avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... renuntarea la pensia de stat pentru pensia privata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

renuntarea la pensia de stat pentru pensia privata

Buna ziua,

Cand au fost introduse pensiile obligatorii am fost repartizata aleatoriu la ING. In momentul de fata, am optat pentru o pensie privata - Pilon IV - la ING. Pot renunta la cotizatia lunara pentru pensia de stat? Ce se intampla cu banii pe care i-am cotizat pentru pensia obligatorie ING? Se iau in calcul la pensia privata pentru care am optat acum?



Multumesc,

Rabina
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 11:16, 29 Ianuarie 2011
Nu se poate renunta la dreptul de a beneficia de pensie din sistemul public.

Plata CAS este o obligatie legala, careia ii corespunde dreptul de a beneficia de pensie.
Aveti o confuzie privind termenii pe care i-ati enuntat:
- nu s-au introdus pensii obligatorii ci s-a divizat procentul de cotizare/retinere existent al CAS, o parte fiind directionata (obligatoriu) catre administratorii fondurilor de pensii private.
-participand la pilonul IV de pensii, cotizatia la acest fond va va asigura pe langa pensia de la stat ,o pensie suplimentara primita de la fondul privat.
-daca participarea la pilonul IV este facultativa, cu o cotizatie neimpusa de nimeni, in schimb, CAS este stabilita procentual si repartizata prin lege intre cele doua fonduri de administrare (stat+privat)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reforma pilonul ii pensii private pentru anumite categorii de angajati! trandafir florina trandafir florina Care sunt categoriile de angajati care vor adera la pilonul II de pensii private incepand cu 2011 ? (vezi toată discuția)
Pensie pilonul 2 viorel1969 viorel1969 Cotizatia la pensie catre pilonul 2 va afecta punctajul la pensia de stat ? Doi colegi angajati in acelasi an , la acelasi loc de munca , cu acelasi salariu ... (vezi toată discuția)
Pensie privata dascalu  marta dascalu marta ce vrea sa spuna o pensie privata, cat este de eficienta si sigura (vezi toată discuția)