avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Abuz in serviciu - Sectia Consulara a Ambasadei ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Abuz in serviciu - Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei la Chisinau

Am facut o invitatie pentru 1 prieten din Basarabia in septembrie anul trecut in care am specificat ca ii acopar cheltuielile de transport, cheltuielile de sanatate, cazare si orice cheltuieli legate de vizita in Romania pe o perioada de un an de la data autentificarii invitatiei de catre Notarul Public.
La 6 luni de la autentificarea invitatiei, Sectia Consulara refuza sa o considere valabila pe motivul ca a fost deja folosita o data si o invitatie nu poate fi folosita decat o singura data.X-(
Va rog sa-mi spuneti ce am de facut in acest caz in care ei considera nul un act autentificat de notarul public in care se specifica valabiliatea lui pana in 30 august 2008.

Mentionez ca functionarii Sectiei Consulare au refuzat sa-si formuleze raspunsul in scris.#-o Este valabila o inregistrare audio ca proba in instanta?

Va multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 27 Aprilie 2008
Ruben, utilizator
Neincrederea in justitia romana duce poate duce la aceasta impresie.
Cum Romania este obligata sa respecte acest Regulament in ceea ce priveste competenţa,recunoaşterea şi executarea hotărârilor în materie civilă şi comercială cu statele membre UE si celelalte state membre UE sunt obligate sa-l respecte.

Pentru statele nemembre UE se aplica prevederile legii nr.105/1992 privind reglementarea raporturilor de drept international privat (procedura de exequatur).


Notarul trebuia sa stie ca valabilitatea invitatiei cu scop de vizita este de maxim 90 de zile , dvs nefiind persoana juridica ci persoana fizica iar scopul acordarii vizei era de vizita . si trebuia sa va explice acest act si consecintele sale nu sa va autentifice actul oricum . Daca d-vs ati stabilit sa fie pe un an atunci asta este , restul fiind poveste si nu aveti de ce sa acuzati pe altii ptr greselile dvs .
Din start ati gresit cand a-ti prezentat invitatia cu valabilitate de un an autoritatii ptr straini acesta facand indata aplicarea prezumtiei ca venind in Romania exixta indicii evidente ca nu va mai parasi teritoriul in termenul prevazut ptr scopul ptr care a fost ceruta adica - c) vizită - pentru străinul care intenţionează să se deplaseze în România în vizită la cetăţeni români sau străini posesori ai unui permis de şedere valabil . si (3) Aprobarea este condiţionată de verificarea documentelor prezentate şi a evidenţelor Autorităţii pentru străini, în scopul constatării îndeplinirii condiţiilor legale privind intrarea în România a străinilor în cauză şi, implicit, al prevenirii intrării în România a unor străini care nu prezintă suficiente garanţii că vor părăsi teritoriul la expirarea vizei iar
"(7) Nu se aprobă o nouă invitaţie depusă de un solicitant, indiferent de scopul acesteia, dacă una dintre persoanele invitate anterior de acesta nu a părăsit teritoriul ţării în termenul de valabilitate al vizei.
(8) Vizele acordate pe bază de invitaţie permit şederea pe teritoriul României pe o perioadă de până la 90 de zile.
Stimate domn de "alte profesii",
Articolele prezentate de dvs. nu sunt relevante. O persoana care nu are intentia sa mai iasa din Romania nu are nevoie de 90 de zile pentru acest lucru. Are nevoie de o viza de... o zi, cu care sa intre (de fapt trecerea frontierei dureaza intre 10 minute si 5 ore - foarte rar 7 ore).
Faptul ca cineva cere viza pe un an, nu inseamna ca sigur va sta si dupa un an.

In plus, dvs. faceti o confuzie intre durata vizei, si durata maxima de sedere permisa! Pentru o viza de 90 de zile cu multiple intrari, durata de sedere este de 30 de zile. Adica se merge pe ideea ca o persoana nu are nevoie de viza doar pentru o singura intrare, ci ca in cele 90 de zile va intra de mai multe ori si va sta maxim o saptamana (sa zicem) de fiecare data. In general se permite sederea efectiva in Romania pentru 15 zile.

Aceeasi idee se aplica si in cazul invitatiei. Eu daca ii fac invitatie pe un an, asta nu inseamna ca persoana respectiva va sta 1 an la mine sau ca sigur va ramane si peste un an ilegal, ci ca in decursul acestui 1 an ma oblig sa-i asigur cele necesare ori de cate ori vine in tara.
valabilitatea invitatiei cu scop de vizita NU este de maxim 90 de zile. Durata vizei in scop de vizita este atata.
Daca nu ar fi articolul de lege discutat cu domnii de mai sus, atunci o invitatie ar putea fi folosita pentru obtinerea oricator vize pe parcursul acelui an.

In plus, in ciuda faptului ca legea se pare nu face deosebire intre un roman din Basarabia cu cetatenie moldoveneasca si un cetatean turc, sau un cetatean sirian, ci ii considera pe toti la fel de straini, in realitate cetatenii moldoveni primesc mai usor vize pentru Romania decat v-ati dori dvs. in "patriotismul" cu care va manifestati frica ca nu cumva basarabenii sa ramana in Romania si sa munceasca in locul romanilor plecati in Spania.

Iar un basarabean care a parasit Romania de fiecare data inainte de termen pana acum, cred ca a aratat destul de clar pana acuma ca nu are de gand sa-si lase casa din Basarabia pentru chiria din Bucuresti.

Stiu ca Legea poate fi folosita usor impotriva lor (spre uimirea mea, care credeam ca avem legi mai OK inainte sa o citesc). Asta nu poate decat sa-mi provoace scarba fata de parlamentari, ministrii si "alte profesii" care mai degraba ar cauta legi care sa ajute niste Omari Haissani daca le pica ceva bani, decat sa-i ajute si pe cei care vorbesc la fel ca cei din Iasi sau Vaslui, au aceleasi traditii si obiceiuri, aceleasi dansuri populare, pe scurt sunt romani.

"Felicitari" pentru post-ul de mai sus!
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Mai 2008
Ruben, utilizator
Stimati participanti ai forumului. Sunt mai mult sau mai putin familiarizat cu problema expusa aici. Din start doresc sa mentionez ca sunt cetatean al Republicii Moldova, respectiv, m-am ciocnit si eu cu necesitatea obtinerii unei vize pentru Romania. Sper ca axperienta mea va fi de folos. In primul rand pentru a primi o viza pentru Romania am consultat pagina web a ambasadei Romaniei la Chisinau [ link extern ]
unde sunt descrise conditiile de eliberare a vizelor, in cazul meu, ca si in cazul descris aici, a fost o viza de tip C (vizita). Cerintele sectiei consulare pentru acest tip de viza sunt urmatoarele:
c) vizită - viza se acordă străinilor dacă prezintă:

bilet de călătorie valabil până la destinaţie sau permisul de conducere, cartea verde şi documentele de înmatriculare ale mijlocului de transport, în cazul conducătorilor auto;
asigurare medicală;
dovada mijloacelor de întreţinere în cuantum de 50 euro/zi ori echivalentul în valută convertibilă, pentru întreaga perioadă;
dovada asigurării condiţiilor de cazare, sub forma unei rezervări ferme la o unitate de cazare, a unui act de proprietate sau de închiriere a unei locuinţe în România pe numele solicitantului sau, după caz, a unei declaraţii notariale a persoanei vizitate, însoţită de copia legalizată a actelor de spaţiu;
In cazul meu a fost nevoie doar de o invitatie autentificata notarial, in care cetateanul roman a specificat ca asigura cheltuelile de cazare si asugurare medicala plus prezentarea unui bilet de calatorie valabil.
Ambasada nu solicita ca invitatiile sa fie verificata de Oficiul Roman pentru Emigrari! In acest sens cunosc personal zeci de cazuri.
Insa, sectia consulara are o abordare deosebita pentru eliberarea vizelor de vizita pentru tinerele domnisoare ce doresc sa calatoreasca in Romania (deasemena un caz cunoscut de mine personal) Barbatilor li se elibereaza vize fara probleme, pe chind domnisoarelor selectiv li se refuza, din care considerent nu stiu, probabil le e frica de traficul de persoane.
In situatia prezentata ar fi mai bine ca cetateanul roman care invita, sa fie prezent personal la sectia consulara pentru a diminua dubiile clericilor. Inteleg ca nu e o solutie juridica a problemei, dar din punct de vedere practic, s-ar putea dovedi foarte eficace. Practica bate teoria:)) Bafta!
P.S.
In caz ca logodnica reuseste sa obtina viza, sa fie gata sa faca dovada la vama ca detine suma de 500 euro si in plus sa fie gata sa prezinte invitatia in original, eventual un telefon de contact al persoanei care invita (situatie practica reala, veridicata personal de multe ori).
Ultima modificare: Vineri, 16 Mai 2008
apleshca, utilizator
Alexandru Radu Popescu a scris:

elis a scris:

Eu cred ca statul roman are obligatia sa-si motiveze decizia in cazul refuzului de acordare a vizei


Sunt si eu curios elis, de ce sustii ca Oficiul pentru Imigrari ar fi obligat sa-si motiveze deciziile fata de persoanele care solicita viza, sau, si mai ilogic, fata de persoanele care trimit invitatiile?
Pentru vize SUA, Rusia, dau ambasadele vreo motivatie in cazul in care resping viza?
Intrarea pe teritoriul tarii nu este o chestiune impusa de lege, ci puterea de a decide cine si cand are voie a fost delegata Oficului pentru Imigrari, mai ales in privinta statelor oarecum in curs de civilizare, pentru care este necesara procedura invitatiei.
Parca poate obliga cineva un stat sa motiveze de ce nu vrea sa -i permita lui X sa-i calce granitele..mai ales cand si asta poate constiui secret de stat, sau este informatie cu regim specific, care daca ar fi divulgata ar desconspira anumite interese...sa avem in vedere si faptul ca cineva trebuie sa vegheze asupra terorismului si imigrantilor cu ganduri neprietenoase..
Hai sa mai si gandim inainte sa dam mesaje de dragul ratingului!


Stimate domn avocat Alexandru Radu Popescu,
1) Oficiul pentru Imigrari ar muri de foame si s-ar dizolva daca eu, CETATEANUL, nu as plati IMPOZITUL care-i da Oficiului pentru Imigrari de mancare! Asa ca nu mi se pare deloc ilogic ca angajatul meu, al CETATEANULUI, sa-mi dea mie raport de ce m-a purtat pe mine pe drumuri pe la notari sa fac invitatia aia degeaba. Sa nu uitam ca toti cei care sunt platiti de la bugetul de stat sunt in slujba mea si trebuie sa-mi dea socoteala, pentru ca eu, CETATEANUL, le dau de mancare lor si nu ei mie.
2) Eu nu as pune Rusia in aceeasi oala cu SUA. In Rusia nu intereseaza pe nimeni sa mearga, pentru ca este in oala "statelor oarecum in curs de civilizare". Iar SUA, dupa cum s-a mai spus, isi motiveaza in scris respingerea vizei. Si tot in SUA, cetateanul dintr-un stat american poate sa semnaleze alesului acelui stat in Congres o situatie de genul "invitatie neluata in seama" si sa i se dea explicatii.

Probabil ca atunci cand apelati la logica, apelati la logica "putiniana". Eu ma refer la principii democratice care ar trebui sa stea la baza legilor, nu la ce se intampla in realitate - comentariul utilizatorului cu nickname rusesc de mai sus reflectand mai bine realitatea decat orice lege

Daca dvs. ca avocat incurcati asa oalele cand este vorba de principii democratice atunci situatia de acum a Romaniei reflecta perfect mentalitatea natiunii. Ne meritam din plin functionarii publici pe care-i avem.
Ultima modificare: Vineri, 16 Mai 2008
Ruben, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cetatean irakian vrea sa viziteze romania emma.krausse emma.krausse Buna seara Ma poate ajuta cineva cu un raspuns la intrebarea mea? De ce are nevoie un cetatean irakian pentru a vizita Romania (cateva ... (vezi toată discuția)
Obtinere viza de scurta sedere pentru cetatean irakian keana keana Ma puteti ajuta cu un raspuns concret referitor la actele necesare si conditiile care trebuie indeplinite pentru ca un cetatean irakian sa obtina viza de ... (vezi toată discuția)
Viza de reintregire a familiei Violetagaudi Violetagaudi Buna Sint casatorita cu un cetatean egiptean de un an jumate.sotul meu a depus acte oentru viza de trei ori si a fost refuzat pe motiv ca ei nu cred ca intre ... (vezi toată discuția)