Eu as fi vrut sa intreb daca eu as putea cere sa se consemneze ca nu s-a raspuns la interogatoriu si daca este aici un articol de lege care ar incrimina cat de cat acel refuz.
Bineinteles ca da, solicitati instantei aplicarea dispoziţiilor art. 225 Cpc si in cazul in care nu o face, solicitati in mod expres sa se mentioneze acest lucru in incheierea de sedinta. De asemenea, verificati incheierea de la termenul anterior in care ati solicitat instantei aplicarea acestor dispoziţii legale, vedeti daca s-a menţionat în încheiere, dacă nu solicitaţi rectificarea încheierii. In cazul in care sentinta va va fi nefavorabila, veti putea critica solutia instantei si din acest punct de vedere, considerand noi ca dispozitiile imperative ale legii trebuie aplicate intocmai de catre judecator, nefiind "loc de intors".
Dar retineti că instanţa nu este obligată să considere refuzul părţii de a răspunde ca o mărturisire deplină, ci are facultatea de a stabili din acest fapt o prezumţie de recunoaştere tacită în favoarea celeilalte părţi. Prezumţia însă nu are caracter absolut, deoarece legea nu determină consecinţe invariabile, ci le lasă la aprecierea instanţei de judecată. În cazul în care este posibilă administrarea altor probe, lipsa la interogatoriu sau refuzul de a răspunde trebuie socotit numai ca un început de dovadă care urmează să fie completată cu alte probe pentru a stabili împrejurările reale ale cauzei.
Daca pratul nici la cel de al treilea termen nu s-a prezentat in vederea audierii trebuie aplicata sanctiunea prevazuta de 225 C.P.C. respectiv instanta sa considere lipsa paratului la interogatoriu fie o marturisire deplina fie un inceput de dovada in favoarea partii adverse.
art.222 C.P.C. prevede ca daca partea chemata la interogatoriu este statul sau sau p ersoana juridica de drept privat i se va comunica interogatoriul unrmand ca ea sa raspunda, in caz contrar se va aplica sanctiunea prevazuta de 225 C.P.C.
Neprezentare proces
ietam
As vrea sa va rog sa-mi spuneti: daca un parat nu se prezinta la proces, proba cu interogatoriul, ce pot face? In cerere n-am specificat judecarea in lipsa. E ... (vezi toată discuția)