avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare neplatite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare neplatite

Lunar lucrez aproximativ 280 de ore si nu mi se platesc deloc orele suplimentare desi sunt obligat "verbal" sa lucrez circa 11 ore pe zi (in contract scrie ca lucrez 8 ore pe zi) . Pot face ceva pentru a recupera aceste ore neplatite?
Ultima modificare: Miercuri, 23 Aprilie 2008
sorin_oo7, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 16:54, 11 Mai 2008
Roxana Zbarnea a scris:

In urma sesizarii dvs, inspectoratul teritorial de munca va efectua cercetarile de rigoare , urmand a aplica sanctiuni in conformitate cu neregulile ce vor fi constatate. Simpla dumneavoastra reclamatie nesustinuta de dovezi evidente, nu va avea repercursiuni asupra angajatorului. Idem si pentru instanta..... De regula angajatorii nu uita sa intocmeasca pontajul zilnic/saptamanal/lunar in conformitate cu prevederile Codului muncii, chiar daca programul de lucru al salariatilor este evident incarcat de ore suplimentare prea putin platite sau chiar deloc.
Verificati pontajele lunare....


La firma exista un sistem de pontaj cu cartele cu coduri de bare.
La sfarsitul fiecarei luni PONTAJUL fiecarui angajat se tipareste pe hartie si este verificat de seful de departament (eventuale lipsuri sau nefunctionari de sistem...). Desi este evident din acel pontaj ca fac ore suplimentare, pe fluturas scrie zero ore suplimentare. Daca intru in posesia unui astfel de pontaj pote fi o dovada?
trebuie sa se vada in mod concret provenienta pontajului........de regula, administratorul de retea poate modifica acest tip de pontaj cu ajutorul computerului
Dovada orelor suplimentare se poate face si cu martori colegi, sefi, audiati de instanta. Bineinteles ca o copie dupa acel pontaj intocmit pe baza prezentei cu cartela va fi foarte util- instanta poate pune in vedere angajatorului sa depuna aceste pontaje la dosar, daca dvs. nu puteti avea acces la ele.
Roxana Zbarnea a scris:

. Simpla dumneavoastra reclamatie nesustinuta de dovezi evidente, nu va avea repercursiuni asupra angajatorului. Idem si pentru instanta.....

Sarcina probei in litigiile de munca revine angajatorului, motivat de faptul ca ca oricum acesta stabileste regulile jocului si salariatii nu au acces la multe din documentele ce pot constitui probe, cum ar fi aceste pontaje lunare. Dvs. reclamati, angajatorul trebuie sa probeze ca va respecta drepturile.

Referitor la sindicat, exista in cadrul firmei/grupului de firme unul? In orice caz, trebuie sa va desemnati reprezentanti ai salariatilor in relatia cu patronatul, daca firma are peste 20 de angajati. Propuneti modificarea ROI-ului, astfel incat sa se implementeze un sistem de prezenta care sa va ofere si dvs. dovada ca ati fost intre orele X si Y la serviciu.
Aveti dreptate. Exista un sindicat. Insa este unul de fatada. Probabil aveau un control, ceva....!!!
Iar despre sistemul de prezenta, v-am spus, exista un sistem de pontaj electronic cu cartele(locul unde pontam este chiar supravgheat de o camera video), exista chiar si acele pontaje la sfarsitul fiecarei luni tiparite pe hartie, iar marturia colegilor nu ar fi o problema.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Aprilie 2008
sorin_oo7, utilizator
1. Daca sindicatul existent nu va reprezinta, infiintati dvs. altul! Eu lucrez intr-o societate care are 3 sindicate=D>
2. In caz de litigiu, dvs. ca angajat veti reclama ca lucrati suplimentar, veti da cateva indicii instantei despre sistemul de pontaj, veti cere proba cu martori si obligarea paratei la furnizarea inregistrarilor video si a pontajelor. Daca nu le va furniza la cererea instantei, se va interpreta in sensul ca recunoaste sustinerile dvs. cu privire la pontaj.
3. Chiar daca nu ati avea nici un pontaj in vreo forma materiala, marturia poate fi suficienta, am vazut 3 litigii de munca identice, in care 3 paznici au reclamat plata orelor suplimentare si de noapte, probandu-le fiecare cu marturia celorlalti, lipsa altor probe fiind combatuta prin faptul ca ei, ca salariati in aceasta functie, nu si-au putut preconstitui probe, si prin deductia logica a faptului ca 3 persoane oricum nu erau suficiente pentru toate orele saptamanii-o treime era mai mare decat 40 si paza era permanenta.

Alte discuții în legătură

Neplata orelor suplimentare LEONY2003 LEONY2003 buna ziua Lucrez la o firma multinationala din luna septembrie, si desi am in contract un program de 8 ore cu sambata si duminica liber, muncesc in realitate ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare UnInger UnInger Timp de 3 luni pe an lucrez pe luna in medie 86 de ore suplimentare, nu am cum sa beneficiez de cele 2 zile libere consecutiv, pentru ca lucrez o zi da, una ... (vezi toată discuția)
Plata ore suplimentare dumitru2000 dumitru2000 amgajatorul ii solicita verbal angajatului sa presteze ore suplimentare; in evidentele angajatorului nu rezulta bine-nteles acest lucru. angajatorul tine ... (vezi toată discuția)