avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cand pot iesi la pensie conform legii intrate in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cand pot iesi la pensie conform legii intrate in vigoare dupa 01 ianuarie 2011?

Sunt femeie nascuta la 05 iulie 1956.
Am o vechime in munca de 33 ani lucrati efectiv pana la data cand am intrat in somaj. In aceasta perioada de 33 ani am lucrat:
1 an si 6 luni in grupa 1 de munca,
18 ani si 6 luni in grupa a2a de munca.
In acest moment sunt somera pentru 12 luni incepand din 12 octombrie 2010. Deci la sfarsitul perioadei de somaj voi avea 34 ani vechime (stiind ca perioadele de somaj se considera vechime in munca). Va rog sa-mi spuneti:
Cand pot iesi la pensie (anticipata, anticipata partial-nici nu stiu ce inseamna si la limita de varsta). Mai am o intrebare : vechimea ce rezulta din 18 ani si 6 luni din lucrul in grupa a 2 a stiu ca se va lua in calcul, dar vechimea de 1 an si 6 luni de va lua in calcul, fiind totusi scurta? Ce vechime rezulta din lucrul in grupa a 2 a si grupa 1, care se va adauga la cei 34 ani lucrati efectiv?
Multumesc anticipat pentru raspunsul care sunt convinsa ca il voi primi!
Succes in activitatea dumneavoastra!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 18:04, 5 Februarie 2011
Limita de varsta la 56 ani,reducere de 4 ani si 6 luni din 60 de ani si 6 luni.Anticipat la 55 ani si 6 luni,conditia de stagiu fiind de 38 ani si 6 luni,fara stagiu asimilat.Anticipat partial la 55 ani si 6 luni,conditia de stagiu fiind de 30 de ani si 6 luni,fara stagiu asimilat.Anii de grupe va mai aduc o perioada suplimentara la vechimea in munca de 5 ani.Asadar ati avea in total vechime in munca de 39 de ani.Daca din cei 39 ani,aveti 38 si 6 luni fara stagiu asimilat,puteti beneficia de pensie anticipata fara penalizare la 55 si 6 luni.
Un lucru nu-l stiu si din aceasta cauza cred ca nu inteleg tot ce m-ar interesa. Perioada asimilata stiu ca este perioada in care s-a efectuat stagiul militar, studii, pensie de invaliditate.
" Daca din cei 39 ani,aveti 38 si 6 luni fara stagiu asimilat"- aici nu inteleg.
Acesti 39 de ani sunt compusi din 34 ani lucrati , efectiv, fara sa am vreo perioada de studii, sau de stagiu militar , sau de pensie de invaliditate, plus 5 ani care rezulta din anii de grupa intai si grupa a doua lucrate. Sa inteleg ca acesti 5 ani nu constituie stagiu asimilat? Poate ca intrebarea mea este ridicola, imi cer scuze, dar asta este cand nu stii, poti pune intrebari stupide, poate ca mine de data aceasta. Multumesc mult pentru raspuns!

Legea 263/2010
Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
d) a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 — 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
f) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani;
g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.
(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1) beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de prezenta lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata Sara21 Sara21 Va rog mult sa imi spuneti cand ma pot pensiona anticipat, avand in vedere ca sunt nascuta pe 24 aprilie1957, si am 20 de ani in grupa de munca II. Va ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata sau pensie anticipata partiala? oanaboros oanaboros Buna seara...am mai scris despre subiectul asta insa am ramas cu o nelamurire...mama mea are 55 de ani si 4 luni...si-a depus dosarul in 18 februarie pt pensie ... (vezi toată discuția)
Calculare pensie anticipata partiala lorennna2000 lorennna2000 Buna ziua .Nascuta 04.1957 31 ani vechime in munca din care 9 ani la spital ca asistenta medicala 1982-1991, -- in invatamant din 1991 si pana in ... (vezi toată discuția)