avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 325 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... raspuns interogatoriu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

raspuns interogatoriu

Daca paratul nu a raspuns nici la al 3 lea termen la interogatoriu desi i s-a pus in vedere si in incheierea de sedinta ce se intampla?
Cel mai recent răspuns: Purice Ovidiu , Avocat 17:08, 15 Iulie 2010
În art. 218 - 225 C.pr.civ. legiuitorul a reglementat procedura interogatoriului, a obţinerii mărturisirii judiciare prin care o parte tinde ca cealaltă parte să recunoască un fapt pe care partea care a propus interogatoriul îşi întemeiază pretenţiile sau o apărare şi care este de natură să producă consecinţe juridice împotriva autorului ei, sau recunoaşterea de către partea chemată la interogatoriu cu privire la temeinicia pretenţiilor sau apărării părţii adverse, sau cu privire la existenţa sau inexistenţa unui fapt pe care se sprijină adversarul său din proces în dovedirea pretenţiilor sale sau a apărării sale.
Deoarece mărturisirea judiciară (interogatoriul) este un mijloc de probă cu o valoare egală cu a altor mijloace de probă, aceasta este lăsată la precierea judecătorului.
Dacă partea chemată la interogatoriu refuză nejustificat să se prezinte în faţa instenţei sau, deşi prezentă, refuză fără motive temeinice să răspundă la interogatoriu, instanţa poate socoti aceste împrejurări ca o mărturisire deplină sau numai ca un început de dovadă în folosul părţii adverse (art. 225 C.pr.civ.).
In această situaţie, jurisprudenţa a stabilit că, instanţa nu este obligată să considere refuzul părţii de a răspunde ca o mărturisire deplină, ci are facultatea de a stabili din acest fapt o prezumţie de recunoaştere tacită în favoarea celeilalte părţi. Prezumţia însă nu are caracter absolut, deoarece legea nu determină consecinţe invariabile, ci le lasă la aprecierea instanţei de judecată. În cazul în care este posibilă administrarea altor probe, lipsa la interogatoriu sau refuzul de a răspunde trebuie socotit numai ca un început de dovadă care urmează să fie completată cu alte probe pentru a stabili împrejurările reale ale cauzei.
Nu se poate admite o cerere de amendare a părţii care refuză să se prezinte la interogatoriu....
nu a refuzat sa se prezinte. Instanta i-a inmanat interogatoriul pt a raspunde in scris pana la termenul urmator la care nu a raspuns motivand ca a uitat. Instanta i-a pus in vedere in incheierea de sedinta sa il depuna la dosar in 5 zile lucru pe care nu l-a facut. Urmeaza o amanare a cauzei pt ca nu s-a depus expertiza si sunt curios ce se intampla totusi cu acel raspuns la interogatoriu .
Ceva îmi scapă... Cel care trebuie să răspundă la interogatoriu este o persoană fizică sau juridică? Pentru că în cazul în care aceasta este o persoană fizică, interogatoriul nu trebuia comunicat acelei părţi pentru a depune un răspuns în scris la dosarul cauzei. Dacă este aşa, instanţa a greşit, fapt ce poate fi contestat în calea de atac.
Îmi menţin cele exprimate în mesajul anterior cu privire la modul de administrare al interogatoriului, mod prevăzut expres de lege şi pe care instanţa trebuie să-l respecte.
este persoana juridica, un proces civil in care s-a admis de catre instanta pentru ambele parti proba cu interogatoriu. Eu fiind persoana fizica am raspuns pe loc , paratul fiind persoana juridica i s-a inmanat interogatoriul sa raspunda pana la urmatorul termen ceea ce nu a facut motivand ca... a uitat, i-a scapat din vedere. Cu siguranta nici la acest termen nu va raspunde deoarece trebuia sa il depuna la 5 zile dupa sedinta in care a motivat ca a uitat ceea ce nu a facut. Ce ma intriga este faptul ca refuzul lor de a raspunde la interogatoriu nu poate fi sanctionat de nici un fel.. Eu as fi vrut sa intreb daca eu as putea cere sa se consemneze ca nu s-a raspuns la interogatoriu si daca este aici un articol de lege care ar incrimina cat de cat acel refuz.
Spuneti instantei sa constate aplicabilitatea art. 225 C.pr.civ. .
P.S.: Chiar credeti sincer ca o sa reusiti singur in proces cu Asociatia de proprietari doar cu raspunsurile de pe forum?
Sa nu uitam ca ei au probabil avocat...

Alte discuții în legătură

Neprezentare proces ietam ietam As vrea sa va rog sa-mi spuneti: daca un parat nu se prezinta la proces, proba cu interogatoriul, ce pot face? In cerere n-am specificat judecarea in lipsa. E ... (vezi toată discuția)
Proba cu interogatoriu contribuabilul11 contribuabilul11 daca reclamantul a solicitat instantei proba cu interogatoriu..eu ca intimat,am dreptul legal sa nu ii raspund?Baza legala (vezi toată discuția)
Amanare interogatoriu proces civil stemno stemno Buna ziua, Poate cineva ca reclamant sa se sustraga de la interogatoriu (in mod repetat, invocand motive de boala...) desi instanta (civila) il cheama la ... (vezi toată discuția)