avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Trebuie sa fiu inscrisa in CCJ pentru a participa la ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Trebuie sa fiu inscrisa in CCJ pentru a participa la concursul de admitere in magistratura?

Buna dimineata. Sunt consilier juridic la un ONG. Doresc sa aflu daca pentru a participa la examenul de admitere in magistratura acumuland vechime anterioara de 5 ani intr-una din urmatoarele profesii: notar, avocat, consilier juridic etc....pentru cea din urma functie este nevoie sa fac parte din ''faimosul'' Colegiu al Consilierilor Juridici (cred ca asa se numeste) ori e suficient ca in CIM sa figureze consilier juridic la functie. Multumesc anticipat. O zi frumoasa!
La inscrierea in magistratura nu vi se cere dovada inscrierii in CCJ. Daca ati devenit deja c.j. definitiv, chiar nu mai aveti nevoie sa va inscrieti in CCJ. In caz contrar trebuie sa faceti si acest lucru pentru a vi se da adeverinta de c.j. definitiv.
La inscrierea pentru examenul de admitere in magistratura pe post (cu 5 ani vechime in functii juridice) trebuie sa dovediti vechimea neintrerupata de 5 ani intr-o functie juridica (cu cartea de munca si, eventual, adeverinta de salariat) si nu vechimea in CCJ.
Problema care se pune este ca, pana dobanditi dvs. vechimea necesara, s-ar putea sa nu mai existe aceasta forma de accedere in magistratura. CSM-ul intentioneaza sa o scoata, sa ramana numai varianta cu INM.
patrascusimion a scris:

Studiati Statutul consilierilor juridici, publicat in Monitorul Oficial partea I nr. 684/29.07.2004 si Legea nr. 514/2003, privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic. Sunt si stiu cu ce se mananca. Consilier juridic este profesie, nu doar ocupatie.

Daca observati mai bine in lege nu este prevazuta obligativitatea inscrierii in CCJ ..... :)
La inscrierea pentru examenul de admitere in magistratura pe post (cu 5 ani vechime in functii juridice) trebuie sa dovediti vechimea neintrerupata de 5 ani intr-o functie juridica (cu cartea de munca si, eventual, adeverinta de salariat) si nu vechimea in CCJ.
Problema care se pune este ca, pana dobanditi dvs. vechimea necesara, s-ar putea sa nu mai existe aceasta forma de accedere in magistratura. CSM-ul intentioneaza sa o scoata, sa ramana numai varianta cu INM.

INM-ul acesta s-a facut serios intre timp sau tot trebuie sa mai ai diplomatul de bani cum am auzit un caz concret?
Nu este obligatoriu. Pot spune acest lucru cu certitudine. Am dat examen anul trecut si nu eram inscrisa intr-o astfel de asociatie profesionala.

Alte discuții în legătură

Vechime in specialitate juridica sonia.maria sonia.maria Buna ,sunt consilier juridic -functionar public in administratie publica locala de 3 ani ,intrebarea mea este se considera vechime in specialitatea pt a putea ... (vezi toată discuția)
Posibilitatea sustinerii examenului la inm dupa 5 ani vechime intr-o profesie juridica Cristina I. Cristina I. Buna ziua. Am urmatoarea neclaritate: daca un absolvent de drept este angajat ca si consilier juridic cu jumatate de norma insa, perioada de 5 ani vechime in ... (vezi toată discuția)
Consilier cu 5 ani vechime , exam de primire sau definitivat? OANA GORAN OANA GORAN :-/ daca sunt cons.j. am peste 5 ani vechime, anul acesta dau exam in toamna pt primire in barou ?? sau dau direct definitivatul si scap de stagiatura??? (vezi toată discuția)