avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... vinzarea imobilelor este act de comert conform Codului ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

vinzarea imobilelor este act de comert conform Codului Comercial?

Buna seara

In ultimul timp se discuta foarte mult pe tema activitatilor de vinzare a imobilelor, in special a constructiilor noi. Dupa cite am inteles eu conform codului comercial actele, care au ca obiect cladiri sau terenurii, nu sunt considerate acte de comert ele fiind esentialmente civile. Alineatul acesta dateaza probabil de la infiintarea codului comercial in 1887. In 2006 stiu, ca fostul presedinte al ANAF Bodu cerea modificarea codului comercial, pentru a putea impune persoanelor fizice TVA pentru constructii. Daca ceva nu s-a modificat intre timp in codul comercial in privinta asta se poate intelege, ca vinzarea de constructii noi de catre persoane fizice nu este o activitate comerciala (dupa codul comercial) ?
Multumesc anticipat
Taxele sunt aceleasi, indiferent ca e act de comert sau nu. Calificarea e relevanta numai din alte puncte de vedere.
Andreea Lisievici a scris:

Exista fapte de comert subiective, adica cele savarsite de comercianti si care au acest caracter in virtutea calitatii de comerciant, si fapte comerciale obiective, care au acest caracter chiar daca tituarul nu este comerciant, si a caror continuitate ii confera titularului calitatea de comerciant. Adica e una daca eu, PF, vand o masina, si e alta daca vand mai multe, in a doua situatie deja e clar ca devin comerciant. Abia dupa aceasta continuitate am obligatia, daca e cazul, sa ma autorizez ca PFA, ceea ce nu inseamna ca nu o pot face si inainte.

E foarte adevarat ca vanzarea de imobile nu e nici acum considerata fapta de comert in viziunea codului comercial, insa in anumite conditii este supusa TVA. Un fel de hibrid cum s-ar zice....

Care sunt aceste conditii?
Alea pe care le gasesti in codul fiscal la art. 141:

(2) Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:
f) livrarea de către orice persoană a unei construcţii, a unei părţi a acesteia şi a terenului pe care este construită, precum şi a oricărui alt teren. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea unei construcţii noi, a unei părţi a acesteia sau a unui teren construibil. În sensul prezentului articol, se definesc următoarele:

1. teren construibil reprezintă orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcţii, conform legislaţiei în vigoare;

2. construcţie înseamnă orice structură fixată în sau pe pământ;

3. livrarea unei construcţii noi sau a unei părţi din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcţiei sau a unei părţi a acesteia, după caz, în urma transformării;

4. o construcţie nouă cuprinde şi orice construcţie transformată astfel încât structura, natura ori destinaţia sa au fost modificate sau, în absenţa acestor modificări, dacă costul transformărilor, exclusiv taxa, se ridică la minimum 50% din valoarea de piaţă a construcţiei, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformării;

Asta gasisem si eu.
Ma intereseaza daca stii ceva despre normele metodologice, mai exact cum se face impunerea, de la prima vanzare, de la o anumita suma, etc.?
Aceste conditii nu le stiu.
De la prima livrare, pentru orice suma. Asa mi se pare si logic, intrucat ideea e sa platesti TVA atunci cand nu e vorba de instrainarea imobilelor din patrimoniul personal, care e supusa impozitului. Daca eu construiesc o casa si ti-o vand tie de noua, asta e, percep si platesc TVA.

Alte discuții în legătură

Pf tva - vanzare imobil propriu alex.basica alex.basica Buna ziua! O PF inregistrata in scopuri de TVA pentru vanzarea de constructii noi ar dori sa vanda un imobil proprietate personala. In acest caz, vinde cu ... (vezi toată discuția)
Teren construibil sau neconstruibil deci platitor sau nu de tva ? sorin1977 sorin1977 am vandut mai multe terenuri si depasesc suma de 35000 de euro dar in momentul vanzarii terenurilor in contractul de vanzare cumparare scria teren arabil ... (vezi toată discuția)
Rezolutiune antecontract tudorioan tudorioan O persoana juridica , reprezentata legal de doi asociati, formuleaza o cerere de rezolutiune a unui antecontract de vanzare-cumparare impotriva a doua persoane ... (vezi toată discuția)