avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Abuz in serviciu - Sectia Consulara a Ambasadei ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Abuz in serviciu - Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei la Chisinau

Am facut o invitatie pentru 1 prieten din Basarabia in septembrie anul trecut in care am specificat ca ii acopar cheltuielile de transport, cheltuielile de sanatate, cazare si orice cheltuieli legate de vizita in Romania pe o perioada de un an de la data autentificarii invitatiei de catre Notarul Public.
La 6 luni de la autentificarea invitatiei, Sectia Consulara refuza sa o considere valabila pe motivul ca a fost deja folosita o data si o invitatie nu poate fi folosita decat o singura data.X-(
Va rog sa-mi spuneti ce am de facut in acest caz in care ei considera nul un act autentificat de notarul public in care se specifica valabiliatea lui pana in 30 august 2008.

Mentionez ca functionarii Sectiei Consulare au refuzat sa-si formuleze raspunsul in scris.#-o Este valabila o inregistrare audio ca proba in instanta?

Va multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 27 Aprilie 2008
Ruben, utilizator
Daca nu a fost autorizata de Parchet, inregistrarea audio poate fi luat in considerare doar ca circumstanta, nu ca proba, si doar in anumite cazuri..
Consulatul nu are obligatia sa motiveze decizia in acest sens.
Ultima modificare: Duminică, 27 Aprilie 2008
Radu Popescu, Avocat
Si legea ii permite sa nu ia in considerare o invitatie autentificata la notar pentru simplul fapt ca a fost folosita odata si sa ceara una exact la fel inca o data?
Puteti sa-mi spuneti ce lege ii permite acest lucru?
In OUG 194/2002 est prevazuta procedura invitatiei pentru acrodararea anumitor categorii de vize de catre Statul Roman. Invitatia are forma prevazuta de Ministerul de Externe.
Aprobarea vizei, conform aceleiasi OUG 194/2002 este la discretia Oficiului Roman pentru Emigrari, acesta neffind obligat sa-si motiveze deciziile in niciun sens. In aceeasi ordine de idei,niciun consulat din lume nu are aceasta obligatie.

Cu stima,

av. Alexandru R. Popescu
Ultima modificare: Luni, 28 Aprilie 2008
Radu Popescu, Avocat
Invitaţiile se completează în două exemplare şi se depun la sediul formaţiunilor teritoriale ale Oficiului Român pentru Imigrări, în vederea aprobării.
Aprobarea este condiţionată de verificarea documentelor prezentate şi a evidenţelor Oficiului Român pentru Imigrări, în scopul constatării îndeplinirii condiţiilor legale privind intrarea în România a străinilor în cauză şi, implicit, al prevenirii intrării în România a unor străini care nu prezintă suficiente garanţii că vor părăsi teritoriul la expirarea vizei.
Soluţionarea cererilor de aprobare a invitaţiilor se face în termen de 60 de zile de la data depunerii.
În cazul aprobării, un exemplar al invitaţiei va fi înmânat persoanei care invită, în scopul transmiterii către străinul invitat în vederea prezentării în original la misiunea diplomatică sau la oficiul consular unde solicită acordarea vizei române. Străinul poate solicita acordarea vizei în termen de 30 de zile de la aprobarea invitaţiei.

Eu cred ca au obligatia de a-si motiva decizia de refuz al acordarii vizei de intrare in tara.
In spiritul ideii ca orice cetatean trebuie sa aiba acces liber la o lege pe care trebuie sa o respecte, pun aici textul legii - pe care intamplator l-am putut prelua gratuit de pe Internet (textul integral al OUG 194/2002 este disponibil integral & gratuit pe [ link extern ]
iar peste acesta trebuie aplicate ultimele inventii din Lege nr. 56/2007 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania disponibila pe site-ul curent: www.avocatnet.ro/content/art... )

SECTIUNEA a 5-a
Conditii speciale de acordare a vizelor de scurta
sedere pe baza de invitatie
ARTICOLUL 37
Procedura invitatiei
(1) Strainilor din categoria prevazuta la art. 36 alin. (1), posesori de pasapoarte simple, li se poate acorda viza de scurta sedere cu una sau mai multe calatorii, daca prezinta misiunilor diplomatice si oficiilor consulare invitatie scrisa din partea unei persoane fizice sau juridice, din care sa rezulte ca aceasta va asigura costurile privind indepartarea, in cazul in care strainul invitat nu paraseste Romania pana la data la care inceteaza dreptul de sedere stabilit prin viza, in urmatoarele scopuri:
a) vizita - pot face invitatii cetatenii romani sau strainii posesori ai unui permis de sedere valabil, cu prezentarea, dupa caz, a urmatoarelor documente:
(i) cartea de identitate sau pasaportul, pentru cetatenii romani, permisul de sedere, pentru straini, in original si in copie;
(ii) dovada asigurarii conditiilor de cazare;
(iii) dovada posibilitatilor de asigurare a intretinerii strainului in cuantum de cel putin 30 euro/zi pentru intreaga perioada pentru care este invitat;
(iv) copie de pe documentul de trecere a frontierei de stat, apartinand strainului invitat;
(v) doua fotografii de dimensiunea 3 x 4 cm ale strainului invitat;


Si acum, alineatul-bomba, care imi da raspunsul la intrebarea initiala - dar ma si face sa le "ridic statuie" parlamentarilor&guvernantilor (cu ghilimelele de rigoare):
La articolul 37, alineatul (6) citim:
(6) Strainul poate solicita acordarea vizei in termen de 30 de zile de la aprobarea invitatiei.

Asta inseamna ca, conform celor care trag partzuri prin Parlament sau incompetentilor din Guvern, daca Sectia Consulara recomanda acordarea vizei pentru 30 de zile (chiar daca invitatia este facuta pe un an), eu ca cetatean roman care am facut invitatia nu am nici o lege prin care sa-i trag la raspundere, ba chiar - conform alineatului de mai sus - pot sa-mi consider invitatia pe un an nula.
=> Tot ce pot sa fac este sa le "multumesc" dragilor de parlamentari si de guvernanti pentru amabilitate si sa astept si sa ma lupt pana ce logodnica din Rep.Moldova obtine cetatenia romana, iar apoi sa parasesc tara asta de bataie de joc cat mai repede.
Ultima modificare: Luni, 28 Aprilie 2008
Ruben, utilizator

Alte discuții în legătură

Cetatean irakian vrea sa viziteze romania emma.krausse emma.krausse Buna seara Ma poate ajuta cineva cu un raspuns la intrebarea mea? De ce are nevoie un cetatean irakian pentru a vizita Romania (cateva ... (vezi toată discuția)
Obtinere viza de scurta sedere pentru cetatean irakian keana keana Ma puteti ajuta cu un raspuns concret referitor la actele necesare si conditiile care trebuie indeplinite pentru ca un cetatean irakian sa obtina viza de ... (vezi toată discuția)
Viza de reintregire a familiei Violetagaudi Violetagaudi Buna Sint casatorita cu un cetatean egiptean de un an jumate.sotul meu a depus acte oentru viza de trei ori si a fost refuzat pe motiv ca ei nu cred ca intre ... (vezi toată discuția)