avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 185 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Marturie Mincinoasa?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Marturie Mincinoasa?

Speta:

Daca partea vatamata isi schimba declaratia dupa terminarea procesului incercand redeschiderea, se considera marturie mincinoasa?

(De exemplu, partea vatamata nu se astepta ca instanta sa-l condamne la inchisoare pe asa zisul infractor. Si incerca acum sa "dreaga" situatia schimband un singur detaliu foarte important pentru a redeschide dosarul, si motivand ca i-a fost frica initial sa recunoasca acel detaliu.)
Cel mai recent răspuns: Biani , utilizator 20:15, 28 Iulie 2008
Mai aveti dubii? Se specifica clar calitatea persoanelor in art 260 cp.
GIZZY a scris:

Bun, este marturie mincinoasa, care se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani sau amenda din cate stiu.
Daca persoana in cauza are cazierul curat, exista varianta sa scape fara inchisoare? (de exemplu sa primeasca un an cu suspendare sau ceva de genul acesta).
Se poate in vreun fel sa se evite acuzarea de marturie mincinoasa?

Cu siguranta va "evita" acuzarea privind marturia mincinoasa.
In privinta infr. de fals in declaratii...depinde de circumstante...de ...mai multe, poate primi doar o amenda....sau o condamnare cu suspendare...:)
M-ar interesa sa stiu ce infractiune ar fi asta si incadrarea, ce anume i se poate intampla victimei daca face "mutarea" de care am vorbit mai sus. Are vreo sansa ca sa scape fara inchisoare? (tinand cont ca are cazierul curat, deci ar fi prima abatere)

Si cum se poate evita acuzatia de marturie mincinoasa/fals in declaratii? (ar fi mai indicat sa spuna ca nu isi mai aminteste / nu este sigur / nu mai stie precis / era beat / etc ?)

tu de care parte esti? a "infractorului" sau a "partii vatamate"? Sa inteleg ca "partea vatamata" si cu "infractorul" s-au inteles material si acum vor sa aplice tactica opusa...:weg:
Merg pe denuntare calomnioasa, pedeapsa de la 6 luni la 3 ani. Depinde ce s-a intamplat in cauza... poate fi si alineatul 2 al art 259...
:oops: Am facut-o lata. Aveti dreptate.

Alte discuții în legătură

Speta nutzzu nutzzu in urma cu 6 luni am fost am fost reclamat pt luare de mita .In urma cu o luna am primit NUP,iar in rezolutia respectiva,procurorul constata ca fapta nu ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa peraspera peraspera Marturie mincinoasa din cate am citit pe aici, se refera numai la o actiune a MARTORULUI. Dar, daca cineva iti face o actiune(civila) si scrie lucruri ... (vezi toată discuția)
Autor necunoscut...sau autor banuit ? gigelas gigelas Buna seara, O procuroare,a facut o plangere penala - CU AUTOR NECUNOSCUT - sustinand ca a fost amenintata printr-o scrisoare. Totodata,in cuprinsul ... (vezi toată discuția)