avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... constatare nulitate absoluta titlu proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

constatare nulitate absoluta titlu proprietate

- x introduce cerere de retrocedare teren extravilan cf legii 18

- comisia locala ii aproba restituirea si-i da clasica adeverinta - unde figureaza doar x ca titular

- in anul 1999 - x primeste si titlul, insa alaturi de x mai sunt trecute si alte persoane (rude cu x)

(DECI NU A PUTUT UZA DE PROCEDURA DE CONTESTARE INSTITUITA DE LEG 18)

-X detine insa un certificat de most de pe urma defunctului propretar al terenului unde persoanele in cauza sunt renuntatori cf art. 700 c civ; deci x apare drept unic mostenitor

IN momentul de fata - 2008 - persoanele in cauza introduc impotriva lui x actiune de iesire din indiviziune.

Ce poate face x pentru a "recupera" intreaga suprafat de teren a autorului sau ?

1. Poate introduce o actiune in constatarea nulitatii absolute partiale a titlului cu privire la persoanele in cauza - in sensul ca nu erau persoane indreptatite.

Se va avea in vedere RIL nr. XI 2007.

" În aplicarea dispoziţiilor art. 8 şi art. 13 alin. (2) din Legea nr. 18/1991, republicată, stabilesc:

Beneficiază de repunerea în termenul de acceptare a succesiunii numai moştenitorii care nu au acceptat succesiunea în termenul prevăzut de art. 700 din Codul civil, iar nu şi cei care au renunţat la moştenire.

Obligatorie, potrivit art. 329 alin. 3 din Codul de procedură civilă."



2. cu certificatul de grefa va incerca suspendarea judecatii cu iesirea din indiviziune.

3. daca castiga actiune de const nul abs - atunci x va invoca in litigiul cu iesirea din indiviziune except lp cal proc active a reclamantilor.

Multumesc :)
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 23:43, 28 Aprilie 2008
dumitru2000 a scris:

consider ca, in cursul procesului, posibilitatea cea mai recomandata
este reconventionala - insa a trecut termenul.

interesant pct de vedere referitor la exceptie. poate puteti detalia putin.

Legea nr. 167/1997
Art. III. - (1) Sunt lovite de nulitate absolută, potrivit dispoziţiilor legislaţiei civile, aplicabile la data incheierii actului juridic, următoarele acte emise cu incălcarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare şi ale prezentei legi:...
alin. 2 Nulitatea poate fi invocată de primar, prefect, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor şi de alte persoane care justifică un interes legitim, iar soluţionarea cererilor este de competenţa instanţelor judecătoreşti de drept comun."...
Cod pr. civ.
Art. 136. - Excepţiile de procedură care nu au fost propuse în condiţiile art. 115 şi 132 nu vor mai putea fi invocate în cursul judecăţii, afară de cele de ordine publică.
Nulitatea actelor de reconstituire a dreptului de proprietate pentru motivul ca s-au facut in favoare unor persoane fara drept este o chestiune de ordine publica, pe care instanta o poate pune in discutie chiar din oficiu, putand chiar dispune administrarea de probe in acest sens indiferent daca partile se opun sau nu.
Valabilitatea titlului de proprietate (in sens larg) este o chestiune ce trebuie examinata anterior oricarui partaj, intrucat acesta se poate face numai intre coproprietari.
Instanta nu poate respinge exceptia ca tardiv invocata intrucat daca o face ar urma sa solutioneze pricina indiferent de calitatea de coproprietari a partilor din judecata, ceea ce este absurd. De asemenea nu s-ar putea dispune disjungerea cererii de constatrare a nulitatii absolute pentru ca aceasta constituie un ansamblu indivizibil impreuna cu cererea de partaj.
Mutatis mutandis ridicarea acestei exceptii pune instanta intr-o situatie similara cu cea in care paratul, ridica dupa depunerea intampinarii, exceptia lipsei calitatii de mostenitor al reclamantului pentru motivul ca certificatul de mostenitor este nul absolut, chestiune care poate fi ridicata in tot timpul judecatii, chiar si din oficiu, intrucat altfel s-ar ajunge pe cai ocolite la acoperirea nulitatii absolute prin confirmare.
Chiar daca aceasta exceptie nu este ridicata in cadrul procesului de partaj, aceasta nu-i pune la adapost pe reclamanti al caror titlu poate fi contestat de alte persoane (prefect, primar, etc.). Or, trebuie observat ca dupa un proces de partaj desfiintarea actelor de reconstituire pentru motivul nulitatii acestora pune probleme mult mai dificile instantelor de judecata decat solutionarea exceptiei nulitatii t.p. in cadrul partajului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nulitate absoluta invocata de o persoana fara interes kyrrdan kyrrdan Ce solutie se impune in acest caz din partea instantei? Analizeaza mai intai lipsa de interes a partii si lasa actul valabil, sau, in virtutea rolului activ, ... (vezi toată discuția)
Actiune in constatarea nulitatii absolute a titlului de proprietate dariad dariad In urma unei sentinte civile intr-un proces s-au eliberat doua titluri de proprietate pe numele unor persoane neindreptatie la reconstituire (nu au depus in ... (vezi toată discuția)
Rectificare titlu de proprietate ciprian11 ciprian11 Buna dimineata ! Am si eu o problema legata de un titlu de proprietate emis de comisia locala pe numele strabunicului meu defunct iar la mostenitorii ... (vezi toată discuția)