avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proprietatea comuna poate fi vanduta doar de catre ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proprietatea comuna poate fi vanduta doar de catre sotie ?

CRISTOS S INVIAT !

Doi batrani au in proprietate o casa foarte mare, ei nu se inteleg, batrana vrea sa faca contract...cu niste tineri..nu stie inca ce fel de contract...sa o ingrijeasca probabil, ADESI, IN PREZENT, CHIAR DACA NU SE INTELEG, sotul ei ii face mancare, o ingrijeste, baba nu e multumita, aceasta vrea cu orice pret ca PARTEA EI SA O LASE LA STRAINI, are si 2 copii, nici cu ei nu se intelege, ar vrea sa fie servita REGESTE, copii nu pot face asta ! Au locuri de munca si inca nu e cayul sa o tina chiar in puf, ca ea nu mai are chef sa-si faca nici macr un ceai...SE POATE FACE CEVA CA EA SA NU POATA FACE NICI O MISCARE ? UNEORI O IA RAZNA...vrea cu orice pret sa nu lase nimic decat DATORII in urma ei....SOTUL ESTE NECAJIT....ar putea el sa faca la cartile funciare...o ipoteca, ceva care sa o impiedice sa faca vre-o prostie ? Toate actele casei sunt la ea, insa ea incepe sa vanda lucruri pe acuns...Ameninta, CA VINDE SAU FACE CE VREA CU PARTEA EI...OARE VA PUTEA ? E o baba f f smechera, rea si face pe neputincioasa, dupa ce sotul ei zilnic ii face mancare, il ameninta ca ii va face figura ! Nu s-a inteles cu nimeni niciodata !! ce sa faca batranul pentru a nu-l lasa cu probleme ?? Nu se poate face ceva , ca nu are discernamant ? sa nu poata incheia nici un contract fara el sau copii ?? ORICUM UNEORI O IA RAZNA RAU DE TOT BAAB..insa numai rele face !!

multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: ContSters56778 , utilizator 17:36, 29 Aprilie 2008
Din moment ce este co-proprietara cu sotul si locuieste impreuna cu acesta, nu poate sa dispuna de intregul imobil fara acordul sotului. Asta inseamna ca nu poate sa inchireze vreo camera, sau sa instraineze vreo camera anume unor terti fara acordul sotului pentru ca amandoi sunt proprietari co-devalmasi, nu au divortat si nu s-a facut vreun partaj dupa divort pentru ca sotia sa poata inchiria sau folosi in alt scop imobilul fara acordul sotului.
Ea poate sa faca un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretienere viagera prin care sa instraineze cota sa parte ideala de 1/2 din imobil, dar ar fi un lucru prea putin intelept, dupa parerea mea, sa-ti vinzi cota-parte din casa. Si vanzarea ar fi una sub conditia efectuarii partajului. Adica nu stiu cine ar fi destul de fraier sa-i dea bani. Consecinta ar fi ca nu ar mai mosteni-o sotul sau copiii.
Diana Persa a scris:

Adevarat c-a-nviat!
Proprietatea comuna nu poate fi instrainata doar de sotie atat timp cat este vorba de terenuri sau constructii, dar ea poate face un contract de intretinere cu un strain pentru cota ei parte din proprietatea comuna-teoretic. Daca nu are discernamant trebuie ca sotul si copiii sa faca demersurile necesare pentru ca acest lucru sa fie constatat in baza unui proces - cu expertiza medico-legala de rigoare, si sa i se numeasca un curator+ ridicarea dreptului de dispozitie.

Curatela este cu totul altceva decat tutela. Ceea ce ati scris se refera la interdictie judecatoreasca + tutela.
avTodincaVeronica a scris:

Ea poate sa faca un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretienere viagera prin care sa instraineze cota sa parte ideala de 1/2 din imobil, dar ar fi un lucru prea putin intelept, dupa parerea mea, sa-ti vinzi cota-parte din casa. Si vanzarea ar fi una sub conditia efectuarii partajului. Adica nu stiu cine ar fi destul de fraier sa-i dea bani. Consecinta ar fi ca nu ar mai mosteni-o sotul sau copiii.

Proprietate sotilor este devalmasa, respectiv sotii nu au determinate cotele parti asupra bunurilor comune. Rezulta ca instrainarea "cotei-parti ideale de 1/2" nu se poate face de catre unul dintre soti pentru simplul motiv ca aceasta nu exista.
Cod fam. Art. 35. - Soţii administrează şi folosesc împreună bunurile comune şi dispun tot astfel de ele. Oricare dintre soţi, exercitând singur aceste drepturi este socotit că are şi consimţământul celuilalt soţ. Cu toate acestea, nici unul dintre soţi nu poate înstrăina şi nici nu poate greva un teren sau o construcţie ce face parte din bunurile comune, dacă nu are consimţământul celuilalt soţ.
In speta, in cazul vanzarii de catre sotie a unei cote parti ideale din imobil, conventia este nula, iar cumparatorii, in cazul unui proces, ar putea sa obtina, cel mult, returnarea pretului platit.
Subscriu la cele afirmate de u.b.i.k.
Soţia nu poate încheia cu nimeni vreun act cu privire la înstrăinarea bunului imobil asupra căruia are un drept de coproprietate în devălmăşie fără acordul soţului coproprietar.
În conformitate cu principiul egalităţii sexelor, soţii administrează şi folosesc împreună bunurile comune şi tot astfel dispun de ele. De asemenea, soţii se pot înţelege asupra modului de administrare, folosinţă şi dispoziţie a bunurilor comune, cu condiţia ca prin aceasta să nu aducă vreo atingere drepturilor fiecăruia dintre ei asupra bunurilor comune, în caz contrar, convenţia este nulă.
Legea prevede existenţa unui mandat tacit reciproc, prin care oricare dintre soţi acţionează atât în nume propriu, cât şi ca reprezentant al celuilalt soţ. Fiecare dintre soţi nu poate exercita numai în nume propriu, pentru partea sa din bunurile comune, drepturile de administrare, folosinţă şi de dispoziţie, deoarece această parte nu este o cotă-parte determinată. Prezumţia unui mandat tacit reciproc există cu excepţia înstrăinărilor sau grevărilor unui teren sau a unei construcţii, când este absolut necesar consimţământul expres al celuilalt soţ.
Prezumţia mandatului tacit reciproc al soţilor are un caracter relativ, oricare dintre soţi putând face dovada că nu a dat mandat celuilalt soţ şi că s-a opus la săvârşirea unui anumit act de celălalt soţ. Astfel, actul juridic încheiat de către un singur soţ, dar împotriva voinţei celuilalt soţ, care s-a opus la încheierea acelui act juridic, împrejurare cunoscută sau care trebuia să fie cunoscută de cel cu care s-a încheiat actul, este lovit de nulitate.
Poate-i o intrebare idioata, da`nu se poate face partaj in timpul casatoriei?
Ba da se poate face partaj in timpul casatoriei- de ex. la cererea creditorilor cand se urmareste doar unul dintre soti pentru datorii personale.

Referitor la instrainare, raman la opinia mea si a Veronicai- se poate instraina/testa/dona etc cota parte ideala-teoretic. Pentru ca practic nu vad cine ar accepta o vanzare cumparare a unei cote ideale. Nu este vorba de instrainarea bunului, ci a dreptului de proprietate asupra unei cote parti. Care este ideala si nedeterminata, nu neaparat 1/2 dar de obicei tot acolo se ajunge.
Si daca pentru intretinere batrana nu gaseste musterii, ar putea oricum sa testeze oricui vrea, urmand sa se judece mostenitorii daca au energie:D

Alte discuții în legătură

Transmiterea dreptului de proprietate de la un parinte a unei parti dintr-un imobil kclaudiut kclaudiut Salutare tuturor, sunt nou pe forum si nu sunt familiarizat cu termenii specifici codului civil, de aceea va rog sa ma scuzati daca nu ma exprim ... (vezi toată discuția)
Transmitere drept de proprietate individual asupra bunului comun flor_gh flor_gh Buna ziua! sotia, care are din casatoria anterioara 2 copii, doreste sa cedeze drepturile sale de proprietate asupra bunurilor pe care le are in comun cu ... (vezi toată discuția)
Partaj - vanzare teren claudyta claudyta buna ziua .am si eu o intrebare .am un teren la munte din partea bunicii mele prin contract de vanzare -cumparare in timpul casatoriei .mele .am divortat si eu ... (vezi toată discuția)