avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1077 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare neplatite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare neplatite

Lunar lucrez aproximativ 280 de ore si nu mi se platesc deloc orele suplimentare desi sunt obligat "verbal" sa lucrez circa 11 ore pe zi (in contract scrie ca lucrez 8 ore pe zi) . Pot face ceva pentru a recupera aceste ore neplatite?
Ultima modificare: Miercuri, 23 Aprilie 2008
sorin_oo7, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 16:54, 11 Mai 2008
Da,ar exista o posibilitate daca ar putea "pune mana" pe acel tabel/lista de evidenta al orelor suplimentare.
De fapt,poate sa ceara in instanta, ca paratul sa puna la dispozitia acesteia, acel tabel.Bine inteles ca acesta nu va recunoaste ca are asa ceva,dar se poate incerca.
Am trecut printr-o situatie asemanatoare si am castigat in instanta plata orelor suplimentare pe 3 ani .
Sesizati in scris ITM si specificati ca exista acele pontaje care contin orele suplimentare efectuate.
Consultati un avocat care sa trimita o notificare angajatorului prin care solicitati plata orelor suplimentare efectuate.
Dupa controlul ITM ( depuneti sesizarea direct cu nr de inregistrare si cereti raspuns dupa 30 de zile), dupa 15 zile de la cererea formulata prin avocat daca angajatorul nu va plateste adresati-va instantei. Cu cat sunteti mai multi in aceeasi situatie din aceeasi firma cu atat mai bine.
Nu se plateste taxa de timbru si onorariile avocatilor nu sunt foarte mari.
Cereti actualizarea sumelor si indexarea lor cu indicele de inflatie pt ca procesul dureaza 2 ani cu recurs cu tot .
Nu va lasati, cereti-va drepturile.
sode a scris:

La firmele mai mici , care executa produse in lohn, mai ales in industria confectiilor este inevitabil efectuarea orelor suplimentare pentru a putea respecta graficul de livrari. La preturi cu cat se platesc produsele executate , nici-o firma nu-si poate permite plata sporului pentru orele suplimentare.
Angajatii au de ales intre a primi salariu pentru cantitatea de produse executate in timpul programului normal de lucru si in timpul orelor suplimentare (munca in acord) sau pierderea locului de munca.
ITM-ul poate controla, poate amenda, dar nu poate da locuri de munca.
Asta stiu si ei si mai inchid ochii.
Daca se va lua in serios prevederile Codului muncii si a CCMNN, o mare parte a firmelor mici va da faliment si un mare numar de angajati vor deveni someri. Astfel pierde si statul, si angajatii.

Castigurile patronilor care lucreaza in sistem LOHN sunt IMENSE, iar ITM nu inchide ochii din " DRAGOSTE" pentru salariatul ramas fara loc de munca ci pentru ca este mituit un sef care pe deasupra este si ieftin, mita luata este jenant de mica si el este caraghios de umil cand o primeste.
Castigurile sunt asa de mari , productia o inregistreaza la 20 % din valoarea reala iar munca neplatita este sclavie pe care nimeni nu ar trebui sa o accepte.
Acei " SARACI" patroni castiga asa bine desi in 90 % din cazuri ei sunt doar o acoperire, niste bieti maistri, veniti in Romania cu utilaje casate, exploatand o "EDUCATIA" comunista in care munca voluntara a fost transformata in profituri personale pe care nici nu vi le imaginati.

Cu privire la obtinerea contravalorii orelor suplimentare, lucrurile nu sunt simple, chiar daca exista un sistem de pontare acesta permite modificari si cu siguranta dovezile respective nu vor ajunge la salariati. Cat priveste proba cu martori este un lucru mult mai dificil de realizat, colegii nu va vor sustine intr-un proces, daca ar exista o unitate intre salariti atunci acesti patroni nu ar putea folosi aceasta munca nesalarizata.
Va recomand totusi sa actionati in justitie angajatorul si cu putin noroc procesul poate nu va fi judecat de cel care nu a incuviintat proba cu martori in cazul dl. Dumitru.
eu.ro.lex a scris:

Da,ar exista o posibilitate daca ar putea "pune mana" pe acel tabel/lista de evidenta al orelor suplimentare.


Este mai rau ca in filme furam tabele ca sa demonstram in instanta.
Sa faca in scris cerere angajatorului prin care solicitati plata orelor suplimentare efectuate. Sa i-a numar de inregistrare de la secretariatul soc. pentru cererea depusa. Daca nu se rezolva face plangere la ITM , Minister si apoi in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata orelor suplimentare LEONY2003 LEONY2003 buna ziua Lucrez la o firma multinationala din luna septembrie, si desi am in contract un program de 8 ore cu sambata si duminica liber, muncesc in realitate ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare UnInger UnInger Timp de 3 luni pe an lucrez pe luna in medie 86 de ore suplimentare, nu am cum sa beneficiez de cele 2 zile libere consecutiv, pentru ca lucrez o zi da, una ... (vezi toată discuția)
Plata ore suplimentare dumitru2000 dumitru2000 amgajatorul ii solicita verbal angajatului sa presteze ore suplimentare; in evidentele angajatorului nu rezulta bine-nteles acest lucru. angajatorul tine ... (vezi toată discuția)