avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare neplatite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare neplatite

Lunar lucrez aproximativ 280 de ore si nu mi se platesc deloc orele suplimentare desi sunt obligat "verbal" sa lucrez circa 11 ore pe zi (in contract scrie ca lucrez 8 ore pe zi) . Pot face ceva pentru a recupera aceste ore neplatite?
Ultima modificare: Miercuri, 23 Aprilie 2008
sorin_oo7, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 16:54, 11 Mai 2008
elis a scris:

Va puteti adresa , in acest sens, Inspectoratului Teritorial de Munca de care apartineti. In urma unui control, inspectorii ITM vor stabili unele masuri pentru angajator.

O alta solutie este o actiune in instanta pentru recuperarea drepturilor banesti neacordate de catre angajator.

La firmele mai mici , care executa produse in lohn, mai ales in industria confectiilor este inevitabil efectuarea orelor suplimentare pentru a putea respecta graficul de livrari. La preturi cu cat se platesc produsele executate , nici-o firma nu-si poate permite plata sporului pentru orele suplimentare.
Angajatii au de ales intre a primi salariu pentru cantitatea de produse executate in timpul programului normal de lucru si in timpul orelor suplimentare (munca in acord) sau pierderea locului de munca.
ITM-ul poate controla, poate amenda, dar nu poate da locuri de munca.
Asta stiu si ei si mai inchid ochii.
Daca se va lua in serios prevederile Codului muncii si a CCMNN, o mare parte a firmelor mici va da faliment si un mare numar de angajati vor deveni someri. Astfel pierde si statul, si angajatii.

Daca ar fi asa cum sustineti, atunci (intrebare retorica) de ce se mai posteaza astfel de intrebari ?:-/
Nu cred ca un salariat trebuie sa stea cu frica ca-si pierde locul de munca, intrucat isi cere drepturile de la angajatorul sau. Optiunea este a lui. Noi ii dam o parere sau un sfat despre ce trebuie sa faca ca sa-si revendice drepturile.
Sunt de acord cu Dvs. Eu am prezentat o situatie in care se afla multi angajati.
Am inteles ceea ce ati scris. Din pacate, acestea sunt caile de rezolvare a unor asemenea situatii sesizarea la ITM ori actiunea in instanta.
Eu unul nu as merge pe mana ITM-ului, ci as face plangere la Inspectia Muncii (for superior ITM-ului) sau la Ministerul Muncii.
Ia uitati ce spune un domn Dumitru......

Ma intreb..... Oare mai are vre-un rost.........?????
Cu justitia romana.... esti ca si singur............

amgajatorul ii solicita verbal angajatului sa presteze ore suplimentare; in evidentele angajatorului nu rezulta bine-nteles acest lucru.

angajatorul tine unilateral un tabel cu evidenta orelor suplimentare.

angajatul e concediat ulterior'

angajatul solicita in instanta, printre alte capete de crr, plata orelor suplimentare efectuate.

In prima instanta i se respinge acest capat de crr - apreciindu-se ca nu s-a facut dovada efectuarii acetor ore suplimentare. (instanta a respins proba cu martori care ar fi putut propba solicitarea angajatorului + efectuarea efectiva a orelor suplim)

-----

In recurs ce mai putem face ? Proba cu martori - sg concludenta in acest caz - nu mai poate fi inciviintata. Putem cere casarea cu trimitere - ptr. ca s-a aplicat gresit legea respingandu-se proba cu martori ?

Exista alte posibilitati ?

Question

Alte discuții în legătură

Neplata orelor suplimentare LEONY2003 LEONY2003 buna ziua Lucrez la o firma multinationala din luna septembrie, si desi am in contract un program de 8 ore cu sambata si duminica liber, muncesc in realitate ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare UnInger UnInger Timp de 3 luni pe an lucrez pe luna in medie 86 de ore suplimentare, nu am cum sa beneficiez de cele 2 zile libere consecutiv, pentru ca lucrez o zi da, una ... (vezi toată discuția)
Plata ore suplimentare dumitru2000 dumitru2000 amgajatorul ii solicita verbal angajatului sa presteze ore suplimentare; in evidentele angajatorului nu rezulta bine-nteles acest lucru. angajatorul tine ... (vezi toată discuția)