Va rog mult sa ma ajutati in urmatoarea problema: locuiesc intr-un apartament situat intr-o casa ce are in total doua apartamente.
Pe toata cladirea avem un singur contor de gaz si un singur contor de apa. Gazul este folosit atat pentru bucatarii, cat si pentru functionarea centralei termice comune ce furnizeaza apa calda si incalzirea.
Pana acum calculul cheltuielilor a fost facut pe numar de persoane (vecinii sunt 4, la mine 2 persoane), insa din pacate au aparut certuri intre noi privind impartirea cheltuielilor, acestia avand pretentia sa fie 50-50%, atat pentru gaz cat si pentru apa consumata.
Mentionez ca fiind doar doua apartamente, nu avem infiintata o asociatie de proprietari.
Atat gazul, cat si apa au contracte facute pe numele meu.
Imi puteti spune va rog daca a fost corect calculul de pana acum de impartire a cheltuielilor pe numar de persoane - gaz si apa (eventual si o lege dupa care sa ma iau) si ce pot sa fac in cazul in care vecinii nu imi dau partea corecta de bani.
Sunt mai multe normative in vigoare pe care ar trebui sa le aveti in vedere pentru a face un calcul cat mai corect. In toate veti gasi ca cel mai bine este sa folositi cat mai mult posibil repartitoare de costuri ceea ce este cel mai bine. Chiar pe acest site daca aveti rabdare sa cautati veti gasi lamuriri la aceasta problema chiar pentru situatii mai complicate, si chiar trimiteri la respectivele normative. Pe scurt pentru apa plata se face cam in felul urmator:
- apa rece aprox. 5.1 mc/pers
- apa calda aprox. 3.3mc/pers.
la aceasta se adauga cam 10% pierderi. Aceste calcule le puteti folosi daca impartirea pe numar de persoane depaseste aceste valori, adica impartirea totalului la numarul total de persoane depaseste cu mult aceste valori. Daca da, diferenta Total facturat - (nr pers. tot) x8.4mc = pierderi. Daca chiar exista aceste pierderi si sunt pe partea comuna ce o aveti in folosinta ele se vor imparti pe cota parte indiviza. Repet, cel mai bine sa va montati apometre si fiecare isi va plati consumul, ramanand in sarcina tuturor eliminarea pierderilor pe partea comuna a instalatiei.
La gaze se ia cam 5% pentru bucatarie si restul pentru incalzire si apa calda menajera.
In timpul cat functioneaza centrala pe incalzire( anotimpul rece) cei 95% se impart in felul urmator: 80% pentru incalzire si 20% pentru apa calda menajera. Acum ce a rezultat pentru bucatarie si apa calda menajera se insumeaza si se imparte pe numar de persoane iar partea de incalzire se imparte cota parte indiviza ( suprafata detinuta fata de suprafata totala a condominiului).
La cheltuielile pe electricitate:
se estimeaza cat se consuma cu instalatia de incalzire si se imparte cota parte. Restul se imparte pe numarul de persoane.
Revin totusi, cel mai bine este sa va instalati repartitoare de costuri altfel tot timpul vor exista discutii ca unul nu a locuit tot timpul si ca de ce sa plateasca toata luna, partial adevarat pentru ca nici celalalt nu trebuie sa stea tot timpul sa faca pe paznicul sau sa-i plateasca celuilalt consumul pe care nu-l recunoaste.
Legea 230-2007
Norma metodologica de aplicare a Legii nr230-2007
Graba si lipsa diacriticelor strica treaba:">. Am scris : "Pe scurt pentru apa plata se face" dar mai corect ar fi - Pe scurt, calculaul pentru apa se face - ca sa nu se inteleaga ca facem calcule pentru apa plata.
Multumesc frumos pentru raspuns! Totul e sa am cu cine sa ma inteleg.
De luna aceasta imi voi instala apometre pentru consumul de apa al apartamentului meu, insa tare imi e ca vecinii nu vor recunoaste diferenta dar nici nu isi vor instala la randul lor apometre ...
Stiti ce nu inteleg eu? Cand m-am mutat in blocul in care locuiesc acum, daca cunosteam 3-4 familii (din 44). Pai la dvs. cum a fost cu vecinul, v-a fost repartizat de la Primarie sau cum? Sunteti proprietari sau cum, ati tras la sorti pe ce nume sa se intocmeasca contractele? Sau cine a facut casa respectiva nu s-a gandit ce probleme vor fi ? Doamne, mare Esti!
Mai sus aveti cateva sfaturi. Combinati-le si va iesi ceva ca lumea. Intai discutii cu vecinul, eventual mediere cum spunea dl. Adrian, montare de apometre pe AR si ACM, repartitoare de costuri pe incalzire, mai vedeti ce faceti cu energia electrica si costurile pe suprafetele comune, parafati totul pe hartie, notar si tot tacamul ca altfel va luati lumea in cap, nu alta!
Mult succes si ne mai tineti la curent...