avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... vinzarea imobilelor este act de comert conform Codului ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

vinzarea imobilelor este act de comert conform Codului Comercial?

Buna seara

In ultimul timp se discuta foarte mult pe tema activitatilor de vinzare a imobilelor, in special a constructiilor noi. Dupa cite am inteles eu conform codului comercial actele, care au ca obiect cladiri sau terenurii, nu sunt considerate acte de comert ele fiind esentialmente civile. Alineatul acesta dateaza probabil de la infiintarea codului comercial in 1887. In 2006 stiu, ca fostul presedinte al ANAF Bodu cerea modificarea codului comercial, pentru a putea impune persoanelor fizice TVA pentru constructii. Daca ceva nu s-a modificat intre timp in codul comercial in privinta asta se poate intelege, ca vinzarea de constructii noi de catre persoane fizice nu este o activitate comerciala (dupa codul comercial) ?
Multumesc anticipat
Nu e mare lucru nici in norme, Luci... face trimitere la vreo doua definitii din restul Codului comercial si-atat.
Oricum, chestia cu prima ocupare o vad tare prost si cred ca da loc unor ocoliri usoare a platii TVA. Nu vad ce ma impiedica sa fac o prima ocupare a constructiei de 2 luni, asta insemnand ca in 01.01.2010 o pot vinde fara a mai plati TVA.
:D
Din pacate, cred ca oamenii care nu au consultanta de specialitate vor plati, mai devreme ori mai tarziu acest TVA. Spun diin pacata pentru ca nu cred ca statul merita sa incaseze o taxa reglementata atat de prost.
Intreba cineva daca nu vad legiuitorii defectele legii... da, le vad, insa inseamna multa munca si raspundere sa schimbi un ansamblu de reglementari vechi... Trebuie sa refaci chiar scopul legii, lucru nu tocmai usor si mai inseamna o serie de ajustari colaterale... In privinta unor institutii care vin in contact mai mult ori mai putin cu cele pe care le modifici.
Nu mai e floare la ureche!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pf tva - vanzare imobil propriu alex.basica alex.basica Buna ziua! O PF inregistrata in scopuri de TVA pentru vanzarea de constructii noi ar dori sa vanda un imobil proprietate personala. In acest caz, vinde cu ... (vezi toată discuția)
Teren construibil sau neconstruibil deci platitor sau nu de tva ? sorin1977 sorin1977 am vandut mai multe terenuri si depasesc suma de 35000 de euro dar in momentul vanzarii terenurilor in contractul de vanzare cumparare scria teren arabil ... (vezi toată discuția)
Rezolutiune antecontract tudorioan tudorioan O persoana juridica , reprezentata legal de doi asociati, formuleaza o cerere de rezolutiune a unui antecontract de vanzare-cumparare impotriva a doua persoane ... (vezi toată discuția)