza lista de intretinere, fara a avea inscrisa, asa cum prevede art. 25 alin. 1 din HG 1588, data afisarii.

Daca ma duc sa platesc dupa 30 de zile, ma regasesc pe urmatoarea lista cu penalitati.

Conform art. mentionat anterior, coroborat cu art. 49 alin. 1 din Legea 230, reiese că penalitatile se pot aplica dupa trecerea a 50 de zile de la data afisarii listei.

Am contestat lista de intretinere, insa mi s-a raspuns ca penalitatile sint calculate in limitele stabilite de cele doua articole.

Intrebare: penalitatile stabilite in limitele prevazute de lege, inseamna ca se pot aplica dupa mai putine zile?

HG 1588
Art. 25
(1) Cotele de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar din condominiu, vor fi achitate de acestia, dupa caz, in termen de maximum 20 de zile de la data afisarii listei de plata, data care trebuie sa fie inscrisa in lista de plata respectiva. In vederea respectarii termenelor legale de plata a facturilor catre furnizorii de utilitati, administratorii au obligatia de a afisa lista de plata in termen de maximum 5 zile de la data primirii ultimei facturi expediate prin posta, certificata prin inscrisul de pe stampila postei, sau de la data confirmarii de primire, in cazul transmiterii facturii prin curier/delegat. Asociatia de proprietari poate calcula si percepe penalizari de intarziere pentru suma neachitata, in conditiile stabilite si aprobate de comitetul executiv al asociatiei de proprietari, in limitele stabilite de art. 49 alin. (1) din Legea nr. 230/2007. Suma acestora nu poate depasi suma cotei restante la care s-a aplicat.

L 230
ART. 49
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.

Ei? Ce spuneti? Procedeaza sau nu corect cei de la asociatie? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 22:28, 30 Aprilie 2008
Va rog sa cititi regulamentul de postare, tocmai l-ati incalcat prin scrierea cu majuscule. La urmatoarea abatere primiti avertisment.
gaskoe a scris:

Sa presupunem ca lista este afisata pe data de 15 a lunii. Daca comitetul executiv a stabilit ca termenul pentru plata (acel maximum 20 de zile) sa fie de 10 zile, inseamna ca eu am obligatia de a plati intretinerea pina pe data de 25 a lunii. Daca nu platesc pina pe data de 25, penalitatile se aplica dupa inca 30 de zile? Adica, in total, dupa 40 de zile?
As vrea sa clarific acest aspect, pentru ca in curind vreau sa supun comitetului executiv stabilirea termenelor de penalizari la asociatia noastra (care, corecti sa fim, nu trebuie sa fie foarte mare, altfel riscam penalitati mari din partea furnizorilor de servicii) si doresc ca termenele sa fie bine intelese si stabilite corect inca de la inceput. Va multumesc.


Foarte corect! Asociaţia trebuie să stabilească printr-o hotărâre termenul de plată al cheltuielilor de întreţinere afişate pe listele de plată lunare, termen calculat de la data afişării listei, dată care este absolut obligatorie deoarece, în caz contrar, nu se poate dovedi de asociaţie că un proprietar a depăşit termenul de plată...
După expirarea termenului de plată stabilit de asociaţie care nu poate fi mai mare de 20 zile de data afişării listei la avizier, abia după 30 de zile de la scadenţă se pot percepe penalităţi de întârziere al căror cuantum trebuie stabilit tot prin hotărâre a adunării generale a proprietarilor şi care nu poate fi mai mare de 0,2% pe fiecare zi de întârziere, dar care nu poate depăşi suma asupra căreia sunt calculate. Dacă asociaţia nu are o hotărâre legală prin care a stabilit cuantumul penalităţilor (care nu poate depăşi limita maximă admisă de lege), nu se pot aplica penalităţi de întârziere şi orice proprietar poate chema în instanţă asociaţia pentru plată nedatorată...Odată ce asociaţia a stabilit cuantumul penalităţilor ce se va aplica restanţierilor, numai de la data acelei hotărâri se pot aplica penalităţi, nu şi retroactiv!!!;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati la intretinere luminita ursu luminita ursu am ramas restantiera la intretinere este legal ca sa fie penalitatile mai mari decat restanta asta in conditia care eu mi-am luat angajamentul de-a a plati ... (vezi toată discuția)
Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile ... Tudorionascu Tudorionascu Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile de la afișarea listei de intretinere? (vezi toată discuția)
Penalizari 123321123 123321123 asa cum prevede legislatia,penalizarile se aplica dupa 30 de zile de la data scadenta...insa de la ce data se calculeaza? (vezi toată discuția)