avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 174 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum se calculeaza factura de energie electrica?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum se calculeaza factura de energie electrica?

va rog sa ma lamureasca cineva.

stiu ca se calculeaxa in principiu pe nr de persoane

dar pt mine e dubios faptul ca, in orice luna din an platim pe persoana 1,50 lei pt energia electrica pe scara, adica aceeasi suma lunar.

de ex. pe luna oct anul trecut au fost trecute pe lista de plata un total de 40 persoane, iar pe luna decembrie 46 de persoane,

daca energia electrica se calculeaza la nr de persoane, cum poate sa fie suma aceeasi de 1,50 lei

e clar ca factura de energie nu poate fi identica in fiecare luna!

cum face administratorul calculul ?mai ales ca luna trecuta a fost si un bec ars care s/a inlocuit doar dupa ceva timp, dar suma de plata a ramas acceeasi,in alta ordine de idei o luna are 30 zile ,alta 31, alta 28 de zile.

deci indiferent de luna si de nr persoane contributia noastra este de 1,50 lei.

va rog sa ma lamuriti cum se imparte factura de energie.
o zi buna tuturor.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 18:39, 30 Ianuarie 2011
Ca sa fie mai corect ar trebui sa ne intrebati si sa va raspundem la intrebarea "Cum se repartizeaza cheltuielile cu energia electrica intr-o asociatie".
Factura este emisa de catre furnizor pentru asociatie ca si pentru proprietarul unui apartament din 2 in 2 luni. Daca aveti factura personala si va uitati pe ea o sa vedeti, foarte probabil, ca aveti acelasi consum de la o factura la alta pentru 2 facturi consecutive si alta valoare pe cea de-a 3-a.
Citirea contoarelor si regularizarea se face odata la 6 luni. In celelalte 4 luni furnizorul factureaza acelasi consum, conform contractului. Odata la 6 luni, citeste si factureaza diferenta. Asa apar 2 facturi (luna a 2-a si a 4-a) cu aceeasi valoare indiferent de consumul real si a 3-a (luna a 6-a) factura diferita ca valoare.
Daca administratorul repartizeaza cate 1,50 lei/persoana pe luna, poate ca aceasta este aproape de realitate. In a 6-a luna, primind factura cu regularizarea o sa apara pe lista de plata 1,90 sau 1,10 lei/persoana, de exemplu si astfel se "inchide" contabiliceste valoarea facturilor pe cele 6 luni cu valoarea costurilor repartizate pe lista de plata.
Inlocuirea unui bec, intretinerea si reparatia instalatiei se repartizeaza separat de consumul de energie, conform cotei indivize si nu pe numar de persoane. Nu are legatura factura de energie cu inlocuirea becului. Pe lista de plata consumul de energie apare pe o coloana iar reparatiile si/sau cheltuielile gospodaresti pe alte coloane.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli comune cu energia electrica simulink simulink Buna ziua! Astazi s-a afisat lista cu cheltuielile de intretinere si m-a surprins rubrica [electricitate]. Am de plata 106lei, numai pentru becul care imi ... (vezi toată discuția)
Factura enel platita in avans de asociatia de proprietari cibo0505 cibo0505 Buna ziua Ma confrunt cu urmatoarea situatie in calitate de cenzor la o asoc de prop: exista o factura platita in avans cu multe luni in urma, la care ... (vezi toată discuția)
Probleme cu administratorul teutza2000 teutza2000 La noi in asociatie suntem obligati sa platim consumul de apa dupa o estimare a lor, timp de trei luni, in a treia luna vine si ia citirea apometrelor, astfel ... (vezi toată discuția)