avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice SUCURSALA - in calitate de ofertant unic la procedura
Discuție deschisă în Achiziţii publice

SUCURSALA - in calitate de ofertant unic la procedura

Caz concret:
- o sucursala, are personalitate juridica si se prezinta la o procedura de achizitie publica in calitate de ofertant unic, fara asociati, subcontractanti sau terti sustinatori.

- asociate documentelor depuse in vederea indeplinirii cerintelor impuse, a fost przentat si actul constitutiv al "firmei mama" (firma straina, care este evidentiata si in certificatul constatator al sucursalei, la rubrica privind capitalul social).

Pentru ca ofertantul=sucursala, nu poate dovedi indeplinirea cerintei privind cifra de afaceri si experienta similara, completeaza formularele impuse in procedura cu antetul, semnatura si stampila proprie, dar insereaza datele care se regasesc in documentele depuse de firma mama. (cifra de afaceri din cadrul bilantului firmei mama si documente privind experienta similara, care dovedesc executarea lucrarilor de catre firma mama.

Intrucat nu a fost depusa nici declaratia privind indeplinirea cerintelor de calificare, insotita de anexa, conform art.11 din HG 925/2006, iar firma mama nu are nicio calitate declarata in cadrul procedurii,

EXISTA vreun cadru legislativ care sa permita indeplinirea cerintelor de catre un alt operator economic (in cazul de fata "firma mama"), diferit de OFERTANTUL UNIC participant la procedura ??

Ma refer aici, daca exista acest cadru legislativ in afara legislatiei specifice achizitiilor publice. Ceva referitor la ... "mama" sucursalei ?? B-)
ROG, daca este posibil, daca stie cineva ... astept un raspuns de la un specialist, cat mai urgent posibil.

Va doresc tuturor o zi minunata :)
Cel mai recent răspuns: soazig , utilizator 11:44, 1 Februarie 2013
Conform art. 44 alin. 1 din legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, sucursalele sunt dezmembraminte fara personalitate juridica ale societatilor comerciale. Pe ce va bazati cand spuneti ca de fapt are personalitate juridica?
Aveti dreptate, dar, pe de alta parte nu avea obligatia sa participe la procedura in asociere cu firma mama, sau sa prezinte angajamentul ferm al firmei mama, de sustinere pentru indeplinirea cerintelor de calificare ?

Poate prezenta (imputernicita de firma mama) documente emise in numele susursalei, semnate de sucursala in care se regasesc datele firmei mama, ca si cum ar fi datele proprii ? Pot fi acestea luate in considerare intr-o procedura de achizitie publica ?
Are de asemenea si date proprii, regasite in documentele prezentate (ex. un bilant care nu acopera cerinta si experienta profesionala nu are deloc).
In cazul ipotetic in care ar fi incheiat un contract, acesta se incheie cu ofertantul castigator care a prezentat oferta admisibila.
Dupa parerea mea, nu este totusi corect ca o sucursala sa poata participa ca ofertant in procedura, fara a face dovada ca indeplineste cerintele de calificare prin modalitatile impuse de legislatia achizitiilor publice.

Legatura de "rudenie" mentionata, nu cred ca da dreptul acesteia de a prelua si performantele si realizarile firmei mama, in documente emise in numele sucursalei, ca si cum ar fi ale sale.

Cum spuneam la inceput, era necesar ca firma "mama" sa sustina sucursala prin angajament ferm de sustinere, prezentat in procedura astfel cum este impus acesta de legislatia specifica achizitiilor publice, angajament care devine anexa la un potential contract incheiat.

Multumesc pentru raspunsul D-voastra si sper in continuare ca ma puteti combate sau sustine in cele afirmate.

Astept raspuns :)



Precizez de asemenea ca firma participanta la procedura are totusi un cod unic de inregistrare la ONRC si nr de ordine in Registrul Comertului.
in cazul de fata sucrusala poate avea calitatea de mandatar al societatii mama. pe de alta parte, in lipsa unui mandat special eu zic ca lucrurile nu sunt in regula. are dreptul acea sucursala sa incheie contracte in nume propriu, are ca obiect de activitate ceea ce va intereseaza pe dvs., are structura proprie de conducere?. sunt multe intrebari care necesita raspuns dar la prima vedere eu nu cred ca poate avea calitatea de ofertant in sensul art. 3 lit. p, r din oug 34/2006, unde se mentioneaza clar ca operator economic persoana fizica/juridica ...... or, suscursala nu e persoana juridica. in concluzie, daca face dovada ca actioneaza ca mandatar al societatii mama si deci participa la procedura in numele si pe seama societatii mama atunci lucrurile pot fi in regula cu mentiunea ca tot procesul de calificare va trebui raportat la firma mama si nu la sucursala. daca sucursala participa in nume propriu eu as respinge oferta pt ca nu are calitate de ofertant. evident dupa soplicitarea unor clarficari.
Art 6 alin 3) din HG 1660/2006:
"Sucursalele, agentiile si orice alte sedii secundare fara personalitate juridica ale unui operator economic nu pot fi inregistrate in SEAP" pentru a participa la procedura, cu sau fara mandat.

Alte discuții în legătură

Participare licitatie on line pe alt certificat digital zinates zinates unul dintre participantii inscrisi in SEAP la o licitatie on-line s-a inscris pe alt cert. digital si astfel la lista ofertantilor apare cu alta denumire ... (vezi toată discuția)
Lipsa capacitatii procesuale active sucursala Monica Baiceanu Monica Baiceanu Reprezint o sucursala in instanta in cadrul unei somatii de plata, in calitate de creditori. Debitoarea a invocat lipsa capacitatii procesuale active cf. art ... (vezi toată discuția)
Referitor la indeplinirea cerintei valorice a cifrei de afaceri, de catre un tert sustinator crenguta1963 crenguta1963 Un OFERTANT are calitatea de IMM, dovedita prin documente, iar in cadrul procedurii de atribuire este impusa cerinta valorica privind cifra de afaceri. - ... (vezi toată discuția)