Va rog sa ma ajutati intr-o privita : contractul de comisionare.
In momentul de fata lucrez la o firma, as dori sa stiu ce taxe si ce impozite urmeaza sa se plateasca in urma incheierii unui contract de comision cu o alta firma? si de catre mine dar si de catre firma respectiva?Ce declaratii trebuie sa depun,unde si cand anume?
16% impozit pe venit cu retinere la sursa, platit de catre firma
5.5% CASS platit de catre mine, in baza carei declaratii,unde si cand? se mai plateste altceva?
Ce inseamna caracter de regularitate e foarte neclar. Din punctul meu de vedere s-ar referi la venituri lunare, sau prevazute intr-un contract pe termen lung, care sa genereze venituri functie de activitatea pe care o desfasurati - o activitate continua.
Din punctul meu de vedere, veniturile aferente comisioanelor care au la baza o modalitate de calcul foarte clara si cu aplicabilitate pe o perioada lunga de timp, sunt venituri cu caracter de regularitate si necesita inregistrarea d-voastra la Finante.
@bogdanciurea
Daca tot dati sfaturi dati-le intr-un mdo prefesionist.
Nu are nici o relevanta ca aceste venituri sunt ocazionale sau regulate. Dupa cum am spus si mai sus reprezinta venituri din activitati independente. Se depune declaratia de venit si in baza ei se platesc contributiile aferente. Uitati de ordonanta 82 si veniturile profesionale, ca nu e vorba de asa ceva in acest caz.
Ambigua mai este legea romaneasca.
Mi s-a cerut sa ma duc la Finante sa inregistrez contractul de comision, sper sa aflu mai bine atunci cum sta treaba cu un astfel de contract.
v-ati lamurit? am si eu aceeasi speta si sunt intr-o "lupta" cu itm...eu mi-am facut temele...ii astept si pe ei sa vina cu argumente pentru faptul ca (sustin ei) aceste contracte de comision nu sunt legale si ca trebuie inlocuite cu contracte de munca.