avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Manipularea prin mass-media
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Manipularea prin mass-media

Efectul mass-media asupra opiniei publice se explica prin influenta directa a continutului sau asupra auditorilor,cititorilor,telespectatorilor sau prin starea acestora,dar si prin relatia:public-sistem mass-media-sistem social.
Aceasta este o relatie,in care satisfacerea necesitatilor indivizilor si diferitelor grupuri sociale cu probleme de informare,precum si realizarea scopurilor acestora este subordonata in totalitate acestei interdependente.
Notiunea de "mass-media" sau de "mediumuri de masa" a fost formulata de anglo-saxoni ca urmare a unirii cuvantului latin"media"(mijloace) si a cuvantului "mass"(cantintate mare),ea referindu-se la suporturile si mijloacele tehnice de transmitere a mesajelor,care sunt instrumente ale comunicarii.
Notiunea de"comunicare in masa" se refera la ansamblul procesului de comunicare,el incorporand ceea ce este vehiculul,pe cine vehiculeaza si pe cei care recepteaza mesajele.
In fiecare zi,milioane de oameni cauta in toate sursele mass-media informatii si divertisment.
Toiate aceste mijloace de comunicare au fost si sunt controlate de tot felul de moguli-in general acuzati si nu de acum ,de manipularea surselor de informare-in vederea realizarii propriilor lor politici si scopuri.
In Romania de ieri si de azi,manipularea prin presa a continuat si continua sa se realizeze,iar motto-ul lui V.I.Lenin:"spuneti-le ce vor sa asculte",continua sa fie actual.
Acest mottou se refera in principal,la cei care trebuie manipulati prin presa,presa devenind astfel,o cutie de rezonanta prin care unii trag foloase,iar altii sunt manipulati.
Astfel se realizeaza celebra sintagma de"informare prin dezinformare",prin prezentarea unor parti ale unor adevaruri sau prin mixarea cu abilitate a adevarului si a minciunii si de ce nu,prin prezentarea minciunii,ca fiind adevar.
Cel mai clasic exemplu in Romania, a fost transmisia la TVR ,in direct ,a evenimentelor din 1989.
Un alt procedeu folosit este discreditarea prin distrugerea imaginii persoanei vizate.
Istoria ne-a aratat ca,fie ca este vorba despre o natiune,despre o clasa sociala sau chiar,despre o religie,metoda manipularii indivizilor prin discreditare este deosebit de eficienta,realizandu-se distrugerea unui "mit",a unei imagini,prin pierderea de catre subiect a increderii de care se bucura.
De asemeni,nu trebuie uitat rolul presei ca mijloc propagandistic,propaganda fiind cea ma raspandita forma de manipulare a populatiei,iar aventajul manipulatorilor fiind , ca de multe ori cei manipulati ,o confunda cu publicitatea sau cu reclama.
Aici,exemplele cele la mai la indemana sunt celebra propaganda socialista,propaganda diferitelor partide si nu in ultimul rand,putem discuta si despre propaganda de razboi.
Toate aceste forme ale manipularii le-am gasit si continuam sa le gasim si in tara noastra,sub forme dintre cele mai variate,cu referiri dintre cele mai diferite.
Dupa niste ani de deomcratie sui generis,cat de eficienta considerati ca este la aceasta ora, manipularea prin presa a romanilor ?
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 03:25, 2 Octombrie 2011
Difuzarea pe un canal de televiziune a manipularilor intreprinse de angajatii miliardarului Rupert Murdock , la celebrul post de televiziune "Fox TV" m-au facut sa imi amintesc de acesasta postare ceva mai veche si m-a determinat , ca raportat la cele intamplate acolo sa constat ca la noi manipularea si neadevarul prin televiziune au loc cam in acelasi mod.
Baietii nostri au fost "harnici" si au avut grija sa copieze bine din practicile jurnalistilor de televiziune americani , mai docti si cu mai multa experienta :

Sa vedem , in ordine aleatorie :

1.Invitarea unor persoane cu anumite vederi aidoma cu a televiziunilor respective.
Cateva persoane , chiar "fac adevarate navete" intre cele doua televiziuni de stiri
2.Introducerea in stirile reale a unor comentarii proprii , totalitatea "compunerii" fiind prezentata ca stire.
3.Stabilirea unor liste de "tinte"
4.Folosirea "burtierei" sau kroll-ului , cum i se mai zice pentru stiri de o anumita tenta , distorsionate , distorsionarea lor , depinzand de factorii implicati si de continutul stirii , raportate la "politica trustului"
5.Folosirea expresiei "din surse am aflat ca" sau "stim ca" , la Fox tv. , se folosea exprimarea "unii spun ca "
6."Taierea microfonului" pentru unele persoane care nu au puncte de vedere asemanatoare cu ale trustului.
7.Izolarea unor persoane care au alte convingeri sau pareri , prin punerea lor in inferioritate in emisiuni in fata persoanelor cu pareri sau convingeri aidoma cu cele ale patronatului(se creau rapoarte de 2 sau 3 la unu ,eventual si mai mari).
8.Ostilitatea manifesta fata de unii invitati , mai ales fatade cei care nu sunt de acord cu "gazdele"
9.Trecerea cu vederea a unor fapte si situatii care nu convin intereselor editorului.
10.Murdarirea sau macularea unor persoane , in functie de interese.

Se pare ca denumirea corecta ar fi "Mizerie fara frontiere , prin intermediul presei"

Primirea licentei de a emite echivaleaza cu o autorizatie de a tipari bani

Agentii de publicitate incearca sa creeze o perceptie a nevoii, sugerand metode cu succes potential.
In mass-media nu conteaza daca esti budist, comunist sau capitalist, atata vreme cat aduci bani.
Mijloacele de informare in masa stimuleaza tipare pe termen scurt si conventii pe termen lung care pot afecta o intreaga societate.

Pana si citatele aparent banale din reclamele, stirile, emisiunile de divertisment si filmele de la televiziune dobandesc o forta ideologica zdrobitoare, atunci cand sunt puse in circulatie pe plan social. John B. Thompson (1990) o numeste “dezvoltarea discursiva” a ideologiei.

Cand membri audientei repeta o fraza de la televizor, de exemplu, utilitatea si credibilitatea tehnologiei mass-media in sine se accentueaza inca o data.


Exemplu:
Dupa ce l-a auzit pe capitanul unui avion de cursa rostind comentariile dinaintea decolarii, un pasager spune: “Mama, asta vorbeste exact ca un actor pe care l-am vazut aseara la televizor”.

Mass-media transmit imagini foarte selective, incadrate impreuna cu puncte de vedere gata pregatite asupra numeroaselor chestiuni care se situeaza in afara cunostintelor ai experientelor personale ale majoritatii membrilor audientei. Acest lucru e valabil in special pentru problemele politice globale.
Constiinta este influentata de transmiterea ideologiei in masura in care institutiile puternice ale societatii pot sa se infiltreze in gandire si sa afecteze actiunile omenesti.


Exemplu:
Departamentul Apararii Statelor Unite insista pentru intensificarea prezentei militare in Somalia, ca “Sa dam o sansa pacii”.

(James Lull, Manipularea prin informatie)


**
Oamenii sunt controlati prin energie, hrana si indiferenta de cunoastere (nu stiu pe cine citez… Engels?)

Exemple in acest sunt pretutindeni in societate...


**
Multi intre cei care s-au rasculat in tarile orientale striga ”suntem liberi!” si alti oropsiti ii vad, ii aud si ii cred... Oamenii chiar cred ca plecarea unui dictator de la putere inseamna liberatate... A se vedea (numai) Africa de Sud, unde Nelson Mandela, iesit din inchisoare, facea si dragea... Si? O elita a fost inlocuita cu alta elita; saracii sunt tot saraci (sau mai saraci), bogatii sunt tot bogati (sau mai bogati)...


**
Marirea varstei de pensionare...
Ura! striga multi, gandind pe termen scurt, fara sa se gandeasca la faptul ca pot ajunge in situatii neplacute...
Angajatorii par a fi interesati mai mult de tineretea si mai putin de experienta angajatului; multe companii isi muta locatiile in alte state... Oameni trecuti de prima tinerete raman fara un loc de munca si vor afla ca, la varsta de 40-50 de ani, sunt ”prea batrani” pentru un post care necesita cunostintele lor... ”Varstnicii” ajung sa traiasca din ajutorul de somaj – un timp; unii se recalifica... Degeaba: indemnizatia de somaj nu e pana la implinirea varstei de pensionare si chiar recalificat e ”prea batran”.

Prin descrierea ”avantajelor” aduse de marirea varstei de pensionare oamenii au stat ”cuminti”, nu s-au revoltat. Cei care au vazut ”in viitor” sunt prea putini.


**
Marirea accizelor la tutun si alcool...
Aici prea multe de spus nu are populatia, dar multi se bucura: ”Perfect, producatorii de otrava sa nu mai aiba profituri fabuloase si vor fi mai multi bani la buget”; ”Perfect: sa fumeze unii mai putini, sa nu incarce sistemul asigurarilor de sanatate cu bolile lor”

Cei mai multi ajung sa creada ca multi bani vor fi la bugetul de stat si contribuabilii vor avea, astfel, o mai buna protectie sociala s.a. de gen. Texte.
Marirea accizelor este o falsa crestere a veniturilor la buget. E o crestere, dar pe termen scurt deoarece pe termen lung... Un studiu (neoficial, facut de niste studenti cehi) arata cam asa (foarte pe scurt): fumatorul va fuma mai putin; fumand mai putin e mai sanatos, fiind mai sanatos traieste mai mult. Pensionar fiind va primi pensie pana la varsta de... 90 de ani, nu pana la varsta de 70 de ani. Batranetea aduce, totusi – pentru fumatori si pentru nefumatori deopotriva – afectiuni diverse care necesita tratament (pe termen din ce in ce mai lung) si cheltuielile cu asistenta medicala vor creste... si altele... in timp ce indivizii care muncesc sunt din ce in ce mai putini.


”Pentru o viata sanatoasa consumati zilnic legume si fructe”
:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avocatnet 2011: intre precar, penibil si ,,tabloidizare" Radu Gabrian Radu Gabrian Realitatea cotidiana este din ce in ce mai mult \"mascata\" , in presa noastra , de \"stiri\" sau de simple \"informatii\" care prezinta cu lux de amanunte ... (vezi toată discuția)
Ce parere aveti despre televiziuni,dar mai ales despre prestatiile si profesionalismul oamenilor de televiziune ? Radu Gabrian Radu Gabrian Am sa deschid acest subiect,cu o opinie care mi se pare deosebit de sugestiva ,emisa intr-un interviu,acordat in Gazeta Sporturilor,din 02.04.2010 de catre ... (vezi toată discuția)
Posturi tv romanesti vs. posturi tv straine georgianaflorina georgianaflorina Buna seara, Va sugerez eu un subiect de articol. Si ar trebui sa fie mediatizat dupa ce va scris - poate asa schimbam ceva in tara asta. Zilele trecute am ... (vezi toată discuția)