avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept mostenire


Matusa mea a decedat si nu are copii. Unchiul poate sa participe la succesiune dupa bunicul meu, avand in vedere ca pe numele lui si cei 6 copii mostenitori, printre care si matusa, exista un titlu de proprietate eliberat in anul 2003, pentru suprafata de 5600 mp teren extravilan.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:13, 30 Ianuarie 2011
Bunicul a murit? Cand? Inainte sau dupa matusa?

Averea matusii (intre care si o parte din terenul pe al carui titlu sta numele matusii) este mostenita de
- sotul ei supravietuitor (banuiesc ca prin "unchi" v-ati referit la sotul matusii)
in concurs cu
- parintii matusii (daca bunicul mai era inca in viata la momentul mortii matusii)
si/sau
- fratii si surorile matusii

Daca matusa a murit dupa bunicul, atunci ea a mai mostenit ceva si de la bunicul si intra si acesta parte in masa succesorala a matusii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Ianuarie 2011
romascanu, moderator
Bunicul a decedat in anul 1973, iar matusa in luna iunie 2010. Impreuna cu unchiul au detinut o casa si un teren agricol, pentru care nu s-a deschis succesiunea.
Va multumesc.
Bunurile proprii ale matusii (in intregul lor, daca avea) + partea matusii din bunurile detinute in comun cu alte persoane (partea ei din terenul de pe titlu) + partea ei (jumatate) din bunurile cumparate/edificate impreuna cu unchiul (jumatatea cealalta apartine deja unchiului prin cumparare/edificare) vor compune masa succesorala a matusii.

Din aceasta masa succesorala unchiul culege jumatate (1/2) iar cealalta jumatate se va imparti in mod egal intre fratii si surorile matusii.
Daca vreunul din fratii (sau surorile) matusii a decedat inainte matusii, atunci partea care s-ar fi cuvenit fratelui decedat va fi culeasa de copilul /copii acestuia (descendentii din frati si surori vin la mostenire prin reprezentare).

Restul e ...matematica (operatiuni cu fractii).
Ultima modificare: Duminică, 30 Ianuarie 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune-bunica LUMITM LUMITM Am o intrebare in legatura cu o succesiune,sper sa ma poata lamuri cineva. In septembrie anul trecut a decedat bunica mea.Bunicul a decedat cu multi ani in ... (vezi toată discuția)
Sot mostenitor tmariuscop tmariuscop Am o matusa careia i-a murit sotul. Trebuie facuta masa succesorala? La masa succesorala, daca trebuie facuta, cine poate veni daca aceasta si nici sotul nu au ... (vezi toată discuția)
Cum se imparte mostenirea intre fratii defunctilor ? julluca julluca buna . as vrea sa ma ajutati un pic daca se poate ... sa trecem direct la problema mea : unchiul meu a murit acum vreo 10 ani si sotia lui in august 2008 , in ... (vezi toată discuția)