avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale intrebare urgent!
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

intrebare urgent!



Buna dimineata! Puteti sa-mi spune-ti si mie va rog in cazul incheierii unui contract intre o sucursala si un tert...va fi trecuta ca parte sucursala cu datele de identificare...sau firma mama cu mentiunea "prin sucursala"?


Va multumesc aniticpat
Eu cred ca va fi trecuta "mama" cu datele de identificare si apoi se va face mentiunea prin sucursala la fel cu datele proprii.
Daca sucursala are personalitate juridica distincta, se pot trece datele de identificare a acesteia.Daca nu,atunci vorba colegei, "mama" si apoi "fica".:D
eu.ro.lex a scris:

Daca sucursala are personalitate juridica distincta, se pot trece datele de identificare a acesteia.Daca nu,atunci vorba colegei, "mama" si apoi "fica".:D


"Daca sucursala are personalitate juridica distincta"??? Exista vreun dubiu ca sucursala nu are personalitate juridica distincta?!? Nu mai vorbesc despre cartile de drept comercial din facultate (ce sa mai vorbim despre cum ar trebui sa se scrie corect "fiica"), dar art. 43 din Legea 31/1990 prevede clar ca "sucursalele sunt dezmembrăminte fără personalitate juridică ale societăţilor comerciale".

Deci, sucursala neavand personalitate juridica distincta de societatea mama, ceea ce inseamna ca nu are capacitate juridica sa incheie contracte in nume propriu, contractul se va incheia cu societatea mama, prin sucursala.
Ultima modificare: Joi, 24 Aprilie 2008
cvm, utilizator
Potrivit art. 42 din legea nr.31/1990Caracteristic sucursalei este lipsa personalitatii juridice, infiintarea ei in scopul realizarii obiectului societatii care a constituit-o, faptul ca este supusa inmatricularii.
In acelasi timp, sucursala are o instalare mate¬riala proprie, cu caracter de permanenta si un anume grad de autonomie gestionara concedat de societatea-mama. Comparata cu filiala, sucursala are o subordonare economica si juridica, nu are firma distincta si nici patrimoniu propriu. Ea incheie contracte cu terte persoane in numele societatii-mama sau, atunci cand exercita functii de comisionar, contractele sunt incheiate in nume propriu, dar pe socoteala societatii-mama., sucursalele sunt dezmembraminte fara personalitate juridica ale societatilor comerciale, supuse inmatricularii ,inainte de inceperea activitatii in Registrul Comertului din judetul in care vor functiona.
Ultima modificare: Joi, 24 Aprilie 2008
Elena Ionescu, Consilier juridic
Dacă, înainte de a se da un răspuns, s-ar studia şi legea, ce bine ar fi... s-ar scuti mult timp şi din partea noastră, a consultanţilor, să citim toate mesajele, şi din partea cititorului neavizat care, poate primi răspunsuri diferite şi, dacă nu sunt motivate în drept, ajunge de unde a plecat: răspunsul la întrebare este da sau nu.
Ultima modificare: Joi, 24 Aprilie 2008
Corina Capotã, Avocat

Alte discuții în legătură

Calitate procesuala, sucursala cryingangel cryingangel Buna ziua, As dori sa ma interesez daca o sucursala poate introduce o actiune in justitie, si legea, art. unde se mentioneaza acest lucru. Va multumesc ... (vezi toată discuția)
Inmatriculare pe numele sucursalei ContSters20980 ContSters20980 Salut! As vrea sa va intreb daca stiti vreun mod in care o societate comerciala ce a finalizat un leasing pentru o masina poate inmatricula respectiva ... (vezi toată discuția)
Sucursala - in calitate de ofertant unic la procedura crenguta1963 crenguta1963 Caz concret: - o sucursala, are personalitate juridica si se prezinta la o procedura de achizitie publica in calitate de ofertant unic, fara asociati, ... (vezi toată discuția)