Am trimis in somaj un angajat acum cateva luni iar cand l-am chemat inapoi nu a mai vrut sa vina la munca.
Ce pot sa fac ca sa imi deblochez postul ca sa pot angaja pe altcineva?
Concedierea s-a produs datorita desfiintarii postului, nu blocarii lui. Ati reinfiintat postul cand conditiile economice s-au imbunatatit si impunea acest lucru.
Personal, intr-o situație asemănătoare, am trimis prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire o adresa prin care ii comunicam fostului angajat ca am posibilitatea de a-l reangaja. Dupa trecerea unui termen de 10 zile lucrătoare, calculat de la data cand a primit scrisoarea recomandata, data ce apare pe confirmarea de primire, am angajat o alta persoana.
Au existat si exista discutii daca termenul de 9 luni se aplica concedierilor individuale, colective sau in ambele situatii.
Pentru evitarea unuor situatii neplacute, reclamatii etc. am considerat necesar sa notific fostilor angajati si in cazul concedierilor individuale.
Intr-adevar, dispoziţiile art. 72 din Codul muncii îşi găsesc incidenţa numai în cazul în care a avut loc o concediere colectivă, iar nu şi una individuală. Insa, nimic nu-l împiedică însă pe angajator sa faca acest lucru si in cazul concedierilor individuale.